szerző:
KSH

A kereskedelmi szálláshelyeken eltöltött vendégéjszakák száma kismértékben emelkedett az előző évhez képest 2005-ben - közölte a Központi Statisztikai Hivatal (KSH). A vendégéjszakák háromnegyedét uniós polgárok töltötték el. A kereskedelmi szálláshelyek bevétele összesen 214,4 milliárd forint volt.

A közlemény szerint a külföldi vendégek a múlt évben 1 százalékkal több vendégéjszakát töltöttek Magyarországon kereskedelmi szálláshelyen, mint az azt megelőző évben. A külföldi vendégek száma 4 százalékkal emelkedett.

A kereskedelmi szálláshelyeken 2005-ben 3,4 millió külföldi vendég fordult meg, akik 10,6 millió vendégéjszakát töltöttek el Magyarországon. A belföldi vendégek száma 5 százalékkal, míg a vendégéjszakák száma 4 százalékkal volt több tavaly a 2004 évinél.

A múlt évben a kereskedelmi szálláshelyeken 8,7 millió vendégéjszakát regisztráltak, amelyet 3,5 millió belföldi vendég töltött el a magyar szállodákban.

Az EU országaiból érkezett vendégek töltötték el a külföldi vendégéjszakák mintegy háromnegyedét a múlt évben Magyarországon, megközelítőleg 8 millió vendégéjszakát. A legtöbb külföldi vendég Nagy-Britanniából, Japánból, Írországból, Kínából és Norvégiából, valamint Romániából érkezett Magyarországra. 

A statisztikák szerint a gyógyszállókban 6 százalékkal, a wellness szolgáltatást nyújtó szállodákban pedig 19 százalékkal nőtt a külföldi vendégéjszakák száma. A külföldi vendégforgalom Közép-Magyarországon, a Közép-Dunántúlon és Észak-Magyarországon 2-6 százalékkal nőtt. A többi régióban a külföldi vendégforgalom 4-11 százalékos csökkenését mutatták a múlt évi statisztikák. 

Magyarországon a belföldi szállodai forgalom az átlagosnál jelentősebb mértékben bővült: a vendégéjszakák számát tekintve 11 százalékos, a vendégek számát mérve pedig 13 százalékos volt a növekedés. A gyógyszállókban a belföldi vendégforgalom növekedése 13 százalékos volt.

A panziókban kismértékben nőtt a belföldi vendégek és vendégéjszakák száma. A magyar panziókban 3 százalékkal több vendég fordult meg 2005-ben, mint az előző évben és a vendégéjszakák száma 2 százalékkal volt magasabb az előző évinél.

A szállodák átlagos szobakihasználtsága 48,2 százalékos volt 2005-ben. A kihasználtság 2004-ben 1,8 százalékponttal volt alacsonyabb a múlt évinél. 

A kereskedelmi szálláshelyek bevétele tavaly Magyarországon összesen 214,4 milliárd forint volt. Ez folyóáron számolva 13 százalékos növekedést mutat az egy évvel korábbi bevételekhez képest. Az összes bevétel 52 százaléka a szállásdíjakból, 25 százaléka a szálláshelyi vendéglátóegységek forgalmából, 23 százaléka pedig a szálláshelyek által nyújtott egyéb szolgáltatásokból származott. A kereskedelmi és magánszálláshelyeken több mint 7 milliárd forint értékben fogadtak el üdülési csekket. 

A szálláshely szolgáltatás, vendéglátás nemzetgazdasági ágak 2005-re számított árindexe 6 százalékkal nőtt az egy évvel korábbihoz viszonyítva. Ezen belül a vendéglátás területén 6 százalékos, a szálláshely szolgáltatás területén pedig 5 százalékos árnövekedést mértek a statisztikusok. 

A múlt év december 31-én 1911 kereskedelmi szálláshely működött Magyarországon. Ezen belül 692 volt a szállodák és 907 a panziók száma. Az országban működő szállodák száma 2004 decemberéhez viszonyítva 30-cal, a rendelkezésre álló szállodai szobák száma pedig 1400-zal nőtt.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
MTI Gazdaság

A legsikeresebb évét zárta a hazai turizmus

A 2005-ben rekord évet zárt a turizmus, a becslések szerint az év végére az összesített vendégéjszakák száma első alkalommal lépi át a 19 milliós határt - nyilatkozta Kolber István regionális fejlesztésért és felzárkóztatásért felelős tárca nélküli miniszter.

Közelebbi barátok szerint szívinfarktus okozhatta Andy Vajna halálát

Közelebbi barátok szerint szívinfarktus okozhatta Andy Vajna halálát

Egyre többen tartoznak a NAV-nak

Egyre többen tartoznak a NAV-nak

Ez lehet a Samsung Galaxy S10 titkos fegyvere

Ez lehet a Samsung Galaxy S10 titkos fegyvere

Kollégium gyulladt ki a IX. kerületben, egy ember meghalt

Kollégium gyulladt ki a IX. kerületben, egy ember meghalt

Le kellene már értékelni az iPhone-okat

Le kellene már értékelni az iPhone-okat

Összehangolják az Echo Tv és a Hír Tv hírgyártását

Összehangolják az Echo Tv és a Hír Tv hírgyártását