szerző:
MTI

A nagyságra negyedik amerikai befektetési bank és értékforgalmazó, a Lehman Brothers szerdán boldogan jelentette tőkefeltöltésének sikerét: 4 milliárd dollárért adott ki részvényre váltható kötvényeket határidő nélkül, öt év múlva visszavásárlási opcióval.

A kibocsátásra közel háromszoros túljegyzés volt. A nagy érdeklődés azt jelzi, hogy a befektetők alapjában bíznak a sokat panaszkodó amerikai befektetési bankokban, annak ellenére, hogy közülük egy, a szintén Wall Street-i Bear Stearns márciusban igencsak megrendült, de felvásárolja a JP Morgan.

Egyes szakértők nem biztosak benne, hogy a Lehman Brothers már eleget leírt értékvesztés címén összesen 73,4 milliárd dollárnyi jelzálog- és ingatlaneszközéből, de további nagyobb meglepetések aligha várhatók, és ha még kiderül valami, azt bizonyára fedezi az újonnan bevont tőke.

A Lehman Brothers részvénye meredeken drágul a tőkebevonás hírére, annak ellenére, hogy a többlet osztalékfizetési kötelezettség meg fogja terhelni a bank eredményét a következő években, illetve a kötvények beváltása 15 százalékkal növelheti a bank kint lévő részvényállományát.

Újabban már a nagyobb "kiderülések" sem ártanak általában a bankrészvényeknek: a svájci UBS és a német Deutsche Bank a minap jelentette be, hogy náluk több mint 23 milliárd dollárnyi értékcsökkenésre kell számítani a nem elsőrendű amerikai jelzálogkölcsönökre épített, származékos konstrukciók értékvesztése miatt – ennek nyomán az európai bankok is drágultak a tőzsdéken, mert a befektetők az ilyen hírekben már annak jelét látják, hogy a bankok túlesnek a válságon.

Pedig az alagút vége, habár már tényleg látszik, egyszersmind eléggé tátongónak is tűnik első pillantásra: a Goldman Sachs legutóbbi jóslata szerint az egész világon a különböző pénzintézetek összesen 1,2 billió dollárnyi kárra számíthatnak a "nem elsőrendű válság" okozta értékpapír-veszteségek miatt, ebből 460 milliárd dollárnyi az amerikai pénzintézetek várható kára. Kérdés, sok-e ez vagy nem olyan sok, és mihez képest, illetve tartós-e a kár, vagy legföljebb átmeneti, mint akár egy hamar orvosolható durrdefekt egy hosszú utazás közben.

A Lehman Brothers példája ebben is tájékoztató jellegű lehet. A Lehman Brothers nemrég 489 millió dolláros adózott eredményt jelentett az üzleti éve februárral zárult első negyedéről, ez kevesebb mint a fele az egy évvel korábbi, 1,15 milliárdos eredménynek. Mindenesetre már márciusban megnyugtatta a befektetőket, hogy a mostani eredmény sokkal jobb volt az átlagos elemzői várakozásnál. Továbbá az előző, tavaly novemberrel zárult, "nem elsőrendű válsággal" már jócskán terhelt teljes üzleti évében a Lehman Brothers adózott eredménye 4,192 milliárd dollárra nőtt a 2006-os 4,007 milliárdról. Előzőleg is gyors ütemben nőtt a profit: 2005-ben 3,26 milliárd, 2004-ben 2,369 milliárd, 2003-ban 1,699 milliárd dollár volt az adózott eredménye, azaz csak az utóbbi öt évben 15,527 milliárd dollár. Ehhez képest a mostani első negyedév igencsak kis botlásnak tűnik.

Hasonló az egész amerikai bankszektor helyzete. Az amerikai bankrendszer tartalékai bizonyára elegendők a mostani, nagyrészt saját maguk okozta bonyodalmak átvészelésére, habár talán nem minden bank fogja megúszni a fejleményeket.

A "nem elsőrendű válság" okozta értékvesztések és rendkívüli tartalékolások miatt a tavalyi utolsó negyedévben 83,5 százalékkal kisebb volt az amerikai bankok és takarékpénztárak adózott eredménye, mint egy évvel korábban: összesen 5,816 milliárd dollár a 2006-os utolsó negyedévi 35,238 milliárd helyett, az amerikai Szövetségi Betétbiztosító Társaság (FDIC) összesítése szerint. Ezzel együtt az amerikai pénzintézetek összesített adózott eredménye 105,5 milliárd dollár volt tavaly, csak 27,4 százalékkal kevesebb a 2006-os 145,2 milliárdnál.

Ezzel együtt tavaly hatodik éve volt 100 milliárd dollár felett az éves profit, és előzőleg a 2006-os eredmény a hatodik évi rekord volt egyvégtében. Tavaly az amerikai bankok 68,2 milliárd dollárra növelték a kockázati tartalékolást a 2006-os 29,5 milliárdról. Az utolsó negyedévi visszaesésnek is több mint a felét összesen csak hat nagy pénzintézet "termelte ki", és összességében az amerikai pénzintézeteknek az 51,2 százaléka jelentett a 2006-os utolsó negyedévinél kisebb adózott eredményt, míg a többiek javítottak a tavalyi utolsó negyedben is. Egész évben 50,8 százalékuknak csökkent a profitja 2006-hoz képest, de tavaly is az amerikai pénzintézeteknek a 90 százaléka profittal zárt éves szinten.

