szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Az elmúlt hét vegyes mozgásokat hozott: a nemzetközi befektetői hangulat továbbra is kedvez a feltörekvő piacoknak, közöttük is kiemelten a hazainak. Elkezdődött a gyorsjelentési szezon is, a befektetők a nyereség mellett ezúttal a vállalatok bevételi számaira is jobban összpontosítanak. Mire figyeljünk a héten?

A fejlett piacokon ismét oldalazás kezd kialakulni a kitörés után, a Távol-Keleten a kínai monetáris szigorítás megakasztotta az emelkedést, Dél-Amerika pedig az USA piacaihoz hasonlóan inkább csak oldalaz. Térségünk ebben a helyzetben relatív módon felértékelődik, és Magyarország különösen kiemelt befektetési terep a befektetők szemében, mivel térségi összehasonlításban nálunk a legkedvezőbbek az államháztartási folyamatok. Közben a dollár kissé ugyan erősödött, de trendváltás nem történt. Itt is inkább csak az oldalazás jellemzi a piacot.

A továbbiakban viszont a most kezdődő gyorsjelentési szezon is a figyelem középpontjába kerül: egyre fontosabbá válik, hogy a vállalatok a nyereség mellett milyen bevételi számokat tudnak felmutatni. A makrogazdasági adatok az elmúlt napokban nem okoztak meglepetést, így nem voltak komoly hatással a piacra sem.

Devizapiac

Az EUR/USD devizapár nem mozdult el jelentősen, bár a grafikonra rá lehet erőltetni egy kisebb emelkedő trendet, de ma még nem jelenthető ki egyértelműen, hogy a dollár ismét gyengülő trendbe került.


A napi mozgások is konszolidáltabb képet mutatnak, mint korábban, ami azt mutatja, hogy a befektetők ezúttal kivárnak, hiszen a makrogazdasági adatok a vártak szerint alakulnak – így beárazottnak tekinthetők –, a vállalati gyorsjelentések pedig egyelőre nem adnak elég támpontot a befektetőknek új pozíciók kialakításához.

A továbbiakban azt várjuk, hogy a dollár gyengül, mivel a még mindig beárazott kamatemelésre nem látunk továbbra sem esélyt. Ebben a helyzetben tehát az EUR/USD fokozatos vételét javasoljuk 1,42-1,43 között. Fontos azonban, hogy 1,42 alatt a pozíciókat likvidálni kell, mert ebben az esetben technikai szempontból egy alapvetően új helyzet adódhat.

A hazai piacon a forint továbbra is erőt mutat a vezető devizákkal szemben, egyelőre semmi jel nem utal arra, hogy a lassú, fokozatos erősödés megtörne. Ennek oka egyértelműen a nemzetközi piaci hangulatban keresendő, mivel semmilyen adat, vagy információ nem jelent meg a hazai gazdasággal kapcsolatban, ami arra utalna, hogy a magyar gazdaság a korábban vártakkal szemben jelentősen pozitívabb képet mutatna. Az erősödés nem csak a forintot, hanem az összes régiós devizát jellemzi, ami szintén a nemzetközi tőkeallokációs folyamatok döntő hatását demonstrálja.A továbbiakban arra számítunk, hogy a forint ugyan még erősödhet kissé, de új lokális csúcsot nem fog elérni a vezető devizákkal szemben. Így 265-266 között fokozatos EUR/HUF vételt javasolunk.


 

Kötvénypiac (Oldaltörés)

 

A fejlett piacokon továbbra sem változott a helyzet; a rövid hozamok a nulla szint körül, míg a hosszú hozamok történelmi összehasonlításban igen alacsony szinten alakultak. Ennek megfelelően a fejlett kötvénypiacokon nem javasolunk befektetéseket. Már csak azért sem, mert a továbbiakban – akár hosszú időn keresztül, fokozatosan – a hozamok emelkedésére számítunk a fejlett piacokon.

A fejlődő térségek esetében nem volt ennyire eseménytelen a kötvénypiaci hozamok alakulása, a magas likviditás miatt ugyanis a befektetők továbbra is nagy mennyiségben nyitnak pozíciókat a még mindig magas kamatkülönbözetek miatt. A kamatkülönbözet mértéke ma már ugyan meg sem közelíti a válság mélypontjai idején mért szinteket, de a fejlett piacok kötvényhozamok mai szintje mellett mégis kiemelkedő nyereséget produkálnak a kötvényekbe spekulatív céllal befektetők számára.

