Tetszett a cikk?

Előbb szigorítana, és legfeljebb csak jövőre enyhítene a kormány a fészekrakó program szabályain. Mindez és az áfakulcs tervezett csökkentése visszafoghatja az idei lakáshitel-felvételt, aminek mértékével amúgy is elégedetlen az építőipar és a bankszektor.

Ha nem elég vonzóak a fészekrakó program feltételei, még az idén változtatnak rajtuk, ígérték kormánypolitikusok a Gyurcsány-kabinet lakástámogatási csomagjának februári indításakor. Az első lényegi módosításra napokon belül sor kerül, de ez nem további ajtók nyitogatása, hanem egy - állítólag visszaélésekre módot adó - kiskapu bezárása lesz.

Eszerint "a fiatalok otthonteremtési támogatását (fot) csak komfortos lakás vásárlásakor lehet majd igényelni" - jelezte a várható változást a HVG-nek Horváth Csaba, a parlament szocialista frakciójának lakáspolitikusa. A HVG más forrásból származó információja szerint erre azért van szükség, mert gyakran előfordult, hogy a fotot - ez az elnevezése a használt lakás vételéhez felhasználható, gyermekek utáni, vissza nem térítendő támogatásnak, azaz a fél szocpolnak - túlértékelt, lerobbant ingatlanokhoz igényelték, így lényegében leszívták az állami pénzeket.

Nem kis összegről van szó, a fot révén ugyanis egy 35 év alatti, háromgyermekes pár összesen 1,9 millió forintot tudhat le a lakás árából. A támogatás felhasználását ma még csak az korlátozza, hogy legfeljebb a lakás árának 80 százalékát lehet belőle finanszírozni, és vidéken maximum 8 millió forintos, a fővárosban és a megyei jogú városokban pedig 12 millió forintos használt lakás vásárolható fottal.

Nemcsak a szimpla ügyeskedők fantáziáját mozgatta meg a fot, hanem a magas jövedelemmel nem, gyermekekkel viszont már megáldott fiatalokét is. Több bank egybehangzó állítása szerint a fot volt a legnépszerűbb a fészekrakó program négy eleme közül, február óta csak az OTP Bank Rt. majdnem 4 ezer igényt vett át. A nagy kereslet miatt a 2005-re erre a célra szánt 7,5-8 milliárd forintos keret mára csaknem teljesen elfogyott. Ettől persze nem szűnik meg ez a lehetőség, hiszen az ilyen, szocpol jellegű igényt akkor is ki kell elégíteni, ha a kassza kimerül.

Mellesleg kormánypárti szakértők szerint valószínűleg a büdzsében lakástámogatások címén szereplő, 272 milliárd forintos kereten belül belső átcsoportosításra is lesz lehetőség, s a kamattámogatásokra elkülönített mintegy 210 milliárd forint egy részét minden jel szerint meg lehet takarítani. A támogatott forinthitel-állomány ugyanis egy éve a korábbinál és a vártnál jóval kisebb ütemben nő.

Ennek oka a támogatott hitelek mértékének korlátozása, továbbá hogy még ezeknél is olcsóbbak a devizaalapúak, a hitelfelvevőkre háruló árfolyamkockázat miatt. Emellett a támogatott hitelek kamatszintje az irányadó kamatot követve három hónapos csúszással csökken, azaz hiába olvad az irányadó kamat, ez csak lassan érvényesül a támogatott hitelek kamatában.

Mégsem emelkedik a Fészekrakó korhatára? (Oldaltörés)

Ezzel együtt kétségessé vált a fészekrakó program bővítése, legalábbis 2005-re, miután az államháztartási hiány amúgy is eléggé idegesíti Brüsszelt. Talán ezért is kaptak szájzárat egy-két hete a kormány lakáspolitikusai, ha a fészekrakó hitelre jogosultak korhatárának 30 évről 35-re való emeléséről kérdezik őket.

A programnak ez az eleme azt segíti, hogy állami kezességvállalás mellett póthitelt vehessenek fel az új lakást vásárlók, így akár 10 százalékra csökkentve az általában megkövetelt 30-40 százalékos önrészt. Pedig a korhatár felemelését már a februári programhirdetéskor meglebegtették a kormánypolitikusok. Mára viszont a legvalószínűbb forgatókönyv az, hogy szeptemberben legfeljebb ennek bejelentésére kerül sor, a korhatár tényleges emelésére viszont majd csak 2006-tól. Erre utal, hogy kormányoldalon mind többször hajtogatják: elégedettek a fészekrakó program eddigi eredményeivel.

HVG
Nem így a pénzügyi és a lakáslobbi. A bankok és a lakásépítők ugyanis vállvetve állnak ki az állami garanciavállalás kiszélesítése mellett. A pénzintézetek ezt azzal indokolják, hogy a fészekrakó hitelt kevesen tudják igénybe venni, mert 30 év alatt még nemigen, de ennél kicsit idősebb korban már nagyobb eséllyel van akkora jövedelme a lakásvásárlónak, hogy képes legyen fizetni a 10 százalékos önerő mellett szükséges magas hitel nagy törlesztőrészleteit. A banki adatok is ezt bizonyítják. Az OTP Banknál az összes új kihelyezésen belül 15 százalék az állami garanciával nyújtott fészekrakó hitel, ami kiugrónak számít, a többségnél ugyanis 5-10 százalékot vagy még annyit sem tesz ki.

