szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Az Európai Központi Bank (EKB) igazgatótanácsának egyik tagja pénteken ismét kizárt bármiféle lehetőséget a kamatcsökkentésre.

Az Egyesült Államokban más a helyzet, mint Európában. A Fed azért csökkentette a kamatot, hogy enyhítse a lakóingatlan-tulajdonosok gondjait. Ott teljesen más a helyzet, és ezért más a (pénzügy) politika is – idézte az EKB igazgatótanácsának tagját, Nout Wellinket a Het Financieele Dagblad című holland gazdasági lap pénteken.

Az EKB jövő csütörtökön tartja következő kamatdöntő értekezletét.

Az euróövezetben márciusban átlagosan 3,5 százalékkal voltak magasabbak a fogyasztói árak, mint tavaly márciusban, jelentették az EU statisztikai hivatalában hétfőn előzetes becslésként. A márciusi ütem új rekord a közös statisztika 1997. januári bevezetése óta.

Az Európai Központi Bank (EKB) kamatpolitikájának legföljebb 2 százalékos tizenkét havi inflációt kell megcéloznia az euróövezetben.

Az év eleji euróövezeti gazdasági mutatók általában nem túl rosszak, az ipari termelés éves szinten elég erősen nőtt is, rácáfolva a lassulást jósló elemzői előrejelzésekre. Ezek is megerősítik, hogy az Európai Központi Banknak (EKB) nincs oka csökkenteni alapkamatát, és nem is csökkentheti, mert szeptember óta a tizenkét havi infláció az EKB legföljebb 2 százalékos célja fölött van az euróövezetben.

Az EKB legutóbb tavaly június elején emelte alapkamatát, 2005. december óta nyolcadszor, ismét negyed százalékponttal 4,00 százalékra, azóta nem mozdult. Az EKB idén 1,3-2,1 százalék között várja a gazdasági növekedést az euróövezetben – az EKB 2005 végén felülvizsgált felfogása szerint az euróövezetben az árstabilitás szempontjából fenntartható potenciál közelebb van évi 2,0 százalékhoz, mint az addig számított 2,5 százalékhoz -, az évi átlagos inflációt 2,6-3,2 százalék között várja. Az Európai Bizottság 1,8 százalékos GDP-növekedésre és 2,6 százalékos évi átlagos inflációra számít. Tavaly átlagosan 2,6 százalékos volt a GDP-növekedés az euróövezetben a 2006-os 2,8 százalék után, amely hatéves rekord volt.

Euróövezeti GDP-lassulás (Oldaltörés)


Az amerikai szövetségi tartalékbankrendszer (Fed) tavaly szeptemberben  kezdte a csökkentést, irányadó szövetségi napikamatcélját azóta 2,25 százalékra vitte le 5,25 százalékról. Az infláció ugyan az Egyesült Államokban is viszonylag magas, de a Fedet jobban aggasztják a gazdasági kilátások. Az IMF hivatalosan jövő héten megjelenő új előrejelzéseiből már kiszivárogtatott számok szerint az Egyesült Államok GDP-növekedési lehetőségét 0,5 százalékra tartja a januárban jósolt 1,5 százalék helyett a nemzetközi pénzintézet. A Fed elnöke, Ben Bernanke maga szerdán, kongresszusi beszámolójában, recesszió lehetőségét pedzegette az első félévben.

Valószínű, hogy az euróövezetben a GDP-növekedés idei lassulását sem a beruházások lendülete vagy az export okozza majd keresleti oldalon, hanem a bértakarékossággal és a kilátások miatti aggodalmaktól fékezett, krónikusan gyenge lakossági kereslet, amely a keresleti oldali forrás több mint felét teszi ki.

Az euróövezetben a gazdasági növekedés és az infláció belső forrása nem a lakossági, hanem a vállalati fogyasztás. Ezt tükrözi az M3-as pénzellátás csillagászati növekedése, éspedig a vállalatok felé mind bővebben áramló hitelek miatt. Az EKB utolsó statisztikája szerint az M3-as pénzellátás februárban is még 11,3 százalékkal volt nagyobb az egy évvel korábbinál, nem messze a tavaly novemberi, 12,4 százalékos rekordtól. Az ütem 2007. január óta évi 10 százalék fölött van, messze meghaladva az EKB rég elfeledett, hivatalos tűrésküszöbét, amely éves szinten 4,5 százalékos pénzellátás-növekedést tart elviselhetőnek az inflációs kockázat szempontjából.
 
