szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

A Nemzeti Autópálya (NA) Zrt. aláírta az M7-es Balatonkeresztúr-Nagykanizsa közötti, 35,5 kilométeres szakaszának megépítéséről szóló kivitelezési szerződést a Porr-Viadom-Terrag-Asdag alkotta PVT-M7 Konzorciummal pénteken.

Bár a tender eredményét az öt vesztes konzorcium közül négy megtámadta a Közbeszerzési Döntőbizottságnál (KDb), a bizottság nem tiltotta meg ideiglenes intézkedéssel az NA Zrt.-nek a tegnap esti határidőig, hogy szerződést kössön a nyertes konzorciummal - mondta Béni Gyöngyi a Nemzeti Autópálya (NA) Zrt. szóvivője.

A kivitelezők a következő napokban felvonulhatnak gépeikkel az építési területre, és elkezdődhet a munka. "Ez azt is jelenti, hogy a tervezett 2008 május 31-i határidőig a  nyertes kivitelezői csoport elkészülhet a 43,8 milliárd forintos beruházással" - hangsúlyozta Béni Gyöngyi.

A hét elején először a Strabag-Hídépítő konzorcium, majd a Betonút-Vegyépszer konzorcium támadta meg beadványával az NA Zrt. döntését, mely két ügyet a KDb egyesítette - mondták el a KDb elnöki titkárságán. Ennek tárgyalását október 4-re tűzte ki a döntőbizottság, amely várhatóan október 11-én hozza meg határozatát, bár ezt a határidőt tíz nappal meghosszabbíthatják.

Pénteken azonban újabb két beadvány érkezett a KDb-hez. Ezúttal az osztrák Granit és a szlovák Doprastav konzorciuma, és a Swietelsky-Bilfinger konzorcium kifogásolta meg az NA Zrt. múlt heti döntését. Arről egyelőre a KDb nem döntött, hogy az újabb kettő panaszt összevonják-e a korábbi beadvánnyal, illetve önállóan tárgyalja a testület.

Reményik Kálmán, az NA Zrt. elnök-vezérigazgatója korábban közölte: kezdetben a tenderdokumentációt 14 pályázó vásárolta meg, ám csak hatan jelentkeztek, és végül az eljárásban a nyertes maradt versenyben, egyedül érvényes ajánlatával.
 
A hosszú és alapos, sok résztvevős verseny eredményeképpen az elmúlt évekhez képest a legkedvezőbb megvalósítási árat sikerült elérni - emelte ki Reményik Kálmán. A fajlagos főpálya ár kilométerenként 611,5 millió forintra jött ki, míg például az M0-ás sztráda 4-es számú főút és M3-as autópálya közötti szakasza 684 millió forintba került.

Reményik Kálmán utalt arra, hogy ez év július 31-én a bíráló bizottság a hat ajánlattevőből négy ajánlatának érvénytelenné nyilvánítását javasolta a tulajdonos GKM-nek. A kizárni javasolt négy pályázó az osztrák Granit és a szlovák Doprastav konzorciuma, a Strabag-Hídépítő komzorcium, a Swietelsky-Bilfinger konzorcium, és a Betonút-Vegyépszer konzorcium.
 
A Kóka János gazdasági és közlekedési miniszter azonban határozatban rendelte el, hogy a versenyben maradt ajánlatok műszaki tartalmát illetve az addig kizárt vállalkozók ajánlatait független szakértőkkel vizsgáltassa felül az NA Zrt. a tárgyilagos és optimális döntés érdekében.
 
A szakértői vélemények a bizottság korábbi döntéseit igazolták, az érvénytelenné nyilvánítási indokokat helytállónak találták, ugyanakkor egy újabb, a Colas Autópálya Építő Közös Vállalkozás által benyújtott ajánlat érvénytelenítésére tettek javaslatot.

Az NA Zrt. szerint a kizáró okok között formai nem volt, csak tartalmi. Ezek nem feleltek meg a kiírás feltételeinek, és így az NA Zrt. nem mérlegelhetett.
 

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
MTI Gazdaság

Több hetet is csúszhat az M7-es tender

Kóka János gazdasági és közlekedési miniszter kérésének megfelelően, a Nemzeti Autópálya Zrt. további közbeszerzés-jogi és műszaki szakértők bevonásával segíti a független bíráló bizottság munkáját, így az M7-es tender eredményhirdetése még néhány hetet csúszhat – tájékoztatott az Nemzeti Autópálya Zrt.

Gazdaság

Egy évet is késhet az M7-es építése

Az M7-es Nagykanizsa és Becsehely közötti szakaszára tavaly kiírt közbeszerzést eredménytelennek minősíthetik, és koncessziót írhatnak ki a szakaszra, ami a beruházás egyéves késését is okozhatja.

Máté Gábor marad a Katona József Színház élén

Máté Gábor marad a Katona József Színház élén

Gulyás Gergely: George Clooney-nak jobban áll, mikor tanult szöveget mond

Gulyás Gergely: George Clooney-nak jobban áll, mikor tanult szöveget mond

Két kép árulkodik arról, hogyan néz majd ki a Samsung Galaxy S21

Két kép árulkodik arról, hogyan néz majd ki a Samsung Galaxy S21