Továbbá a legjobban érintett amerikai nagybankok, köztük a legnagyobb, a Citigroup már az év elején kimenekült: Kuvait, az Egyesült Arab Emírségek, Szingapúr és mások állami alapjai már decemberben, januárban több mint 30 milliárd dollárért vásároltak a bajba került amerikai nagybankok tőkeemeléseiből. Ez kölcsönösen hasznos volt: a bankok kilábaltak a szédelgő jelzálogpiaci műveleteik okozta "nem elsőrendű válságból", a részvényeik eladásából származó bevételük elérte vagy meghaladta a "válság" okozta értékpapír-veszteségeket, tőkemegfelelési mutatóik, amelyek a bajok tavaly őszi kitörésekor 7 százalék körüli értékekkel fenyegettek, már rendre elérik vagy meghaladják a nemzetközileg biztonságosnak tartott 8 százalékot. Más oldalról a külföldi intézményi befektetők olcsón, a tavaly év eleji értéküknél akár 50-60 százalékkal olcsóbban jutottak 5-10 százalékos részesedésekhez a legnagyobb amerikai bankokban.

A Lehman Brothers e heti esete arra vall, hogy a szélesebb részvényvásárló közönség bizalma is visszatérőben van. A világ nagy bankjai megússzák a durrdefektet - a tartós kár viszont az egész világé, amely a lassuló gazdasági növekedés formájában még sokáig szenvedheti az amerikai bankok okozta "nem elsőrendű válság" következményeit.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
MTI Gazdaság

További ezreket küld el a Citibank

Tovább tizedeli alkalmazotti állományát a vezető amerikai pénzügyi csoport, a Citigroup: a The New York Times című lap értesülése szerint 2 ezer embert készül leépíteni a befektetési részlegnél dolgozók közül.

MTI Gazdaság

Londoni latolgatások a Bear Stearns-JP Morgan ügylet után

Londoni elemzői latolgatások szerint a Wall Streetet átmenetileg megnyugtathatja, hogy a bajba került Bear Stearns befektetési csoportot megmenti a rivális JP Morgan és a Fed meglehetősen szokatlan összjátéka, de a befektetők feszülten várják, melyik lesz a következő feldőlő dominó. A Standard & Poor's mindenesetre a múlt hetihez képest javított figyelőlistára helyezte át hétfőn a Bear Stearns kockázati besorolását.

MTI Gazdaság

Hitelválság: ömlik ki a pénz a részvényalapokból

Csaknem 100 milliárd dollárral rövidültek meg a globális részvényalapok az idei első negyedévben, ez minden idők legnagyobb nettó tőkekivonása e befektetési konstrukciókból, áll az egyik vezető nemzetközi portfolió-figyelő cég Londonban közzétett negyedéves felmérésében.

MTI Gazdaság

Ötszörösére javítanotta a Bear Stearnsre tett ajánlatát a JP Morgan

A Bear Stearns részvényeseinek tömeges tiltakozása nyomán az amerikai JP Morgan hétfőn a korábbihoz képest ötszörösére, részvényenként 2 dollárról 10 dollárra javította ajánlatát a válságba jutott befektetési bankra, és 95 millió új Bear Stearns részvényt is vásárol ugyanezen az áron. A javított ajánlatot és az új részvényvásárlást mindkét bank igazgatótanácsa jóváhagyta.

MTI Gazdaság

Hitelválság: "már látszik a vége"

Közelít a 300 milliárd dollárhoz a nem elsőrendű - subprime - amerikai jelzálogpiaci követelésekkel egybecsomagolt pénzpiaci termékek valószínűsíthető globális értékleírása, de már "látszik a folyamat vége", áll a Standard & Poor's csütörtökön Londonban kiadott elemzésében. Más nagy londoni házak nem ennyire derűlátók.

Egy szervezet szerint csalás nélkül nem lett volna kétharmada Orbánnak

Egy szervezet szerint csalás nélkül nem lett volna kétharmada Orbánnak

Megszólalt a szakma a Színművészetit ért támadások miatt

Megszólalt a szakma a Színművészetit ért támadások miatt

Bezárt az Eiffel-torony is, Macron jövője a tét

Bezárt az Eiffel-torony is, Macron jövője a tét

Iskolaérettség: kaptak két hét haladékot a szülők, de az semmire sem elég

Iskolaérettség: kaptak két hét haladékot a szülők, de az semmire sem elég

Egy 22 éves egyetemista lesz az Emmi helyettes államtitkára

Egy 22 éves egyetemista lesz az Emmi helyettes államtitkára

Megbüntette a Fradit az MLSZ

Megbüntette a Fradit az MLSZ