szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

A Fidesz elégtelennek tartja, amit a kormány 2004 óta tett a magyar sportért, ezért az ellenzéki párt törvényben biztosítaná a következő olimpiára való felkészülés feltételeit. Erről Bánki Erik, az országgyűlés sport- és turisztikai bizottságának fideszes elnöke beszélt szerdai budapesti sajtótájékoztatóján.

Az ellenzéki politikus szerint a magyar kormány eddigi teljesítménye gyakorlatilag elégtelen, ezért nem a sportolók eredményeinek értékelését kell negatívan szemlélni. Bánki Erik felidézte, hogy Gyurcsány Ferenc megszüntette a sportminisztériumot, majd a Nemzeti Sporthivatalt is, így a sport irányítását egy szakállamtitkár vette át. Eközben - jegyezte meg - a sport állami költségvetése a 2002-es 28 milliárdról, 2008-ra 14 milliárd forintra apadt.

A fideszes képviselő szerint lehet trükközni a számokkal és azt mondani, hogy a kormány soha nem látott pénzt fordított az olimpiai felkészülésre, de ez nem igaz, mert a Magyar Olimpiai Bizottság (MOB) szerint 1,8 milliárd forint jutott a felkészülésre, amihez a szövetségek "vészkiáltásai" után még 300 milliót adott a kormány, de - fejtette ki - reálértéken így is csak a négy évvel ezelőtti források szintjét érték el.

A finanszírozásnak 2,5-3 milliárd forint között kellett volna mozognia - jelentette ki Bánki Erik. Felhívta a figyelmet arra, hogy nemcsak a szűkös forrásokkal volt probléma, hanem azzal is, nem érkeztek meg időben a pénzek, ami szerinte a kormány abszolút sportellenes magatartását mutatja.

A bizottsági elnök ezért kiszámíthatóságot, megbízhatóságot és átláthatóságot szorgalmazott a sportfinanszírozás területén és azt is javasolta, hogy állítsák vissza a MOB jogát annak eldöntésére, mire költsék a támogatást, mert ezt ma a kormány dönti el, a MOB csak továbbítja a pénzeket.

Bánki Erik megerősítette, hogy a Fidesz a sportvezetőkkel konzultálva olimpiai törvényjavaslatot készít elő, amelyben négy évre rögzítenék a felkészülés sportszakmai, finanszírozási és infrastrukturális feltételeit, rendeznék a sportegészségügyi hátteret. A fideszes képviselő példaként említette a briteket, akik a gyenge 1996-os olimpiai szereplés után átszervezték a sportirányítást, növelték a forrásokat, és ez beért Pekingre, hiszen ott 19 aranyat nyertek. "A recept adott, döntést kell hozni, hogy sportbarát vagy sportellenes legyen a magyar kormány" - fogalmazott Bánki Erik.

Gyenesei István sportért felelős önkormányzati miniszter szerdán a kormányszóvivői tájékoztatón előzőleg azt mondta, a pekingi magyar eredmény nem kudarc, hanem kijózanító valóság. A tárcavezető hangsúlyozta: a tanulságokat mindenkinek le kell vonnia és az ezt követő egyeztetések, illetve szigorúan szakmai alapú viták után lehet meghatározni, milyen lépésekre lesz szükség annak érdekében, hogy már a 2012-es londoni olimpián eredményesebb legyen a magyar csapat. Gyenesei István ugyanakkor úgy látja, a jövőben is az ötpárti konszenzussal elfogadott Nemzeti Sportstratégiát kell alapnak tekinteni, amin elképzelhetőek módosítások, de új törvényekre nem lesz szükség.
 

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Gazdaság

Az olimpiai készülődés színe és visszája, például hol a pénz?

Már elindult öt kontinensen át Pekingbe vezető útjára az olimpiai láng, de ünnepi hangulatnak egyelőre nyoma sincs az ötkarikás mozgalomban. A kedélyeket világszerte felborzolta a kínai hatóságok erőszakos tibeti fellépése, a női kézilabda kvalifikációs tornák körül kirobbant botrány, a doppinggyanús versenyeredmények sora, idehaza pedig, hogy az olimpiai felkészülésre beígért támogatásoknak eddig színét sem látta a Magyar Olimpiai Bizottság.

hvg.hu Gazdaság

Lehet-e még Budapesten olimpia?

Az olimpia elhelyezéséhez Budapest adottságai megvannak, de a főváros – és Magyarország – a mai állapotában nem tudna olimpiát rendezni – állapította meg a PricewaterhouseCoopers (PwC) 2006-ban aktualizált, egy Budapesten megrendezendő olimpiáról készült megvalósíthatósági tanulmánya. Vajon a pekingi olimpia árnyékában illetve a mai gazdasági helyzetben füstbe ment tervnek tekinthetjük az olimpia megrendezését? A Budapest Olimpia Mozgalom (BOM) elnökét és egy sportközgazdászt kérdeztünk.

hvg.hu Gazdaság

Olimpiai pénzgépezet: a fogyasztó mindenekelőtt?

A mostani olimpia több szempontból a legek közé tartozik. Még sohasem rendeztek olimpiát olyan népes országban mint Kína. Még sohasem költöttek ennyit az olimpiai játékok előkészületeire mint Kína, és talán még sohasem volt ennyire egyértelmű, hogy az olimpia már nem elsősorban a sportról, hanem sokkal inkább a pénzről szól. Győzött az 1,3 milliárdos piac vonzereje?

Nyilvános alvókabinokat helyeznének ki Németországban, hogy a hajléktalanok ne fagyjanak meg

Nyilvános alvókabinokat helyeznének ki Németországban, hogy a hajléktalanok ne fagyjanak meg

Lezuhant egy focistákat szállító kisgép Brazíliában

Lezuhant egy focistákat szállító kisgép Brazíliában

Puccsot hajt végre az operatív törzs? A Duma Aktuál 2021-es előrejelzése

Puccsot hajt végre az operatív törzs? A Duma Aktuál 2021-es előrejelzése