szerző:
hvg.hu

Fiatal vagy idős vevő, új vagy használt lakás, kisebb vagy nagyobb önrész, vidéki vagy budapesti vevő - mindenki más-más lakáskölcsönből választhat. Vajon a piacon elérhető konstrukciók tudják követni a változó igényeket? Néhány nagy bank kínálata alapján utánajártunk, kinek milyen típusú hitel ajánlható.

A legkedvezőbb, és egyben legnépszerűbb lakáshitelek banktól, lakástól, lakóhelytől és családi állapottól függetlenül a svájci frank alapú lakáshitelek, de keresettek a hitel és biztosítás előnyeit egyesítő termékek is. Ilyen például az Életcél MKB-Allianz Hitelprogram, a Raiffeisen Bank Deviza Jelzáloghitel Életbiztosítás fedezetével elnevezésű terméke, vagy az Erste Bank életbiztosítással kombinált jelzáloghitelei. Konkrét hiteltípust egyértelműen csak a fiatal pároknak ajánlanak a bankok: ezek a Fészekrakó konstrukcióban igényelhető államilag támogatott hitelek.

Korral jár?
Az ilyen típusú hitelek külön jogszabályban meghatározott feltételek teljesülése esetén vehetők igénybe; az ezekben meghatározott kritériumok alapján például a fiatal, 35 év alatti házastársi vagy élettársi kapcsolatban élő pároknak javasolható például a kedvező kamatozású Fészekrakó konstrukció. Házaspároknak, illetve gyermeket nevelő szülőknek lehetőségük van a kiegészítő kamattámogatásos lakáshitel igénybe vételére, de természetesen csak abban az esetben, ha minden egyéb előírásnak is megfelelnek.

A banktól az egészet

Nézzük meg, mit írunk alá!
© sxc.hu
A Raiffeisen Banknál igénybe vehető az úgynevezett önerőminimum opció is, amelyet többek között az első önálló ingatlanjukat megvásárló fiataloknak, valamint olyan középkorú magánszemélyeknek ajánlanak, akik gyermekeik első lakásvásárlását akarják kölcsönből finanszírozni. Ez egyre népszerűbb a svájci frank alapú lakáshiteleken belül, mivel akár jövedelemigazolás nélkül, és alacsony önerő mellett is igényelhető.

Hasonló konstrukcióval az Erste Banknál is találkozhatunk, 2006 februárjában vezették be a minimális önerős konstrukciót, amely életkortól függetlenül, akár a forgalmi érték száz százalékáig, saját rész nélkül is igényelhető. Az Erste Bank akkor  állja az ingatlan teljes értékét, ha az ingatlan a bank által finanszírozott beruházásként épül. Az MKB Banknál is létezik hasonló megoldás, saját finanszírozású társasházi projektjeiben több esetben is nyújt a megszokottnál magasabb hitelösszeget. A fiatal házasok támogatott lakáshiteleinek kivételével a pénzintézeteknek nincsen életkorhoz kötött hitele, de legtöbb esetben megszabják, hogy a hitel futamidejének végéig maximum mennyi idős lehet az adós. A K&H Bank például 18 és 65 év közötti ügyfeleinek kínálja lakáshiteleit.

Új vagy használt?
Az új és használt lakás vásárlására felhasználható hitelek között nem minden bank tesz különbséget. Az Ersténél például teljesen azonosak a kondíciók, és egyedül a kiegészítő kamattámogatott hitel nem igényelhető használt lakásra a jogszabályi kötöttségek miatt. Új építésű lakások vásárlása esetén az Erste Bankhoz hasonlóan a Raiffeisen Bank is a vételár akár száz százalékát is finanszírozza, ha az adott lakás társasházi építkezés keretében a bank támogatásával valósul meg. Ők az építési célú hiteleket egyébként forint alapon, leginkább állami kamattámogatás mellett ajánlják.

Az MKB-nál a forint, euró, vagy svájci frank alapú lakáshitel, valamint az Életcél MKB-Allianz Hitelprogram termékei egyaránt igényelhetőek használt és új lakás vagy ház vásárlására, építésére, a frissen vásárolt, vagy már meglévő ingatlan felújítására, bővítésére és korszerűsítésére, vagy éppen telek vásárlására. Náluk lakáscsere esetén igénybe vehető áthidaló hitel is, amely lehetővé teszi, hogy a meglévő ingatlant ne kelljen gyorsan, esetleg áron alul értékesíteni. Ebből a hitelből megvásárolható az új lakás, vagy befejezhető a folyamatban lévő építkezés. Ilyen típusú hitelt egyébként a K&H is kínál.

Az OTP Banknál szintén számtalan konstrukció közül választhatunk: használt lakáshoz leginkább a svájci frank alapú OTP Deviza Lakáshitelt ajánlják alacsony törlesztéssel. Itt a legnagyobb hitelösszeg 30 millió forint lehet. Új lakáshoz az OTP Lakáshitel Új Lakásra elnevezésű, fix kamatozású hitelt kínálja a bank, szintén alacsony törlesztéssel, 15 millió forint maximális hitelösszeggel.