A gyengülő lakossági kereslet tünete

A magánszektornak nyújtott hitelezés növekedésének üteme kissé csökkent - februárban évi 10,9 százalékra a januári 11,1 százalékról, mert a bankközi hitelezés gyengült a "nem elsőrendű válság" miatt, és a lakossági hitelezés lanyhult: 5,8 százalékkal volt nagyobb februárban, mint tavaly februárban, a növekedés üteme kissé csökkent a januári 6,0 százalékról. Ez az euróövezetben nem valamiféle ingatlanpiaci vagy kiskereskedelmi hitelválsággal függ össze - ilyen itt nincs, nem úgy, mint az Egyesült Államokban -, hanem ez is a gyengülő lakossági kereslet egyik tünete. Az euróövezetben a lakossági fogyasztás a tavalyi első negyedben 1,4 százalékkal, a másodikban és a harmadikban 1,6-1,6 százalékkal, az utolsó negyedévben mindössze 1,1 százalékkal volt több az euróövezet átlagában az egy évvel korábbinál, messze elmaradva a 2006-os utolsó negyedévi, igen szerény 2,1 százalékos éves ütemtől is. Legutóbbi statisztika szerint februárban a kiskereskedelmi forgalom 0,5 százalékkal csökkent az euróövezetben januárhoz képest, és  0,2 százalékkal elmaradt az egy évvel korábbitól is, változatlan áron számolva.

Mindennek hátterében nem a bankközi hitelválság áll, hanem az, hogy az euróövezeti munkaköltségek közül a bérköltség – vagyis az alkalmazottaknak fizetett összes bér – tavaly az első negyedévben 2,3 százalékkal, a második negyedben 2,8 százalékkal, a harmadikban 2,6 százalékkal, az utolsó negyedévben 2,9 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit, vagyis a tavalyi második félév óta a növekedés elmarad az éves inflációtól – ez csökkenést jelent reálértékben, ettől csökken a lakosság hitelfelvevő képessége is.

A bankokon kívül azonban a vállalatoknak adott kölcsönök februárban már 14,8 százalékkal, új rekord ütemben nőttek éves szinten a januári és a decemberi, 14,5-14,5 százalékos ütem után. E körben sincs se híre, se hamva semmiféle "hitelválságnak", annak gazdasági következményeit szemlátomást a jövőtől félő, pénzzel igen takarékosan ellátott bérből és fizetésből élőkre terheli mind a vállalati bérpolitika, mind az EKB pénzügypolitikája.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
MTI Karrier

Rekord szintre csökkent a munkanélküliség az euróövezetben

Rekord szinten - alacsonyan - stabilizálódott a munkanélküliség az euróövezet országaiban februárban, a 27 uniós tagországban pedig csökkent januárhoz képest, mert a Németországban tapasztalt javulás ellensúlyozni tudta a munkanélküliek számának emelkedését Spanyolországban és Írországban.

MTI Gazdaság

Euróövezet: az IMF csökkenti növekedési prognózisát

Az euróövezet átlagos gazdasági növekedése az idén 1,3 százalékra lassul a pénzügyi piaci zűrzavarok, az amerikai gazdaság gyengülése, a drága kőolaj és drága euró miatt, fogja jósolni a Nemzetközi Valutaalap (IMF) az egy hét múlva, jövő szerdán megjelenő hivatalos előrejelzésében, mondták az EU brüsszeli központjának bennfentesei hírügynökségeknek szerdán.

MTI Gazdaság

Tovább gyengültek az euróövezeti beszerzőmenedzser-mutatók

Továbbra is gyengék, sőt kissé tovább gyengülnek az euróövezeti beszerzőmenedzser-mutatók: a feldolgozóipar beszerzőmenedzser-mutatója, háromezer cég adatai alapján, márciusra 52,0 pontra csökkent az előzetes becslés szerint, és ezzel két és féléves mélypontra került. Az elemzők 51,9 pontot vártak márciusról. A februári mutató 52,3 pont lett.

Ez lehet a következő nagy filmes szenzáció

Ez lehet a következő nagy filmes szenzáció

Hadat üzentek a röhejesen beállított fotóknak

Hadat üzentek a röhejesen beállított fotóknak

651 ezer oltást adományoz az EU a balkáni országoknak

651 ezer oltást adományoz az EU a balkáni országoknak