szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

A válságnak még nincs vége, ám a szélsőséges kilengések szakasza lezárult a Magyar Bankszövetség elnöke szerint, aki elismeréssel nyugtázta a kormány intézkedéseit, ám sokallja a kompromisszumokat. Felcsuti Péter úgy véli: a bankszektor az idén legfeljebb pozitív nulla eredményt érhet el.

„Nem lehet nem elismerni a kormány válságkezelésre irányuló intézkedéseit” – jelentette ki a bankszövetség elnöke. Úgy vélekedett: a lépések a kedvezőbbre forduló globális helyzettel párosulva hozzájárultak a válság hatásainak csillapításához.

A bankszövetség már tíz éve szorgalmazza az államháztartás egyensúlyának javítását célzó intézkedéseket. A kormány sok „szent tehénnek” minősülő elemhez hozzányúlt, aminek szerepe van abban, hogy konszolidáltabb időket élünk, s a nemzetközi szervezetek támogatása fennmaradt – fejtegette az elnök. Ugyanakkor, hogy a kompromisszumok terén egyes esetekben túl messzire mentek, példaként a természetbeni juttatásokat, a vagyonadóvá alakult ingatlanadót és a kereskedelmi szálláshelyek áfájának átsorolását említette. Az utóbbi „kőkemény lobbitevékenység eredménye” – mondta Felcsuti Péter.

A kríziskezelő alap az elnök szerint „szép példája a populizmusnak”, mert ebből az összegből semmit nem lehet megoldani, a szétosztása pedig valószínűleg túl sokba kerül. A kereskedelmi bankoknak megvannak a saját társadalmi felelősségvállalási programjaik – mondta azzal kapcsolatban, hogy tervez-e a bankszövetség az alappal kapcsolatban valamilyen ajánlást a tagjai számára.

Felcsuti úgy véli, hogy a válság következményeivel a bankoknak is meg kell küzdeniük, a hitelintézetek eszközeinek minősége romlik, a céltartalékképzési kötelezettség negyedévről-negyedévre emelkedik. A szektorban az idén a becslések szerint pozitív nulla eredmény várható, jelentős szóródásokkal. Nagy eredmény szerinte, hogy a bankszektorban nem merült fel rendszerszintű probléma. Az egyes kereskedelmi bankok is „jól állják a sarat”, együttműködve a tulajdonosokkal, akik tőkét emeltek, vagy a nyereség visszaforgatásával erősítették bankjukat. A tőkemegfelelés valószínűleg romlani fog, de a tulajdonosok képesek és elszántak is arra, hogy a bankok működőképességét biztosítsák – hangsúlyozta az elnök.

A fogyasztóvédelemről szólva úgy vélekedett: nem meglepő, hogy válság idején az ügyfelek érzékenysége megnő. Elismerte ugyanakkor, hogy ezen a téren a bankoknak is vannak még feladataik. Az egyoldalú szerződésmódosítást korlátozó jogszabályt Felcsuti Péter technikai értelemben rossz törvénynek tartja, arra számít, a politikai döntéshozók felismerik majd, hogy módosítani kell.

A referenciakamat lakossági hitelek körében való alkalmazhatóságáról szólva rámutatott: a hitelköltségben a kamat mellett egyéb költség típusú elemek is vannak, ezek némelyikére – mint például az áfa emelése – a bankoknak nincs ráhatásuk.

A szövetség elnöke kiemelte: a kockázati költségek – így az árak – mérséklését segíthetné a pozitív adóslista bevezetése. Ennek hiánya miatt – a biztosításokhoz hasonlóan - egy kockázatközösség van, a teljes portfolió kockázatát szétosztják valamennyi ügyfélre.

A nehéz helyzetbe került hiteladósok megsegítésére minden nagybank működtet olyan rendszert, amely különböző könnyítéseket nyújt az ügyfelek fizetőképességének fenntartása érdekében – mondta a bankszövetség elnöke. Felhívta a figyelmet: kölcsönös érdek, hogy az ügyfelek időben jelezzék a fizetési problémákat.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
MTI Gazdaság

Oszkó: lassan Magyarország lesz az EU jótanulója

Fordulatra, paradigmaváltásra van szükség a világ pénzügyi rendszerében, mivel tarthatatlan, hogy Ázsia szegény államai, főleg Kína finanszírozza a fejlett államok, elsősorban az Egyesült Államok túlfogyasztását - mondta Bokros Lajos volt pénzügyminiszter a Közép-Európai Egyetem professzora, az MDF EP listavezetője a GKI Gazdaságkutató Zrt. által szervezett konferencián. Király Júlia, az MNB alelnöke a magyar kamatszint radikális csökkentésétől óvott.

MTI Gazdaság

A kiadások csökkentését sürgeti a Bankszövetség elnöke

A válságból akkor lehet belátható időn belül kilábalni, ha sikerül csökkenteni a költségvetés kiadási oldalát, ahogy azt a Reformszövetség is javasolja - mondta a Népszavának adott interjúban Felcsuti Péter, a Bankszövetség elnöke.

hvg.hu Gazdaság

Simor: a bankok nem azért nem hiteleznek, mert nincs pénz

Véget ért a bankszektor aranykora. A magas profitok időszaka a válság elmúltával sem tér már vissza. A szabályozás szigorodik, megnő a felügyeleti kontroll, felértékelődik a hatékonyság és a minőség szerepe, csökken a kockázatvállalási hajlandóság - hangzott el a Figyelő által rendezett Első Bankárkonferencián.

Egy jelentés szerint sokkal jobban kellene hangsúlyozni, hogy az oltások működnek, és érdemes őket beadatni

Egy jelentés szerint sokkal jobban kellene hangsúlyozni, hogy az oltások működnek, és érdemes őket beadatni

Életmentő drónokat küldene a levegőbe a Vodafone

Életmentő drónokat küldene a levegőbe a Vodafone

Eddigi legnagyobb szabadidő-autójával rukkolt ki a Volkswagen

Eddigi legnagyobb szabadidő-autójával rukkolt ki a Volkswagen