szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Az erős többségi kormány megalakulása Magyarországon lehetőséget teremt olyan szerkezeti reformok bevezetésére, amelyekkel fenntartható pályára lehet állítani a magyar közfinanszírozásban az utóbbi időben bekövetkezett javulást, és javítani lehet a gazdaság növekedési kilátásait – áll a Fitch Ratings hétfőn Londonban kiadott elemzésében.

A legnagyobb európai hitelminősítő szerint mindkét tényező alapvető fontosságú a magas köz- és magánszektorbeli adósságteher, valamint a sokkhatásokkal szembeni sebezhetőség csökkentése szempontjából. A Fitch Ratings szerint az IMF-programhoz kapcsolódó vállalások alapján Magyarország "figyelemreméltó" kezdeti gazdasági kiigazítást hajtott végre: a folyómérleg tavaly többletbe fordult, és a magyar költségvetési helyzet is erőteljes sok más EU-tagállaméval összehasonlítva.

Mindazonáltal a magas állami és küladósság-teher, amelyhez nagy és kedvezőtlen összetételű lakossági devizaadósság-állomány is járul, változatlanul kihívásokat állít az ország elé, mivel gyenge növekedési háttérrel kell költségvetési konszolidációt és külső kiigazítást végrehajtani. Tekintettel arra, hogy a hazai össztermékhez (GDP) mérve 78 százalékos államadósságráta már most is magas, a választások után is csekély a mozgástér "a gazdaságpolitikai elcsúszásokra" – áll a Fitch Ratings elemzésében. A ház szerint ugyanakkor kétharmados többsége birtokában a Fidesznek lehetősége van erős kormány megalakítására, alkotmánymódosítás végrehajtására és a kiadási és bevételi oldal széleskörű reformjára, ami szükséges a növekedési kilátások javításához és a közfinanszírozás fenntarthatóságához.

A tavalyi 4 százalékos GDP-arányos államháztartási hiányt tekintve a Fidesz az EU egyik legalacsonyabb költségvetési deficitjét örökli; az uniós deficitátlag tavaly 6,8 százalék volt. A hitelminősítő idézi a Nemzetközi Valutaalap becslését, amely szerint ciklikus kiigazítással számolva a magyar költségvetési hiány tavaly a GDP-érték 0,9 százalékára csökkent a 2006-ban mért 11,2 százalékról. Így a Fidesznek viszonylag kismértékű további intézkedéseket kell csak tennie a feszes költségvetési politika fenntartására, az államadósság-teher stabilizálására, és arra, hogy ha beindul a gazdasági kilábalás, annak kedvező ciklikus hatásai érvényesüljenek – áll az elemzésben.

A Fitch Ratings szerint azonban a Fidesz még nem részletezte egyértelműen gazdaságpolitikai prioritásait és céljait; a párt választási kampánya az MSZP-kormány számos költségvetési intézkedésének ellenzésére, valamint az adócsökkentés és a gazdasági növekedés támogatása melletti elkötelezettségre összpontosított. A hitelminősítő szerint valószínűleg a következő hónapokban válnak ismertté Fidesz által követendő kidolgozott célok és intézkedések részletei. A hitelminősítő szerint valószínű, hogy az idei GDP-arányos államháztartási hiány meghaladja az IMF-fel egyeztetett 3,8 százalékot, és még a Fitch előrejelzésében szereplő 4,2 százaléknál is magasabb lehet, ha a Fidesz konszolidálja az állami vállalatok bizonyos kötelezettségeit.    

A Fitch Ratings szerint nem valószínű, hogy ezek az egyedi tételek veszélybe sodornák az IMF-programot, mivel nem visszatérő kiadási oldali lazításról van szó. Ha azonban a költségvetési politika lazulása esetleg állandósulna, és ezért nem sikerülne stabilizálni, illetve a következő pár évben lefelé tartó pályára állítani az államadósság-terhet, az növelné a magyar szuverén adósosztályzatra nehezedő negatív nyomást. A hitelminősítő kiemelte, hogy az idei évre jósolt 82 százalékos GDP-arányos bruttó államadósság-ráta máris a kétszerese a Magyarországhoz hasonlóan "BBB" osztályzati sávba sorolt szuverén adósok középértékének.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
MTI Gazdaság

Fitch: bennünket meghagytak a negatív listán, a románok viszont stabilak lettek

Kelet-Európában már „látszik a fény az alagút végén”, és a térség egészében az idén ismét gazdasági növekedés lesz – hangzott el a Fitch Ratings kedden Londonban rendezett éves helyzetértékelő konferenciáján. A cég szakértői szerint a görögországi fejlemények várhatóan nem okoznak érdemi késést az euróövezet bővítésében az eddig valószínűsített menetrendhez képest.

MTI Gazdaság

Fitch: jót tett az IMF/EU-csomag a magyar bankoknak

A magyar bankrendszer által elszenvedett stressz még súlyosabb lett volna a Nemzetközi Valutaalap (IMF) és az EU pénzügyi védőcsomagja nélkül – áll a Fitch Ratings szerdán Londonban kiadott elemzésében, amely szerint az államháztartási hiány esetleges idei „kisebb elcsúszása” még nem veszélyeztetné az IMF-keret hozzáférhetőségét.

Kínában vezet számlát Donald Trump cége

Kínában vezet számlát Donald Trump cége

Olaszországban erősen megugrott a fertőzöttek száma, de a teszteléseké is

Olaszországban erősen megugrott a fertőzöttek száma, de a teszteléseké is

Mészárosnak jó oka van arra, hogy saját cégére bízza személye és vagyona védelmét

Mészárosnak jó oka van arra, hogy saját cégére bízza személye és vagyona védelmét