Számít a település is (Oldaltörés)

Az ingatlan elhelyezkedése és nagysága gyakorlatilag nem befolyásoló tényező a hitel kiválasztásakor; a bankok kínálatában nincs különbség a nagy értékű és a kis értékű ingatlanok, valamint a vidéki és budapesti ingatlanok között. Áttételesen ugyanakkor ez is számít, hiszen meghatározza a lakás értékét, ezáltal pedig a finanszírozási arányt.

Egy nagyobb értékű, vagy Budapesten elhelyezkedő ingatlannak magasabb lehet a hitelbiztosítéki értéke, ezt ugyanis az ingatlan forgalomképessége határozza meg, ez magától értetődően más egy kisebb faluban, és megint más egy budai kerületben. Ennek megfelelően a megkérdezett bankok azonos feltételekkel kínálják hiteleiket a Budapesten és a vidéken hitelt felvenni kívánó ügyfeleinek, külön konstrukciók pedig nincsenek. Kivétel a Fészekrakó, mivel ennél kormányrendelet határozza meg az ingatlan elhelyezkedése alapján maximálisan felvehető hitel nagyságát. Az egyéb támogatott hitelek esetében is létezik jogszabályi korlátozás az igényelhető hitelösszeg értékére.

Fontos a kényelem
A fentiekből is látszik, hogy kisebb-nagyobb eltérésekkel, de nagyon hasonlóak a bankok hitelezési feltételei; azon bankok, amelyek további kényelmi szolgáltatásokat tudnak nyújtani ügyfeleik számára, versenyelőnyt élvezhetnek. Ilyen lehet például az MKB-nál megválasztható törlesztési nap vagy törlesztési mód, az esetleges tőketörlesztési türelmi idő, vagy a banknál külön bonyolult dokumentáció benyújtása nélkül a lakáshitelekhez igényelhető hitelkártya vagy folyószámlahitel. Hasonló szolgáltatásokat más bankok is nyújtanak, türelmi idős konstrukció például az Erste Banknál is igényelhető, amelynek során a hitel futamidejének első 5 évében csak a kamatot és a kezelési költséget fizeti az ügyfél.

Tartalmi partnerünk a Bookmark Media ingatlanpiaci hírügynökség

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
hvg.hu Gazdaság

Teszt: lakáshitelek svájci frankban

Hitel igénylésekor az alacsony törlesztő részlet a lényeg, ezért a magyarok legnagyobbrészt svájci frank alapú lakáskölcsönt választanak. Teszteltük e lakáshitelek kínálatát, mellette pedig azt, mennyire hagyják előzetesen tájékozódni a leendő adóst a banki honlapokon.

MTI Gazdaság

Mennyiből lehet felépíteni egy házat?

Átlagos igényszintű családi házat 180 ezer, közepes igényszintű lakóparki lakást 200 ezer forintból lehet felépíteni négyzetméterenként. A fajlagos árakat a Kontroll Kft. számította ki, sorvezetőnek szánva építőknek, építtetőknek.

hvg.hu Gazdaság

Lakásvásárlás: szemezgessen a legdrágábbakból

Az önálló ház kategóriában a használt ingatlanok drágábbak, egyes régi társasházi lakások ára pedig megközelíti a luxusvillák árait. A panel nem sorolható a luxusingatlanok közé, ennek ellenére itt is találunk meglepően magas árakat - áll az egyik hazai ingatlanforgalmazó elemzésében.

hvg.hu Gazdaság

Lakásvásárlás: új, használt vagy építkezés?

Óriási a kínálat, ezért nehéz dönteni: az új és használt lakás vagy ház megvételének, valamint az építkezésnek is számos előnye van, ha ingatlan megszerzését fontolgatjuk. Összegyűjtöttünk néhány alapvető szempontot a keresés irányának megszabásához.

hvg.hu Gazdaság

Milyen lakást ne vegyünk?

Felújítandó panellakás 40 millióért? Ez egyértelműen a kerülendő ingatlanvételek közé tartozik. Ennél érdekesebb tippeket gyűjtöttünk össze azoknak, akiknek fontos az ingatlan értékének megtartása vagy növekedése.

Használja a Google Térképet? Frissítsen rá most

Használja a Google Térképet? Frissítsen rá most

Újabb világháborús japán repülőgép-hordozó roncsaira bukkantak a tenger mélyén

Újabb világháborús japán repülőgép-hordozó roncsaira bukkantak a tenger mélyén

Johnson három nap alatt nyomná át a parlamenten a Brexit-megállapodást

Johnson három nap alatt nyomná át a parlamenten a Brexit-megállapodást

Saját légitámaszpontjukat bombázták szét Szíriában az amerikaiak

Saját légitámaszpontjukat bombázták szét Szíriában az amerikaiak

Itt biztosan megtalálja kedvenc Nintendo-játékait, és játszhat is velük

Itt biztosan megtalálja kedvenc Nintendo-játékait, és játszhat is velük

Tűzoltók hozták le a bajba jutott kirándulót Kazárnál

Tűzoltók hozták le a bajba jutott kirándulót Kazárnál