szerző:
MTI

A Magyar Nemzeti Vagyonkezelő (MNV) vizsgálata nem talált összefonódást vagy vesztegetés gyanúját felvető körülményt a Volánbusz 2005-ös buszbeszerzésénél - áll a vagyonkezelőnek az MTI-hez szerdán eljuttatott közleményében. A vizsgálatot az MNV az amerikai igazságügy-minisztérium közlése után indította, mivel felmerült annak gyanúja, hogy a Daimler Magyarországon is kormánytisztviselőket vesztegetett meg.

Az összes rendelkezésre bocsátott dokumentum áttekintése után az ellenőrzés nem tárt fel olyan bizonyítékot, amely a felek jogszabálysértő összefonódását, vagy valamilyen vesztegetés gyanúját felvető körülményt alapozna meg, közölte a vagyonkezelő. Ugyanakkor megállapította, hogy az eljárás folyamán, a szerződéskötés és a teljesítés során előfordultak eljárásrendi hiányosságok, a vagyonkezelő a szabálytalanságok kiküszöbölésére szólította fel a társaság menedzsmentjét. 

A buszbeszerzés ügyében március végén rendelt el vizsgálatot Kamarás Miklós, az MNV vezérigazgatója, miután az amerikai igazságügy-minisztérium információi szerint a Daimler 1998 és 2008 között - azaz tíz éven keresztül - az amerikai törvényeket megszegve, üzletkötések fejében vesztegetési pénzeket fizetett legkevesebb 22 ország kormányzati képviselőinek. 

Az amerikai igazságügy-minisztérium keresetében szerepel, hogy több mint 300 ezer euró összeget is kifizethettek kenőpénzként magyar kormánytisztviselőknek 2005-ben a Volánbusz egy buszvásárlási ügylete kapcsán. A kereset magyar szála szerint a Mercedes-Benz autóbuszokat forgalmazó EvoBus Hungária Kft. 2005. május 23-án megegyezett arról, hogy 32 buszt ad el az állami tulajdonú Volánbusz vállalatnak. 

A Volánbusz 2005-ben, reorganizációs program keretében összesen 31 darab Mercedes buszt vásárolt hirdetmény közzététele nélküli közbeszerzési eljárással, amelynek fő követelménye, hogy a beszerzésnek kivételesen kedvező feltételei legyenek. "Megállapítható, hogy a Volánbusz Rt. nem bizonyította, hogy a beszerzett buszok árai valóban kivételesen kedvezőek voltak az akkori piaci árakhoz viszonyítva. A cég jogszabályi kötelezettség hiányában ezt nem tartotta szükségesnek külön dokumentálni és a beszerzés indoklásához csatolni" - áll az MNV közleményében. Az eljárás lefolytatásának szabályszerűségéről a vizsgálat megállapította, hogy a Volánbusz a közbeszerzési törvényt nem, de a szigorúbb feltételeket meghatározó saját közbeszerzési szabályzatát néhány helyen megsértette. 

Április elsején egy szövetségi bíró Washingtonban jóváhagyta a peren kívüli egyezséget annak a keresetnek az ügyében, amely szerint a Daimler külföldi kormánytisztviselőket vesztegetett meg, hogy a német autógyár termékeit vásárolják meg. Az egyezség szerint a Daimler 185 millió dollárt fizet az amerikai igazságügy-minisztériumnak és a tőzsdefelügyeletnek, továbbá német és orosz leányvállalata bűnösnek vallja magát az amerikai törvények két rendbeli megsértésében. A Daimlernek - hogy  elkerülje a bűnvádi eljárást és az ellene folytatott vizsgálatokat  lezárják - ezenkívül alá kell vetnie magát egy független felügyelő ellenőrzésének.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
hvg.hu Gazdaság

Üzleti korrupció: a Strabagtól a Daimlerig

Nem a Daimler-ügy az első nemzetközi korrupciós botrány, amelyben felmerül a gyanú, hogy magyar kormánytisztviselők vagy politikai pártok kenőpénzeket fogadtak el. Az is előfordult, hogy magyar cégvezetők keveredtek külföldön vesztegetés gyanújába. A felidézett ügyekből kiderül: a vállalatvezetők belebukhatnak ugyan, és a cégek gyakran vaskos büntetéseket kénytelenek fizetni, ám az sohasem derül ki, hogy kinek a zsebében landoltak a csúszópénzek.

MTI Gazdaság

Daimler-botrány: a Renault vezetése rendkívüli tanácskozást tart

Rendkívüli tanácskozást tart április 6-án a Renault francia autógyár vezetése amiatt, hogy közel jutottak ugyan egy megállapodáshoz a Daimlerral a kölcsönös tulajdonszerzésről, a német autógyár azonban a minap vesztegetés erős gyanújába keveredett - jelentette pénteken a Le Figaro című francia napilap.

MTI Gazdaság

Daimler-botrány: már Horvátországban is vizsgálódnak

Horvátországban is vizsgálatot indítanak a Daimler német autógyárral kapcsolatos vesztegetési ügyben, mert a The Wall Street Journal című amerikai napilap és több külföldi hírügynökség jelentése szerint az érintett, legalább 22 ország között Horvátország is szerepel.

MTI Itthon

300 ezer euróval kent meg magyar kormánytisztviselőket a Daimler?

Több mint 300 ezer euró összeget is kifizethettek kenőpénzként magyar kormánytisztviselőknek 2005-ben a Volánbusz egyik buszvásárlási ügylete kapcsán - szerepel abban a keresetben, amelyet a Daimler német autógyár körüli megvesztegetési botrány ügyében nyújtott be az amerikai igazságügy-minisztérium.

MTI Gazdaság

Daimler-botrány: jóváhagyták a peren kívüli egyezséget

Jóváhagyta egy szövetségi bíró csütörtökön Washingtonban a peren kívüli egyezséget annak a keresetnek az ügyében, amely szerint a Daimler külföldi kormánytisztviselőket vesztegetett meg, hogy a német autógyár termékeit vásárolják meg. A periratból a múlt héten kiderült, hogy a Daimler több mint 300 ezer euró összeget is kifizethetett kenőpénzként magyar kormánytisztviselőknek 2005-ben a Volánbusz egy buszvásárlási ügylete kapcsán.

Spanyolország engedélyezi az Open Arms kikötését

Spanyolország engedélyezi az Open Arms kikötését

Megbénult közlekedésre és tüntetésekre számít a kormány no-deal Brexit esetén

Megbénult közlekedésre és tüntetésekre számít a kormány no-deal Brexit esetén

Hadházyt igencsak kiakasztotta, ahogy Tiborcz életmentő készüléket adományoz a SOTE-nak

Hadházyt igencsak kiakasztotta, ahogy Tiborcz életmentő készüléket adományoz a SOTE-nak

Emlékszik még a nagy étvágyú Magyar Emberpárti Pártra? A HVG-ből nem maradhatott ki

Emlékszik még a nagy étvágyú Magyar Emberpárti Pártra? A HVG-ből nem maradhatott ki

Két barlangász rekedt a Lengyel-Tátra legmélyebb barlangjában

Két barlangász rekedt a Lengyel-Tátra legmélyebb barlangjában

Trumpot tényleg érdekli Grönland megvásárlása

Trumpot tényleg érdekli Grönland megvásárlása