szerző:
MTI

A bankszövetség főtitkára szerint nem várható semmilyen drámai fejlemény az idén a devizahitelezésben, a világgazdaságban tapasztalható pénzügyi válságjelenségek ellenére a magyar bankrendszer stabil.

"A hitelezés szempontjából is fontos a forint árfolyamalakulása, nem számolok a forint tartós gyengülésével" - hangoztatta Nyers Rezső csütörtökön Budapesten a Hitelgarancia Zrt. sajtótájékoztatóján.

Úgy vélte, a lakossági hitelezés összességében az idén veszít lendületéből, ez azonban nem a forint esetleges árfolyamváltozása miatt áll elő, hanem a lakosság jövedelmi helyzetében bekövetkezett változások hatására. Ezzel együtt úgy vélte: a hitelintézetek közötti éles verseny miatt a betéti és hitelkamatok közötti rés szűkülni fog, ami kedvező a lakosság és a kisvállalkozások szemszögéből.

Nyers Rezső elmondta: az elmúlt években a bankok hitelezésének mozgatórugóját két szektor jelentette, a lakossági és a kis- és középvállalkozói ügyfélkör. A vállalati hitelezésben a kis- és középvállalkozások finanszírozása egyre jelentősebbé vált az elmúlt 6-7 évben olyannyira, hogy a kis és közepes cégeknek adott hitelek összege nagyjából megtízszereződött.

Nyers Rezső szerint a magyarországi bankrendszer számára 2008 a nemzetközi fejlemények miatt nem lesz könnyű év, ezért is nagy jelentősége van annak, hogy a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete a közelmúltan a bankokkal szemben támasztott kockázatkezelési követelményekkel egyenértékűnek minősítette a Hitelgarancia Zrt. kockázatkezelési gyakorlatát. A határozat azt eredményezi, hogy lényegesen csökken a bankok tőketartalékolási kötelezettsége, a Hitelgarancia Zrt. (Hg) kezességével nyújtott hitelek esetében.

A döntés az egész kis- és középvállalkozói (kkv) szektor forrásbevonására kedvező hatású, tavaly a Hg Zrt. már a kkv-éknak adott kölcsönök mintegy 10 százalékát garantálta - mondta a főtitkár. Nyers Rezső azt is közölte, hogy tavaly a kkv-szektor által felvett új hitelek állománya hozzávetőleg 8 százalékkal nőtt, és összességében 3500 milliárd forint körül alakult.

Kérdésre válaszolva a főtitkár elmondta: ahhoz, hogy a lakosság által felvett devizakölcsönök esetében a havi törlesztő részletek jelentősen megemelkedjenek, az kellene, hogy hosszabb távon nagymértékben mérséklődjön a forintnak az euróhoz, illetve a svájci frankhoz viszonyított árfolyama. Nyers Rezső azonban úgy vélte, nem kell számítani jelentős gyengülésre, mert előfordulhat ugyan, hogy a piacon kisebb-nagyobb árfolyammozgás bekövetkezik, ám az elmúlt 9-10 év alatt a forint hosszabb távon is stabilitást mutatott, egy olyan nap volt, amikor az árfolyam átlépett a beavatkozási sáv gyenge oldalára.

Nyers szerint az is kedvező, hogy a bankoknál nyilvántartott vállalati és lakossági hitelek minősége gyakorlatilag nem változott. Érdekes azonban, hogy míg hat évvel ezelőtt a bankok által nyújtott hitelösszeg a banki betétek hozzávetőleg 80 százalékára rúgott, ma a bankok hitelállománya 150 százaléka a banki betétállománynak, vagyis a hitelezés jórészt külső forrásból valósul meg. A hitelintézetek számára is drágul azonban a külső forrás, és hosszabb távon az élesedő verseny miatt ez a kamatrés szűküléséhez vezet.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
MTI/hvg.hu Gazdaság

Az amerikai recessziót 100 százalékos valószínűségre árazzák

Az általános londoni konszenzusnál negyedévvel korábban és negyed százalékponttal nagyobb mértékben csökkentette irányadó napi kamat célját kedden az amerikai jegybank szerepét betöltő Federal Reserve (Fed), bár volt olyan londoni elemzői vélemény is, hogy a Fed nem várja meg a január végi kamatdöntő ülést.

hvg.hu Gazdaság

A Fed kamatvágása egyelőre megnyugtatta a Wall Streetet

Már-már fekete keddről beszéltek az elemzők, a Wall Streeten közvetlenül nyitás előtt a vezető részvények árfolyamát tükröző Dow Jones 500 pontos zuhanását jósolták. A nyitáskor valóban 400 ponttal esett a Dow, de ekkor jött a hír: a Fed merész kamatvágásra határozta el magát. Néhány órával később a Dow visszatornászta magát a múlt pénteki szintre. Nem tudni, a bizalom tartósan helyreállott-e, hiszen a recessziós félelmek nem múltak el.

MTI Gazdaság

Hitelválság: jön az igazság pillanata?

Az amerikai jelzáloghitel-piacról kiinduló pénzügyi piaci turbulencia Magyarországon eddig nem okozott olyan erőteljes, azonnali hatásokat a bankközi pénzpiacokon, illetve a hitelintézetek esetében, ami hatósági beavatkozást igényelt volna; a Magyar Nemzeti Bank (MNB) eszköztára a vezető jegybankokhoz hasonlóan felkészült és képes akár hasonló jellegű rendkívüli lépésekre is - állapítja meg a jegybank kedden publikált negyedik negyedévi jelentésében.

MTI Gazdaság

Nagy-Britannia: érik a kamatcsökkentés

Az óvatosságáról és szigoráról híres brit központi banktól sem várható rendkívüli kamatcsökkentés, de érik a következő enyhítés, amely a legtöbb elemző szerint a Bank of England következő menetrendszerű kamatértekezletén, február elején már valószínű. Ha így lesz, az Európai Központi Bank magára maradhat folytatódó szigorával a világ mértékadó központi bankjai között.

„Elég egy telefon felülről”: szabadulna a francia bankár a moszkvai börtönből

„Elég egy telefon felülről”: szabadulna a francia bankár a moszkvai börtönből

Több kilométeres a dugó az M0-son egy baleset miatt

Több kilométeres a dugó az M0-son egy baleset miatt

DiCaprio lángszóróval támadja a nácikat – itt az új Tarantino-film előzetese

DiCaprio lángszóróval támadja a nácikat – itt az új Tarantino-film előzetese

Kitört a fegyenclázadás, a Facebookot, a Google-t és a YouTube-ot is blokkolta Tádzsikisztán

Kitört a fegyenclázadás, a Facebookot, a Google-t és a YouTube-ot is blokkolta Tádzsikisztán

Bizalmi szavazást tartanak Sebastian Kurzról

Bizalmi szavazást tartanak Sebastian Kurzról

Erről tudjon: kivonul a Facebookról a harmadik legnagyobb magyar bank

Erről tudjon: kivonul a Facebookról a harmadik legnagyobb magyar bank