szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Az ICEG Európai Központ előrejelzése szerint a gazdasági növekedés 2008-ban 2,5 százalékos lesz, a 2007-es 1,6 százalékot követően – mondta Oszlay András, a szervezet tudományos munkatársa, az ICEG legfrissebb előrejelzését ismertetve.

Oszlay András elmondta: a belföldi kereslet az idén enyhén élénkülhet, a nettó export növekedési hozzájárulása csökkenő lesz. Az ICEG véleménye szerint a külső konjunktúra fokozatos kifutására lehet számítani. A kutató szerint ugyan fokozódnak a kockázatok és a volatilitás is, de a recesszióval kapcsolatos félelmekre a piacok „túlreagálóan” viselkednek. Az ICEG előrejelzése szerint az idén a fogyasztói árak átlagosan 5,4 százalékkal emelkednek.

Az államháztartással kapcsolatban az ICEG arra számít, hogy a hiánycélok teljesülnek, az idén a GDP 4 százaléka lehet a hiány. Oszlay András kijelentette: rövid távon szinte garantált az államháztartási egyensúly javulása, de a kiadási oldalt érintő érdemi reformok nélkül hosszabb távon ez már nem egyértelmű.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
MTI Gazdaság

ICEG: lassuló növekedés, erősödő feszültségek

Az idei 3,6 százalékos növekedés után jövőre 3,9 százalékkal gyarapodhat a bruttó hazai termék (GDP), miközben az államháztartás - a nyugdíjreform hatásának kiszűrésével számított - eredményszemléletű hiánya 2005-ben a GDP 6 százalékát, jövőre pedig 6,6 százalékát érheti el - mondta Gáspár Pál, az ICEG (International Center for Economic Growth) Európai Központjának igazgatója.

MTI Gazdaság

ICEG: jövőre 3 százalékkal nő a magyar GDP

Az ICEG European Center független gazdaságkutató intézet az idén 2,1, jövőre pedig 3 százalékos bruttó hazai termék (GDP) bővülést prognosztizál Magyarországon, mivel a legfrissebb adatok szerint a belföldi felhasználás visszaesése komolyabb az eddig feltételezettnél, így a változatlanul kedvező nettó export ellenére a növekedési pályán mélyebb és elhúzódóbb lassulás mutatkozik.

Négyes karambol miatt lezárták a Ferihegyi repülőtérre vezető utat

Négyes karambol miatt lezárták a Ferihegyi repülőtérre vezető utat

9 000 000 mAh-s akkut árulnak az eBayen, nem nagy meglepetés, mi jön helyette

9 000 000 mAh-s akkut árulnak az eBayen, nem nagy meglepetés, mi jön helyette

Így lesznek szuperhősök a futárok

Így lesznek szuperhősök a futárok