szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Nem tartják reálisnak a munkavállalói oldal 2010-re vonatkozó, 80 ezer forintos minimálbér-javaslatát az MTI által megkérdezett kutatók, sőt van aki úgy vélekedik, hogy egyáltalán nincs szükség a minimálbér felemelésére.

Az Országos Érdekegyeztető Tanács szeptember 18-i plenáris ülésén a munkavállalói oldal bruttó 80.000 forintos minimálbérre tett javaslatot, amelyet a munkaadók - figyelembe véve a gazdasági helyzetet - irreálisnak tartanak.

Adler Judit, a GKI Gazdaságkutató Zrt. kutatásvezetője szerint sem reális a munkavállalók 80 ezer forintos minimálbér-javaslata a jelenlegi gazdasági helyzetben. Hangsúlyozta ugyanakkor, hogy fontos a minimálbér reálértékének megőrzése, így egy infláció mértékével történő emelés indokolt és szükséges. A 2010-re prognosztizált 4,1 százalékos infláció mellett így 74 500 forint körüli minimálbér lehetséges jövőre.

A szakember kiemelte: a reálérték megőrzése mellett az is fontos, hogy a minimálbér ne szakadjon el az átlagkeresettől. Európában általában az átlagkeresetek 60 százaléka a minimálbér, míg Magyarországon évről évre 40 százalék alatt van ez az arány - mondta a kutatásvezető.

A kormány az OÉT szeptember 18-i ülésén azt javasolta, hogy 2010-ben csak az alacsony kereseti sávokban növekedjen a bruttó kereset. Adler Judit erről úgy vélekedett, hogy nem jövedelem, hanem teljesítmény alapján kellene differenciálni, és azon munkavállalók keresetét növelni, akik a legjobban hozzá tudnak járulni a cég talpon maradásához. Hozzáfűzte: a versenyszférában egyébként is eltérhetnek az OÉT-ajánlástól, az állami szférában pedig az utóbbi évek bárbefagyasztását követően célszerű lenne korrigálni - növelni - a kereseteket.

Hárs Ágnes, a Kopint-Tárki vezető kutatója úgy vélekedik, hogy a jelenlegi nehéz gazdasági helyzetben egyáltalán nem, még az infláció mértékével sem szükséges emelni a minimálbért. Hangsúlyozta, hogy a munkahelyek megtartását kell prioritásként kezelni, és a szolidaritás elve alapján azokat a munkavállalókat segíteni, akiknek igazán szüksége van rá.

Rózsa Gergely, az Ecostat osztályvezetője elképzelhetőnek tart egy infláció mértékével, vagy kicsit afeletti minimálbér-emelést, azt azonban valószínűtlennek tartja, hogy egyáltalán ne emeljék a minimálbért. Hangsúlyozta ugyanakkor, hogy a közvélekedéssel ellentétben a munkavállalóknak csak kis része - az 5 fő feletti vállalkozások foglalkoztatottainak 4-5 százaléka - kap minimálbért. Hozzáfűzte: 2009-ben azonban az "Út a munkához" program keretében további 50 ezer embert foglalkoztatnak minimálbéren, és a mikrovállalkozásoknál is magasabb lehet a minimálbéresek aránya a nagyobb vállalkozásokhoz képest.

A szakember elmondta, hogy a válság különösen súlyosan érintette az alacsony bérrel vagy minimálbérrel - legtöbbször fizikai dolgozókat - foglalkoztató cégeket, így nem teljesen megalapozott az az érvelés, hogy a munkaadóknak a járulékcsökkenés miatt lenne forrása a minimálbér emelésére.

Az Országos Érdekegyeztető Tanács plenáris ülésén a kormány és a szociális partnerek képviselői csütörtökön folytatják a bérekről szóló vitát.

Ránk számíthatsz – mi is számítunk Rád!

A koronavírus korunk legnagyobb krízise, melyben szó szerint létfontosságú a hiteles forrásból való tájékozódás. A HVG-ben ebben a helyzetben is elhivatottan teszünk eleget küldetésünknek: pontos, tényszerű és független tájékoztatást biztosítunk olvasóinak.

Arra kérünk támogasd munkánkat, hogy a nehéz körülmények között is naprakész információval szolgáljunk neked.

