szerző:
MTI/hvg.hu

Az általános londoni konszenzusnál negyedévvel korábban és negyed százalékponttal nagyobb mértékben csökkentette irányadó napi kamat célját kedden az amerikai jegybank szerepét betöltő Federal Reserve (Fed), bár volt olyan londoni elemzői vélemény is, hogy a Fed nem várja meg a január végi kamatdöntő ülést.

A Federal Reserve épülete Washingtonban. Keményen vágtak
© ou.edu
A Fed rendkívüli intézkedéssel – vagyis pénzügypolitikai tanácsának (FOMC) két hivatalos ülése között – 0,75 százalékponttal 3,50 százalékra csökkentette alapkamatát kedden.

A Moody's Investors Service nemzetközi hitelminősítő Londonban kiadott amerikai hitelfolyamat-elemzéseinek minapi összeállítása szerint a kétéves futamú amerikai kincstárjegy legutóbb mért 2,71 százalékos hozama azt a piaci várakozást jelezte, hogy a Fed irányadó szövetségi napi kamat célja az idei második negyedévre süllyed 3,50 százalékra.

Az elemzés január végére jósolta a következő kamatcsökkentést, megjegyezve: hacsak nem lesz olyan mutató, amely az amerikai gazdasági kilátások markáns javulását jelzi, a Fednek nem sok egyéb választása marad, mint az, hogy fél százalékponttal 3,75 százalékra csökkentse alapkamatát monetáris testületének e hónap végén esedékes ülésén.

A Moody's egy másik, néhány nappal későbbi elemzésében azonban már szerepelt az a jóslat, hogy ha a lanyha amerikai reálgazdasági teljesítményhez további részvényárfolyam-esés és a cég adósságpiaci kockázati hozamfeláraknak a kincstárjegyhez mért még nagyobb mértékű emelkedése járul, a Fed „legalább fél százalékpontos” kamatcsökkentést hajthat végre akár már monetáris testületének január 30-ai ülése előtt.

Ezek a feltételek azóta előálltak. A hitelminősítő éppen a soron kívüli, keddi Fed-kamatcsökkentés előtt Londonban kiadott legújabb amerikai hitelpiaci elemzésében mutatta ki, hogy a cégnél magas hozamú sávba sorolt vállalati adósok piacon lévő adósságának kockázati prémiuma az irányadó kincstárjegy felett elérte a 7,00 százalékpontot a kialakult zűrzavarban; ez a hozamfelár az 1998-as globális fizetési válság időszakára volt jellemző.

A JP Morgan globális pénzügyi szolgáltató csoport londoni befektetési részlege által hetente összeállított világgazdasági makroelőrejelzések legutóbbi kiadása mindazonáltal – a konszenzusnak megfelelően – még a hivatalos január végi FOMC-ülésre jósolt csak fél százalékpontos Fed-kamatcsökkentést, és márciusra valószínűsítette a 3,50 százalékos alapkamat elérését. A ház szerint ez a kamatszint maradna az év végéig, majd a jövő év első negyedének végén visszaemelkedne 4,00 százalékra.

Ez az elemzés is megjegyzi ugyanakkor, hogy a piacok most már szinte teljes bizonyossággal árazzák az amerikai recessziót, és a múltban az amerikai recessziókat gyakran 5,00 százalékpontos, vagy még nagyobb Fed-kamatcsökkentések kísérték, egészen addig a pontig, amíg enyhén negatív központi reálkamat-szint nem alakult ki.

Ez a pénzügypolitikai minta azt sugallja, hogy tényleges amerikai recesszió esetén a FOMC 2,00 százalékra, vagy akár ez alá is csökkentheti irányadó kamatát, áll a JP Morgan új londoni elemzésében. Az eddigi rekord alacsony szint 1,00 százalék volt, ezt a 2000. májusban 6,50 százalékról kezdett enyhítő ciklus végén, 2003. júniusban érte el a Fed. Az emelést 2004. júniusban kezdte, és 2006. júniusban 5,25 százalékig jutott. A mostani csökkentéssorozatot tavaly szeptemberben kezdte.

