szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

A várakozásoknak megfelelően az Európai központi Bank nem változtatott az irányadó kamaton. Az EKB elnöke, Jean-Claude Trichet nyilatkozatában júniusra tolta ki egy esetleges kamatemelés lehetőségét.

Az Európai Központi Bank a jelenlegi 2,5 százalékos szinten hagyta csütörtöki kamatdöntő tanácskozásán az irányadó kamatokat, ami megfelelt a szakértői várakozásoknak. Az érdeklődés emiatt inkább az esetleg  májusi drágítás és a még későbbi hitelszigorítások mértéke iránt mutatkozik.

Az EKB elnöke, Jean-Claude Trichet többször hangsúlyozta a közelmúltban, hogy a márciusi negyed százalékpontos drágítás után a bank nem tervez a Federal Reserve-hez hasonlóan folyamatos kamatemeléseket. Ami a májusi kilátásokat illeti, a Reuters által megkérdezett szakértők többsége azt várja, hogy a bank majd májusban drágít - 2,75 százalékra emeli a hitelek árát- , amit különben a piac már teljes mértékben beárazott. Az eurózónában a márciusi feldolgozóipari tevékenység öt éve óta nem volt ennyire erőteljes, javult a német üzleti bizalom is, ami erősíti a szakértők májusi kamatemelési várakozását.

A kamatdöntés bejelentése után csütörtökön Trichet az esetleges májusi kamatemelést firtató kérdéseket azzal hárította el, hogy az nem tükrözi az EKB tanácsában lévő "hangulatot".  Ezzel mintegy júniusra tolta ki a kamatokkal kapcsolatos újabb változtatás lehetséges időpontját - írták a jelentésekben.

A dollár/euró árfolyam azonnal reagált Trichet megjegyzésére: a dollár a nap elején még 1,23 dollár fölött járó euróval szemben határozottan erősödni kezdett, ennek mértéke hamarosan fél százalékot ért el, az euró a döntés után nem sokkal már 1,2232 dolláron volt.

Az eurózóna gazdaságnövekedési üteme 2 százalék körül mozog, a kamatszint viszont alig haladja meg az infláció ütemét. Az EKB ezt a túlságosan alacsony kamatszintet nem érzi megfelelőnek és "az inflációs várakozások felerősödésének kockázatát" is el akarja kerülni, ahogyan arra a bank kormányzótanácsának egyik tagja utalt. Ebből következtetnek többen arra, hogy az EKB a hitelszigorítási pályán marad, határozott jelzést azonban aligha fog adni a május után várható lépéseiről. Ennek főként az az oka, hogy az eurózónában a háztartási kiadások - amelyek a nemzeti termék növekedéséhez 57 százalékban járulnak hozzá - változatlanul gyengék, a bank tehát majd csak a hazai kereslet alakulására vonatkozó adatok ismeretében hozhat döntést.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
MTI Gazdaság

Trichet: gyorsulhat a növekedés, nem lesz kamatcsökkentés

Az euróövezetben minden bizonnyal szerényen gyorsul a gazdasági növekedés a mostani, második félévben az erős külpiaci kereslet és a nagy vállalati nyereségek hatására, mondta az Európai Központi Bank (EKB) elnöke, Jean-Claude Trichet.

Deutsch Tamásnak egy néppárti képviselő magyarázta el, mi a különbség a Gestapo és az EU között

Deutsch Tamásnak egy néppárti képviselő magyarázta el, mi a különbség a Gestapo és az EU között

Több száz lakás maradt víz nélkül Budapest XI. kerületében

Több száz lakás maradt víz nélkül Budapest XI. kerületében

Dézsi Csaba András: Nem a falnak nekimenő ember vagyok

Dézsi Csaba András: Nem a falnak nekimenő ember vagyok