szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

A szakosított hitelintézeteket kivéve észrevehetően romlott tavaly az rt. formában működő hitelintézetek portfóliója, különösen a nagybankoké - derül ki a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete (PSZÁF) honlapján publikált adatokból.

A hitelintézeteknél 2007-ben az MTI számításai szerint még a minősítési kötelezettség alá tartozó állomány 94,89 volt problémamentes, tavaly év végén már csak 89,95 százaléka. A problémás - átlag alatti, kétes és rossz - állomány 22,5 százalékkal (536 milliárdról 656 milliárd forintra) nőtt, aránya 1,37-ről 2,74 százalékra emelkedett. Figyelmeztető jel ugyanakkor, hogy a külön figyelendő kategóriába tartozó - tehát "még nem problémás" - hitelek is egy év alatt 20 százalékkal (291 milliárd forinttal) nőttek, és 2008 végén közel 1753 milliárd forintot tettek ki.

A nagybankoknál a 2007. év végi 94,4 százalékkal szemben 2008 végén már csak az állomány 88,6 százaléka volt problémamentes, míg a középbankoknál arányuk az egy évvel korábbi 95,4 százalékról 92, a kisbankoknál 93,9 százalékról 89,4 százalékra süllyedt. Lényegesen kedvezőbb a kép a szakosított hitelintézeteknél: a lakás-takarékpénztárak és jelzálog-hitelintézetek problémamentes állományának aránya nem romlott, sőt javult, 98,7-ről 98,8 százalékra. Ebben szerepe lehet annak is, hogy a lakáshitelek a legbiztonságosabb kihelyezések; mivel otthonát senki nem szeretné elveszíteni, ezek törlesztéséért minden megtesznek az ügyfelek.

A vállalkozói szektorba kihelyezett hitelek sokkal rosszabbul teljesítettek tavaly, mint az előző évben: a nem problémamentes hitelek aránya 13,7-ről 21,1 százalékra emelkedett, 913,4 milliárdról 1520,6 milliárd forintra. A nem problémamentes háztartási hitelek aránya 9,4-ről 7,5 százalékra csökkent, abszolút összegben azonban 511,4 milliárdról 542,7 milliárd forintra hízott. A kedvező problémás arány némileg csalóka, a vetítési alap - a minősítési kötelezettség alá tartozó tételek állománya - ugyanis a háztartási hitelek esetében 33 százalékkal (több mint 1800 milliárd forinttal) emelkedett, míg a vállalkozói hitelek esetében csupán 8,4 százalékkal (558 milliárd forinttal).

Hasonló képet mutatnak a Központi Hitelinformációs Rendszerben (KHR) tárolt adatok is. A KHR-t üzemeltető BISZ Zrt. hírlevele szerint a vállalkozói szektor 30 napon túli késedelmes hitelállománya forintban mérve tavaly közel 60 százalékkal emelkedett, és 2008 végére elérte a 640 milliárd forintot. A késedelmes állomány csak az utolsó negyedévben több mint 100 milliárd forinttal nőtt. A vállalkozói késedelmek aránya 2007-hez képest közel 50 százalékkal emelkedett, és az év végére meghaladta a 3,5 százalékot.

A KHR-ben tárolt összes lakossági mulasztás száma egy év alatt 38 százalékkal nőtt, és elérte az 1 millió darabot. Ezen belül az élő mulasztások száma több mint 50 százalékkal, 669 ezerre emelkedett. Az élő mulasztással rendelkező lakossági ügyfelek esetén átlagosan másfél mulasztást tart számon a rendszer. A dobogósnak 24 mulasztása van, a rekordot valószínűleg nem sikerült volna felállítania, ha - a vállalatokhoz hasonlóan - a lakossági körben is teljes körű lakossági hitelnyilvántartás van.

A portfolió romlása a tavalyi banki eredményeken is meglátszik. A szektor az előzetes adatok szerint a tavalyi első kilenc hónapban még 381 milliárd forintos adózott nyereséget mutatott ki, ami az év végére 303 milliárd forintra olvadt. A 78 milliárd forintos különbséget feltehetően az év végi céltartalékolás magyarázza.

A szektor tavalyi előzetes adózott profitja papírforma szerint 6,6 százalékkal - 21,7 milliárd forinttal - kisebb a 2007. évi 324,7 milliárd forintos nyereségnél. Ha azonban figyelembe vesszük, hogy abból - az OTP Bank profitjának részeként - 121,4 milliárd forint nettó eredmény az OTP-Garancia Biztosító tavalyi értékesítésének volt köszönhető, a szektor adózott nyeresége 181,8 milliárd forint, 56 százaléka az előző évinek.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
MTI Gazdaság

A kelet-európai leányokat szelektívebben támogathatják az anyabankok

A Kelet-Európában működő banki leányvállalatok romló pénzügyi környezete a nyugat-európai tulajdonos bankokra is negatív hatást gyakorol, ami változtathat az anyabankok támogatási stratégiáján, áll a Moody's Investors Service kedden Londonban kiadott átfogó elemzésében, amely Magyarországot a legsebezhetőbb térségi piacok között említi.

hvg.hu Gazdaság

Andor László: „Az európai civilizáció jövője a tét”

Brüsszelben elvetették a kelet-közép-európai régió 180 milliárd eurós pénzügyi mentőcsomagra vonatkozó javaslatát, mondván, az unió egyenként támogatja a nehéz helyzetbe került tagállamokat. Ugyanilyen sorsra jutott a gyorsított euróbevezetés javaslata is. Maradt tehát egyelőre az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bank (EBRD) által pénteken bejelentett 24,5 milliárd eurós segítség Kelet-Európának, amelynek instabilitása komoly fenyegetést jelent az euróövezetre nézve is. Mire lehet elég ez a pénzügyi mentőöv? Andor Lászlóval, az EBRD igazgatóságának tagjával beszélgettünk.