A Lehman Brothers globális befektetési csoport éppen kedden Londonban kiadott elemzése szerint is a piacok az amerikai recessziót most már biztosra árazzák.

A ház ezt a tőzsdéken forgó teljes vállalati részvényállomány árfolyam/eredmény szorzójának képletéből vezette le. Az elemzés kimutatja: az amerikai tőzsdéken a részvényárfolyamoknak az egy részvényre jutó nettó eredményhez mért többszöröse (P/E) jelenleg átlagosan 12,6 a húszévi átlagban mért 16,3-es szorzó helyett.

A Lehman Brothers számítása szerint ennek alapján a piac azt feltételezi, hogy az amerikai vállalati szektorban átlagosan 22 százalékos eredménycsökkenés várható; ezzel állna ismét be a hosszú távú átlagra a P/E jelzőszám.

A ház szerint ebből az is következik, hogy a piaci szereplők 100 százalékos valószínűségre árazzák az amerikai recessziót.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
MTI Gazdaság

EKB: változatlanul 4 százalékon az alapkamat

Az Európai Központi Bank (EKB) csütörtöki kamatdöntő tanácskozásán változatlanul az eddigi 4,0 százalékon hagyta az irányadó kamatot. A bank úgy ítélte meg, hogy az inflációs kockázatok elkerülését továbbra is fontosabbnak tartja, mint az alacsony növekedési ütemből fakadó veszélyeket, ezért nem folyamodott kamatmérsékléshez. Az EKB már a hetedik hónapja nem módosított a kamatokon.

MTI Gazdaság

Az EKB a kamatemelés lehetőségéről

Ha az inflációs veszélyek mérséklésének szükségessége indokolttá teszi, akkor az Európai Központi Bank (EKB) készen áll egy kamatemelésre is – olvasható a bank novemberi havi jelentésében.

Gazdaság

A Fed kamatot vágott

Az amerikai jegybank szerepét betöltő Federal Reserve kedden 75 bázisponttal 3,5 százalékra csökkentette az irányadó kamatát. A Fed a recesszió veszélyétől tartva határozott a rendkívüli kamatcsökkentésről.

MTI Világ

Trichet: az EKB figyelmét "nem tereli el" mások kamatcsökkentése

Az Európai Központi Bank (EKB) elnöke gyakorlatilag kizárja a kamatcsökkentés lehetőségét belátható időn belül. Jean-Claude Trichet hétfőn Londonban megjelent nyilatkozata szerint a bank figyelmét "nem fogja elterelni" az inflációról más nagy jegybankok már elkezdődött enyhítési ciklusa.

MTI Gazdaság

Agresszív brit kamatcsökkentést jósol London

Agresszív kamatcsökkentésbe kezd jövőre a Bank of England a brit gazdaság növekedésének meredek lassulása miatt, és ennek eredményeként várhatóan arra a szintre süllyed vissza a brit jegybank alapkamata, ahonnan tavaly augusztusban a szigorító ciklus elindult, áll az egyik vezető londoni gazdaságelemző ház jövő évi előrejelzésében.

Fontos bejelentést tett a NASA a Hold-misszióval kapcsolatban

Fontos bejelentést tett a NASA a Hold-misszióval kapcsolatban

Rá sem fog ismerni a megújult Keleti pályaudvarra – fotók

Rá sem fog ismerni a megújult Keleti pályaudvarra – fotók

Mocskos brigád tagjaként került Orbán a Der Spiegel címlapjára

Mocskos brigád tagjaként került Orbán a Der Spiegel címlapjára

A Downing Street macskája máris bejelentkezett Theresa May utódjának

A Downing Street macskája máris bejelentkezett Theresa May utódjának

A klímavédelemre szavazna vasárnap? Kiderítettük, mennyire felkészültek a pártok

A klímavédelemre szavazna vasárnap? Kiderítettük, mennyire felkészültek a pártok

Megmenekülhet a sajókazai Ámbédkar Iskola

Megmenekülhet a sajókazai Ámbédkar Iskola