szerző:
MTI/hvg.hu

A japán üzleti szövetség elnöke a további befektetési lehetőségek érdekében az üzleti környezet változtatásáról tárgyal magyarországi üzletemberekkel hétfőn Budapesten az ITD Hungary által szervezett fórumon.

Tokió a Fuji havas csúcsával. Jönnének, ha volna hová
© AP
Mitarai Fudzsio a fórumot bevezető beszédében hangsúlyozta: a mostani találkozás nemcsak a további befektetési lehetőségek miatt jelentős, de „a két ország kapcsolatában a befektetési körülmények változtatását is érintheti”. A szövetség elnöke reméli, hogy ezt közös feladatnak tekintik a felek. Példaként említette egy befektetési és egy társadalombiztosítási egyezmény megkötését.

Az ITD Hungary magyar befektetésösztönzési és kereskedelemfejlesztési ügynökség szerint a japán befektetésekért Magyarország Lengyelországgal, Csehországgal, Szlovákiával és Romániával áll versenyben, de néhány projekt esetében Németországgal és Spanyolországgal is versenyez.

Az ITD Hungary jelenleg is több japán befektetővel tárgyal, ezek között vannak olyanok, amelyekkel már konkrét projektről egyeztetnek. Egyes cégekről már az is tudott, hogy kapacitásbővítést fontolgatnak Európában, illetve olyanokról is van információ, amelyek 2-3 éven belül szándékoznak beruházni Európában.

Elsősorban autóipari és elektronikai ágazatokban megvalósuló befektetésekről folynak a tárgyalások, ezeken belül is főként másod- és harmadkörös beszállítókról. Az üzletember fórumon részt vett a BorsodChem, a Trigránit, a Magyar Villamos Művek, a Mol, az Electrolux, a Sanofi képviselője, valamint a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara elnöke.

Az ITD Hungary adatai szerint 2000-2007 között összesen 70 japán befektetési projektet regisztráltak, ezek összértéke 2,4 milliárd euró, általuk 11 ezer új állás jött létre Magyarországon.

Az idei év első felében négy kedvező japán érdekeltségű befektetési döntés született az ügynökség menedzselésében: két autóipari, egy elektronikai, illetve egy megújuló energiához kötődő.

Tavaly a Japánba irányuló magyar kivitel értéke meghaladta a 400 millió dollárt, ez 6 százalékos növekedés 2006-hoz képest. A japán import értéke 2,64 milliárd dollár volt 2007-ben, ami csaknem 20 százalékos bővülés az előző évhez viszonyítva. A héttagú japán delegáció egy napra érkezett Magyarországra, a hivatalos látogatás során találkoztak Gyurcsány Ferenccel és több miniszterrel is. A miniszterelnök a találkozón elmondta: most azon dolgoznak, hogy véglegesítsék a két ország között a szociális megállapodást annak érdekében, hogy az itt dolgozó japán munkavállalók ellátása ugyanolyan zökkenőmentesen történhessen, mint az uniós állampolgároké.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények! Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
MTI Gazdaság

Évtizedes drágulási rekord Japánban

Tíz éve nem nőtt az árszint - éves összevetésben - olyan gyorsan Japánban, mint februárban: kereken egy százalékkal. Már felmerült a japán központi bank kamatcsökkentésének lehetősége is a drágulás fékezésére. A japán alapkamat jelenleg fél százalék.

Bari Máriusz Tech

Japán: robotokat az idősek helyett!

Olyan hordozható robotruhát mutatott be japán kutatók egy csoportja, amellyel megnövelhető a farmerek fizikai teljesítőképessége. A megoldás igencsak aktuális abban a mezőgazdasági rendszerben, ahol egyre idősebb gazdák dolgoznak - derült ki a Sankei hírügynökség anyagából.

MTI Gazdaság

Dél-Korea bocsánatot kér Japántól Kim De Dzsung elrablásáért

Dél-Korea bocsánatot kér Japántól amiatt, hogy 1973-ban ügynököket küldött Tokióba, akik elrabolták a japán fővárosba menekült Kim De Dzsung dél-koreai ellenzéki vezetőt, a Nobel-békedíj későbbi kitüntetettjét, majd dél-koreai elnököt – jelentette szombaton egy meg nem nevezett külügyminisztériumi forrásra hivatkozva a Dong-A Ilbo című dél-koreai lap.

MTI Gazdaság

Japán: évtizedes drágulási rekord

Tíz éve nem nőtt az árszint - éves összevetésben - olyan gyorsan Japánban, mint a tavalyi év utolsó hónapjában: mint a pénteken nyilvánosságra hozott adatokból kiderül, 0,8 százalékos volt a decemberi drágulás 2006. decemberéhez képest. A szigetország fő problémája nem is olyan rég, gazdaságának visszaesése idején, még az árszínvonal csökkenése volt.

Bari Máriusz Tech

Nem érdeklik a japánokat a személyi számítógépek

Egyre csökken a japán háztartásokban a számítógépek jelentősége: szerepüket az okostelefonok, az internetes kapcsolattal is bíró játékkonzolok és a hasonló elektronikus készülékek veszik át. A síkképernyős tévék viszont egyre nagyobb sikernek örvendenek - derül ki a Yahoo beszámolójából.

Bari Máriusz Tech

Japán nemzeti szégyene az iPod

A számítástechnika előretöréséig Japán volt a vezető digitális nagyhatalom. 2008-ban visszanézve azonban elmondhatjuk, csődbementek a mobilinternet szabványosítására tett törekvései, kisodródott a PC-piacról, a Google pedig kvázi élő tesztlaborként használja az ország százmilliónyi mobilosát.

MTI Gazdaság

Japán: 0,8 százalékos gazdasági növekedés az első negyedévben

Japán gazdasága 0,8 százalékkal nőtt az első negyedévben, a 0,6 százalékos elemzői várakozásra rácáfolva gyorsabban a tavalyi utolsó negyedévi 0,6 százaléknál, jelentette a japán kormány pénteken. Éves szinten a növekedés 3,3 százalékra gyorsult az előző negyedévi 2,6 százalékról, meghaladva mind az amerikai hazai össztermék 0,6 százalékos, mind az euróövezeti GDP 2,2 százalékos első negyedévi növekedési ütemét éves összehasonlításban.

Bari Máriusz Tech

Torontóban pusztít a japán mobilmánia

A japán mobildivat egyik alapvető kelléke érkezhet az elkövetkező hónapokban Kadanába és Észak-Amerikába. A Luna Development által meghonosítandó technika nem más, mint a csak mobilokkal értelmezhető vonalkód, amely a szigetországban több mint tíz éve csak QR Code néven ismert.

Bors: szökést tervezett a Teréz körúti robbantó

Bors: szökést tervezett a Teréz körúti robbantó

Őrizetbe vették a fűben magára hagyott újszülött édesanyját

Őrizetbe vették a fűben magára hagyott újszülött édesanyját

Az sem gond, ha eltörjük a bordáját

Az sem gond, ha eltörjük a bordáját

Ifj. Vidnyánszky vezényel a Platon Karataev legújabb klipjében

Ifj. Vidnyánszky vezényel a Platon Karataev legújabb klipjében

Kitiltaná a Reuterst Oroszországból az állami olajvállalat

Kitiltaná a Reuterst Oroszországból az állami olajvállalat

Szívesen hallgatna podcastot a hétvégén? Itt egy teches adás, érdemes belehallgatnia

Szívesen hallgatna podcastot a hétvégén? Itt egy teches adás, érdemes belehallgatnia