szerző:
MTI/hvg.hu
Tetszett a cikk?

Kína a mértékadó központi bankokat okolja a nemzetközi inflációért. Az amerikai központi bank, a Fed agresszív kamatcsökkentései és a nemzetközi likviditás ezt követő növekedése inflációs problémát okozott és okoz a felzárkózó piacokon, mondta a kínai jegybank elnöke pénteken egy pekingi konferencián.

Zsu Csiao-csuan, a kínai jegybank
elnöke. Összefogással az
áremelkedés ellen
© Wikipedia.org
Zsu Csiao-csuan szerint a világ központi bankjainak össze kell fogniuk az inflációs veszély kezelésére, amely a gyorsan emelkedő nyersanyagárakban is jelentkezik, illetve oka is az áremelkedésnek.

A világ mértékadó központi bankjai közül tulajdonképpen csak a brit központi bank követte ősz óta jelentős kamatcsökkentéssel a Fed példáját, az Európai Központi Bank (EKB) tavaly június óta szilárdan tartja kamatszintjét, azonban az EKB politikája sem alkalmas a vállalati hitelellátás rekord ütemű növekedésének fékezésére. Ezen kívül a nagy központi bankok tavaly december óta nyíltpiaci együttműködéssel igyekeznek enyhíteni a „nem elsőrendű válság” miatt kialakult bankközi likviditáshiányt, egyeztetett, rendkívüli rövid lejáratú refinanszírozási árveréseket hirdetve, és hitelcsere vonalakat megnyitva egymás számára, teszik hozzá elemzők.

Azonban elképzelhető, hogy a kínai panaszra hovatovább kész a válasz: jelenleg minden elemző arra számít, hogy a Fed júniusban nem folytatja a kamatcsökkentést, és idén később kamatemelésbe kezd. Ez a nézet csütörtök óta alakult ki, mióta a hivatalos amerikai statisztika 0,9 százalékra értékelte föl az Egyesült Államok első negyedévi GDP-növekedését, az előző becslésben szerepelt 0,6 százalékról. A tavalyi utolsó negyedben éppen 0,6 százalékkal nőtt az amerikai GDP. Az új amerikai GDP-becslés miatt, a Fed-szigorítás kilátására a dollár erősödött - a hangulat jócskán megfordult azóta, hogy a múlt héten a Fed még rontotta az idei egész évi amerikai gazdasági növekedésre szóló előrejelzését.

A nem elsőrendű válságnak legjobban kitett amerikai bankvilágban ugyanakkor a javulás erőteljes jelei mutatkoznak. Az amerikai szövetségi hitelbiztosító társaság (FDIC) csütörtökön kiadott összesítése szerint az amerikai pénzintézetek összesített adózott eredménye az első negyedévben 19,347 milliárd dollár volt, 45,7 százalékkal kevesebb a tavalyi első negyedévi 35,644 milliárdnál, de nagyságrendekkel több a tavalyi utolsó negyedévi 646 milliónál. A veszteséges pénzintézetek aránya 13,92 százalékra nőtt az összesen belül a tavalyi első negyedévi 9,03 százalékhoz képest, azonban a pénzügyi háttér a jelek szerint folyamatosan erősödött a válság közben is: az összesített mérlegfőösszeg a tavalyi első negyedévben 11,982 billió dollár, a tavalyi utolsó negyedévben 13,034 billió dollár, az idei első negyedévben 13,369 billió dollár volt a FDIC szerint.

Az amerikai pénzintézetek összesített adózott eredménye tavaly 105,5 milliárd dollár volt, 27,4 százalékkal kevesebb a 2006-os 145,2 milliárdnál. Ezzel tavaly hatodik éve volt 100 milliárd dollár felett az éves profit, és előzőleg a 2006-os eredmény a hatodik évi rekord volt egyvégtében az amerikai pénzintézetek számára a profitban.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
MTI Gazdaság

London: a meglóduló szlovák infláció késleltetheti a többiek felvételét

Késleltetni fogja a többi euróvárományos kelet-európai ország euróövezeti csatlakozását, ha Szlovákiában a jövőre esedékes felvétel után meglódul az infláció, áll az egyik vezető londoni befektetési ház elemzésében, amely szerint a szlovákiai dezinfláció a konvergencia-lemaradás miatt nem fenntartható.

MTI Sport

Dalai láma: Kína megérdemli az olimpiát

Kína megérdemli az olimpiát - jelentette ki a Németországban tartózkodó dalai láma. Tibet szellemi és egyben vallási vezetője ennek kapcsán azt hangsúlyozta, hogy a világon Kínának van a legtöbb lakosa és a világ egyik "legidősebb" nemzete, ezért megilleti őt a játékok rendezésének joga.

MTI Gazdaság

Euróövezet: 3,3 százalékos tizenkét havi infláció áprilisban

Az euróövezetben az első negyedévben 0,7 százalékkal volt nagyobb az összesített GDP, mint a tavalyi utolsó negyedévben, és 2,2 százalékkal nagyobb, mint a tavalyi első negyedévben, jelentették az EU statisztikai hivatalában előzetes becslésként. Az elemzők 0,5 százalékos negyedéven belüli, és 1,9 százalékos éves növekedést vártak.

MTI Gazdaság

Ukrajnában 19 százalék infláció is lehet

Ukrajnában az infláció 18-19 százalékot is elérhet az idén, a tavalyi 16,6 százalék után, közölte a jegybank elnöke hétfőn, az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bank (EBRD) kijevi közgyűlése alkalmával.

MTI Gazdaság

Rossz német inflációs adatok. Kamatemelés jön?

A német szövetségi tartományokból eddig beérkezett, előzetes májusi inflációs adatok arra vallanak, hogy az infláció áprilisi csökkenése csak átmeneti volt Németországban, és a drágulás ismét gyorsul.