szerző:
hvg.hu

A nemzetközi piaci hangulat a mélypontra süllyedt, miután a devizapiaci trendek a kockázatvállalási hajlandóság erős csökkenését vetítették előre. Az akkori aggodalmak beigazolódtak, a piacok – szinte korrekció nélkül – világszerte estek.

Az Egyesült Államok gazdasága egyre gyorsabb tempóban halad a stagfláció felé. A gazdasági növekedés lassul, miközben az amerikai jeygbank szerepét betöltő FED-nek nincsen eszköze arra, hogy stimulálja a gazdaságot, mivel a kamatvágást akadályozza a hitelpiaci válság okozta likviditáshiány. Mit lehet tenni ebben a helyzetben? Ben Bernanke, a FED elnöke akciótervről beszélt, ami gyorsan rendet teremthet, de a mai pesszimista hangulatban ez csak újabb lökést adott a piacoknak – lefelé. Közben az amerikai nagybankok sorra jelentettek a héten és rosszabbnál rosszabb adatok jelentek meg. A hitelválság okozta veszteségeket az elemzők elég jól meg tudták becsülni, ez nem okozott különösebb meglepetést, de a bankok az egyéb területeken is gyengén szerepeltek, így az összteljesítményük elmaradó volt a várakozásokhoz mérten. A befektetők jó része ebben a helyzetben a carry-trade pozíciók zárása mellett döntött, így a devizapiac is erősen megmozdult, de az EUR/USD is érdekes szinteket járt meg.

Devizapiac. A devizapiaci mozgások meghatározója ezúttal a kockázatvállalási hajlandóság volt. A hiteldevizák jelentősen erősödtek a többi vezető devizával szemben, miközben az EUR/USD a hétfői 1,49-es szintről csütörtökre már 1,46-ig ereszkedett.
A hektikus mozgás egyre inkább jellemzője a devizapárnak és lassan láthatóan kirajzolódik a korábbiakban többször említett kereskedési sáv, ami oldalazó mozgást jelent. Egy szűkebb (1,46-1,48) és egy szélesebb (1,42-1,49) sávon belül zajlik a kereskedés. Így most várakozásunk szerint a dollár gyengülése következik. Ez lehet, hogy csak az 1,44-es szint után következik be, így a dollár short pozíciókat fokozatosan kell kiépíteni. Az óvatosságra már csak azért is szükség van, mert hosszabb távon már a dollár erősödésére számítunk.

A hazai piaci eseményeket is a kockázatvállalási hajlandóság változásai határozták meg. Mind a dollárral, mind az euróval szemben gyengült a forint, ami a külföldiek tőkekivonását feltételezi. Ezt a gyanút erősíti az is, hogy az állampapírpiaci hozamok emelkedtek, és az is, hogy a hazai vezető részvények nagyobb mértékben estek, mint a kisebb kapitalizációjú részvények.Péntekre már 2,56 fölé gyengült a forint az euróval szemben, ami két hónapos csúcsszintnek felel meg. A korábbi gyengülést is a mai okok idézték elő, de közben a makrogazdasági mutatók javulása bizalommal töltötte el a befektetőket, így 251-ig is képes volt erősödni a forint. Ez még december elején volt, de azóta egyértelmű emelkedő (forint-gyengülés!) trendet látunk, emelkedő alj, és emelkedő tető alakzattal. Ebben a trendben most a forint erősödésére számíthatunk, de csak a 253-as szintig, innen újabb gyengülés jön majd. Devizapiaci várakozásaink alapján tehát a dollár short pozíciók fokozatos kiépítését javasoljuk, míg a forint esetében inkább kivárást javasolunk.

A rövidebb oldal vételét javasoljuk (Oldaltörés)


Kötvénypiac. Az amerikai 10 éves állampapírok hozamai újabb mélypontra (3,64 százalék) estek. Utoljára 2003 nyarán láthattunk ilyen hozamokat. Akkor is, most is hasonló okok vezettek a hozamok eséséhez; az amerikai tőke hazamenekül, mivel a nemzetközi piaci helyzet ma olyan, hogy a kockázatokat mérsékelni kell, különben jelentős veszteségek alakulhatnak ki. Nos, pontosan ez a magatartás vezet a nagy tőzsdei esésekhez és a magas veszteségekhez, de tenni ellene nem lehet semmit, hacsak nem azt, hogy rövid (short) pozíciókat veszünk fel, ahol az áreséseken kereshetünk – relatíve rövid idő alatt – viszonylag sok pénzt. Ebből következően a kockázat is magas ezeken az ügyleteken, ami azt jelenti, hogy a kockázatok elől a még magasabb – ámde más természetű – kockázatok irányába van csak menekülési útvonal.

Ez nem túl biztató. Mi lehet még, ami megmenti a helyzetet? Talán az, hogy a bankszektoron kívül nem terjed tovább a válság és a nyereségek nem morzsolódnak le nagyobb mértékben. Ekkor az amerikai kormányzat és a FED is bátrabb lépésekre szánhatja el magát, ami gazdasági élénkítő csomagot, valamint agresszív kamatvágást jelenthet. Erre elengedhetetlen szükség lenne a mai helyzetben. Ha nem következnek ezek a lépések, akkor az emelkedésre csak az esés korrekciójaként tekinthetünk, ami kilépési pont lehet.