Ránk számíthatsz – mi is számítunk Rád!

A koronavírus korunk legnagyobb krízise, melyben szó szerint létfontosságú a hiteles forrásból való tájékozódás. A HVG-ben ebben a helyzetben is elhivatottan teszünk eleget küldetésünknek: pontos, tényszerű és független tájékoztatást biztosítunk olvasóinak.

Arra kérünk támogasd munkánkat, hogy a nehéz körülmények között is naprakész információval szolgáljunk neked.
MTI Karrier

Minimálbér, béremelés: nincs megállapodás

További egyeztetésekre van szükség a minimálbérről és a kormány által javasolt béremelés mértékéről, miután nem tudtak megegyezni a szociális partnerek az Országos Érdekegyeztető Tanács (OÉT) plenáris ülésén, a felek október elsején folytatják a pénteken megkezdett egyeztetéseket.

hvg.hu Vállalkozás

Vámosi-Nagy: kirívóan sok a minimálbéres

Az adóhivatal októberben újból közzétette az előző év bevallási adatait. Az adatok tanulságosak, bizonyos értelemben megdöbbentőek. A bérjövedelem átlaga évi 1783 ezer forint volt, ami 149 ezer forintos havi bruttó jövedelmet jelent. Ha levonjuk az adót és a járulékokat, megélhetésre alig 80 ezer forint marad.

MTI Gazdaság

Parragh: fel kellene függeszteni a tervezett minimálbér-emelést

Parragh László szerint a gazdasági válságra való tekintettel fel kellene függeszteni a tervezett minimálbér-emelést. A Magyar Kereskedelmi és Iparkamara elnöke erről Nyíregyházán beszélt újságíróknak egy gazdasági fórum előtt szerdán. Úgy vélte, a vállalkozásoknak jobb lenne, ha a válság okozta nehéz helyzetben egyelőre maradna a jelenlegi 71 500 forintos minimálbér.

MTI Karrier

Jövőre 71 500 forint lesz a minimálbér

Jövőre 71 500 forint lesz a minimálbér, a kormány az Országos Érdekegyeztető Tanácsban (OÉT) született megállapodásnak megfelelően döntött a minimálbér és a garantált bérminimum jövő évi növekedéséről - közölte a kormányszóvivő szerdai budapesti tájékoztatóján.

MTI Gazdaság

A munkavállalók 80 ezer forintra emelnék a minimálbért

A munkavállalói oldal bruttó 80 ezer forintos minimálbért szeretne, a kormány pedig azt javasolja, hogy 2010-ben csak az alacsony kereseti sávokban növekedjen a bruttó kereset - derült ki pénteken Budapesten az Országos Érdekegyeztető Tanács (OÉT) plenáris ülésén.

MTI Karrier

Minimálbérek az EU-ban: hol, mennyi?

Tizenháromszoros különbség mutatkozik az Európai Unió (EU) tagországai között a minimálbér összegét illetően; a legmagasabb kötelező minimálbért Luxemburgban fizetik, Magyarország a sereghajtók közé tartozik - derül ki az EU statisztikai hivatalának adataiból.

MTI Itthon

Orbán: a minimálbér megadóztatása szóba jöhet, az ingatlanadó nem

Orbán Viktor szerint a minimálbér megadóztatása elkerülhetetlenné válik, ha most nem történik gazdaságpolitikai változás. A Fidesz elnöke a TV2-nek adott reggeli interjújában arról is beszélt, hogy nem akarják elvenni a 13. havi nyugdíjat, és az értékalapú ingatlanadót sem vezetnék be.

Időkapszula: eladó egy 23 éves Porsche kevesebb, mint 900 kilométerrel

Időkapszula: eladó egy 23 éves Porsche kevesebb, mint 900 kilométerrel

Orbán Viktor: Kásler ösztönének köszönhető a sikeres védekezés, megtartjuk

Orbán Viktor: Kásler ösztönének köszönhető a sikeres védekezés, megtartjuk

Ha ilyen memóriát tesz a számítógépébe, a PC-je jól jár, de a bankszámlája kevésbé

Ha ilyen memóriát tesz a számítógépébe, a PC-je jól jár, de a bankszámlája kevésbé