A hazai piacon a hozamok újabb lendülettel tovább csökkentek, és az aukciókon rekord közeli érdeklődés mellett keltek el a kötvények.Ennek okai a nemzetközi környezetben keresendőek, de emellett a már említett régiós összehasonlításban igen kedvező államháztartási folyamatok is pozitív hatással vannak a piacra. Továbbá kedvezőnek tekinthető, hogy immár a közép- és hosszú lejáratú kötvények hozama is csökkent, de a további hozamcsökkenés mellett szól az is, hogy a rövid oldalon minden lehetséges kamatvágás beárazódott, a hosszú oldalra pedig a fejlett piaci kötvényhozamok emelkedése lehet negatív hatással. Ennek értelmében ezúttal is a rövid (3-6 hónap) lejáratú papírok vételét, tartását javasoljuk.


 

Részvénypiac (Oldaltörés)

 


A nemzetközi piaci hangulat azt mutatja, hogy a befektetők továbbra sem gondolkodnak részvénypozícióik leépítésében, de arról sincsenek meggyőzve, hogy további emelkedés következik. Ebben a helyzetben a fejlett piacokon ismét csökkent a részvényforgalom, a heti piaci mozgások pedig inkább csak oldalazást jelentenek. Az irány nélküli kereskedést az ellentétesen ható tényezőknek tudhatjuk be, a vállalati gyorsjelentések ugyanis a várakozásoktól inkább elmaradtak, míg a makrogazdasági adatok a vártaknak megfelelően alakultak. A két hatás eredője az elmúlt napokban kiegyenlítette egymást, de várható, hogy a következő napokban inkább a gyorsjelentések lesznek fontosabbak a befektetők számára. A negyedéves vállalati számokból ugyanis kiderül, hogy a makrogazdasági javulás milyen szinten képes érvényesülni mikro szinten is. Az eddig megjelent adatok alapján a vállalatok bevétele továbbra is csökken, ami azt mutatja, hogy ma még mindig nincsenek meg egy későbbi fenntartható növekedés feltételei.

A hazai piacon is a fejlettekkel együtt mozogtak a részvényárak, azonban a mozgás intenzitása sokkal magasabb volt. Ezzel a hazai piac a héten pozitív teljesítményt mutatott, még akkor is, ha pénteken már egyértelmű korrekciót láthattunk. Ez azonban jelenleg inkább csak egy kis megtorpanásnak látszik az emelkedésben. Az OTP – amely egyértelműen kitörésben van -, a kitörés bázisa fölött zárt pénteken is. A MOL viszont már kérdéses. Mindezek ellenére még sem jelenthetjük ki egyértelműen, hogy trendforduló következett be, hiszen a támaszszint nem sérül szignifikáns mértékben. A 20 000 forintos szintig azonban maradt tér, ami kiváló nyereséget jelenthet a befektetők számára még akkor is, ha ez a lélektani korlátnak számító szint megállítja az emelkedést.Az OTP továbbra is kitörésben van, ahol az 5900-as bázis után az elérhető legközelebbi technikai szint 6800 forintra tehető. Ebben a helyzetben fokozatos vételt javasolunk 6000 körül, azzal a kitétellel, hogy 5900 forintra kell beállítani a STOP-szintet.

A Magyar Telekom a korábbi 660 fölötti szintet nem volt képes tartani, annak ellenére sem, hogy – mint osztalék alapon árazott részvény – a hazai kötvénypiaci fejlemények pozitív hatást gyakoroltak a távközlési cég részvényeinek megítélésére. Ennek ellenére meglátásunk szerint a Magyar Telekom esetében jó vételi lehetőség kínálkozik a 740-es szint alatt, mert itt biztosra vehető, hogy nincs beárazva a várható osztalék.

A fejlődő piacokon általában is jellemző, hogy kitörésben maradtak az indexek, de kivételt jelentenek a távol-keleti piacok, a már említett kínai monetáris szigorítások miatt.


Ajánlások
Devizapiac:
EUR/USD: fokozatos vétel 1,42-1,43 között (STOP: 1,42)
EUR/CHF: vétel 1,47 alatt (STOP: 1,46, realizálás: 1,49)
EUR/HUF: fokozatos vétel 266-267 között (STOP: 265)
USD/HUF: kivárás
Nemzetközi részvénypiac:
EU részvények: realizálás
USA részvények: realizálás
Orosz, indiai, brazil részvények: spekulatív vétel, 5-10 emelkedés után realizálás
Egyéb feltörekvők: kivárás
Hazai részvénypiac:
MOL, OTP spekulatív vétel, 5-10 emelkedés után realizálás
Kötvénypiac:
Fejlett piacok: kivárás
Hazai piac: rövid lejáratok (3-6 hónap) tartása/vétele, csere a hosszabb lejáratok helyett
Befektetési alapok:
Hedge fundok (melyek negatív korrelációt mutatnak a kötvény- és a részvénypiacokkal)


Fürjes Szabolcs

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!