Az amerikai és az európai kötvények tartását ma nem javasoljuk, az eladás lehet a legjobb piaci magatartás. Ma érdemes lehet a feltörekvő piacokra váltani, ahol dollárban denominált eszközöket kell választanunk, de ezek megtérülése hosszabb (1 éves) távon értelmezhető igazán.

És itthon mi történt a héten? A hozamok emelkedtek, de ezek is természetes részei a folyamatnak, mivel a kockázatvállalási hajlandóság csökkenése a rövid lejáratok irányába tereli a keresletet, vagy egyenesen pozíciózárásokra ösztönöz. Ezt láthattuk a héten.
A referencia-hozamok ismét emelkedtek, ami alól csak a legrövidebb futamidők voltak kivételek, mivel itt az átcsoportosítások miatt még csökkentek is a hozamok. Tehát nem túl biztató a hangulat. Technikai oldalról vizsgálva a helyzetet azt látjuk, hogy a hozamok emelkedésének további tere van, így a hosszabb lejáratok vétele továbbra sem ajánlható, de a további 10-20 bázispontos emelkedés már vételi jelzés. Ez akkor következhet be, ha a FED és az amerikai kormányzat tervezett lépései jó fogadtatásra lelnek a nemzetközi befektetői környezetben. Ma tehát a rövidebb oldal (3 évig) vételét javasoljuk, de sávos vételekkel érdemes kiépíteni a teljes pozíciót.

Emelkedő piacon kereskedhetünk (Oldaltörés)

Részvénypiac. A részvénypiacokat erősen megtépázta az amerikai jelentési szezon, azon belül is a bankok által nyújtott lehangoló eredmények. Több tízmilliárd dolláros leírásokat, veszteségeket jelentettek ezek a társaságok, miközben a hiteloldali veszteségeket más üzleti tevékenységeik nem voltak képesek még csak tompítani sem, sőt, további veszteségeket okoztak.

A bankok rossz eredménye átterjedhet a többi szektorra is, hiszen a veszteségek a kamatmarzsok emelését teszik szükségessé, miközben a lakossági kereslet a banki termékek iránt csökkenő trendet vehet fel. A félelmek jogosak, de a piac – szokás szerint – talán ismét túlreagálja az eseményeket. Most azt látjuk, hogy az eső trend kialakulhat – akár hosszan is –, de a jövő héten emelkedő piacon kereskedhetünk.

 

A BÉT-en a héten csütörtökre elfogyott a 2007-es teljes éves hozam. A Mol-ból teljes mértékben kiárazódott az OMV történet, az OTP a világpiaci trenddel esett, sőt az utóbbi időben erősnek mutatkozó Richter is rég látott szintekre zuhant. Ezek a szintek már vételeket jeleznek, de itt sem egyértelmű még, hogy csak az esés korrekciója következik, vagy egy hosszabb emelkedő szakasz kezdetén állunk, így sávos vételekben érdemes gondolkodni.

Mivel az utóbbi egy hónapban a BUX esése elérte a 10 százalékot, miközben a BUMIX nem érte el a 6 százalékos esést sem (csütörtökig), feltételezhető, hogy a külföldi szakmai befektetők eladásai dominálták az esést, ami azért nem túl biztató jel. Mindenesetre ma vételeket javasolunk a Mol, OTP, Richter esetében. A feltörekvő piacok mindegyike esett az elmúlt időszakban, de kiemelkedő teljesítményt továbbra is az orosz, az indiai és a dél-amerikai piacoktól várjuk, így itt vételeket javasolunk.

Ajánlások (Oldaltörés)

Állampapírpiac:

3 évnél rövidebb kötvények vétel (HUF, EUR)
USA, EU kötvények eledás

Vállalati kötvények:
Eladás

Nemzetközi részvénypiac:
Orosz, indiai, dél-amerikai részvények vétel, többi eladás

Hazai részvénypiac:
Vétel; OTP, Mol,  Richter

Befektetési alapok:
Orosz, indiai, dél-amerikai részvényalapok vétel

Fürjes Szabolcs

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
Lekapcsolták a 30 méteres buheraszerelvényt - videó

Lekapcsolták a 30 méteres buheraszerelvényt - videó

Busz és autó ütközött a Hűvösvölgyi úton

Busz és autó ütközött a Hűvösvölgyi úton

Vége a végtelen kamionsoroknak Nagylaknál? Kész az új elkerülő

Vége a végtelen kamionsoroknak Nagylaknál? Kész az új elkerülő

Moby szerint egy ideig randiztak Natalie Portmannel, de a színésznő erről mit sem tud

Moby szerint egy ideig randiztak Natalie Portmannel, de a színésznő erről mit sem tud

Üthet vagy visszaüthet a Huawei elleni támadás?

Üthet vagy visszaüthet a Huawei elleni támadás?

Kocsis Györgyi: Tessék választani!

Kocsis Györgyi: Tessék választani!