A várakozásoknál kevesebbet profitált a fészekrakós lehetőségből az újlakás-piac is. "Negyven-ötven kisméretű lakásunkból 10-15 kel el fészekrakós hitellel, ami nem kevés ugyan, de az év elején ennél jóval nagyobb arányra számítottunk" - illusztrálta a HVG-nek Falticska Pál osztályvezető a Balusztrád Ingatlanfejlesztési Rt. eddigi mérlegét.

A lakásépítők többsége azt várta, hogy a fészekrakó program segít leépíteni eladatlan újlakás-állományát. Ennek létrejöttét persze vitathatatlanul gerjesztették az előző kormány két marokkal szórt, drága lakásokra és nagy összegű hitelekre is igénybe vehető lakástámogatási kedvezményei is. A Magyar Lakásépítők Országos Szövetsége (Malosz) egyik nosztalgia-számítása szerint a támogatások csúcsát jelentő 2003-as évet száznak véve 2005 májusában 65 százalékos volt a kereslet, miközben az eladatlan lakások száma 66 százalékkal nőtt, holott a lakáskínálat csak 3 százalékkal emelkedett.

Visszatért a lakásvásárlási kedv (Oldaltörés)

HVG
A keresletélénkítő támogatásokért lobbizó építőipar és hitelintézeti szektor háta mögött azonban a jelek szerint a lakáskeresők kiheverték a támogatások visszafogása miatti kezdeti sokkot. 2005 tavaszára visszatért ugyanis a hitelfelvételi kedv, s valószínűleg összejön az idén az a 300 milliárd forintos lakáshitelállomány-bővülés, ami szakértők szerint "benne van a piacban". Ebben azonban a támogatott hitelek csak a másodhegedűs szerepét játsszák a devizahitelek mögött (lásd grafikonunkat).

A trendet több banknál megerősítették, az OTP-nél például egy év leforgása alatt 88 százalékról 50 százalék alá csökkent a támogatott lakáshitelek aránya a beadott hitelkérelmeken belül, miközben a devizahiteleké 10 százalék körüliről 50 százalék közelébe emelkedett. A Raiffeisen Bank Rt. több mint hatszor annyi devizahitelt folyósított 2005 eddig eltelt részében, mint tavaly az első félévben, ugyanakkor a támogatott lakáshitelekből csak 6 százalékkal adtak el többet.

A május végén 2021 milliárd forintos - az egy évvel korábbinál 340 milliárddal magasabb - lakáshitel-állományt nyilvántartó jegybanki statisztikák is azt mutatják, hogy a javuló lakáshitel-felvételi kedv elsősorban a devizás termékeknek köszönhető. Olyannyira számít néhány százalékpont kamatkülönbség, hogy hiába száll lejjebb a forinthitelek díja, csak lassan kapnak lábra a kiegészítő és jelzáloglevél-kamattámogatással nyújtott kölcsönök.

Az államkassza felől nézve még előnyös is, hogy a lakosság - vállalva az árfolyamkockázatot - az alacsonyabb kamatozású devizaalapú hiteleket preferálja, mivel így kevesebb állami támogatást emészt fel a lakásépítés. Árfolyamkockázatból valamicske az államnak is jut, miután a fészekrakó programban a devizaalapú hiteleknél is van támogatás. Így aztán nem csoda, hogy a fészekrakó hiteleken belül is nagy a devizahitelek aránya. A Raiffeisentől, a CIB Bank Rt.-től és a HVB Hungary Rt.-től például a fészekrakó hitelek szinte kizárólag svájcifrank-alapúak, az OTP Banknál pedig 53 százalék a devizaalapú kölcsön aránya e konstrukción belül.

Szinte kirí a sorból az FHB Földhitel- és Jelzálogbank Rt., ahol a fészekrakók 80-85 százalékban kamattámogatásos forinthitelt vesznek fel új lakásra. Ebben nyilván szerepet játszik, hogy az FHB-nél öt- és tízéves kamatperiódus esetén az új lakásra adható támogatott jelzáloghitel kamata évi 4,45, a teljeshiteldíj-mutató pedig 6,3-6,9 százalék, ami már felveszi a versenyt a svájci frankos hitelekkel.

Nem kizárt azonban, hogy a második félévben megtörik a lakáshitel-felvétel lendülete, és kisebb hullámvölgyet hoz a lakásokra is érvényes 25 százalékos áfakulcs 20 százalékra beígért csökkentése. A mostani bő lakáskínálat mellett sokaknak megéri néhány hónapot várni azért, hogy például egy 20 millió forintos lakás esetén 1 milliót takarítsanak meg. Erre pedig van remény, a mai túlkínálat közepette ugyanis szinte biztosra lehet venni, hogy az új lakások piacán az áfa csökkentését nem nyelik majd le az építők.

PAPP EMÍLIA

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Gazdaság

Lakásvásárlás: mire érdemes odafigyelni?

Ha valaki még az idén belevág egy új lakás megvásárlásába, de azt csak jövőre vagy még később adják át, miközben 2005-ben már előleget fizet, sokat spórolhat, ha figyel a szerződéskötés minden apró részletére.

Bencze Ágnes orvos a Fülkében: A postcovidosok krónikus fáradtságára nincs speciális gyógyszer

Bencze Ágnes orvos a Fülkében: A postcovidosok krónikus fáradtságára nincs speciális gyógyszer

A YouTube-on indít saját műsort Friderikusz Sándor

A YouTube-on indít saját műsort Friderikusz Sándor

Egy szerb vizsgálat szerint minden vakcina hatékony

Egy szerb vizsgálat szerint minden vakcina hatékony