szerző:
Máriás Leonárd
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Németh Lászlóné utasítására küldi vissza a vesztes trafikpályázatokat a Nemzeti Dohánykereskedelmi Nonprofit Zrt. az érintetteknek. Az állami szervezet így megszabadul az adatoktól, megszünteti a perelhetőségét, és ellehetetleníti a későbbi bizonyítási eljárást.

Megszabadul a vesztes trafikpályázatoktól a Nemzeti Dohánykereskedelmi Nonprofit Zrt. (NDN Zrt.), hogy ne kérhessenek a szervezettől információkat a pályázati anyagokkal és azok elbírálásával kapcsolatban – állítják vesztes és nyertes trafikosok egyaránt. Egy neve elhallgatását kérő trafiknyertes a hvg.hu-nak azt mondta, az információt az NDN Zrt. vezető pozícióban dolgozó munkatársaitól hallotta. 

Mint arról a hvg.hu beszámolt, az NDN Zrt. egy hete elkezdte visszaküldeni a vesztes pályázatokat. A taktika tökéletes: a pályázatok visszaküldése után nem az NDN Zrt. lesz a vesztes trafikpályázatok birtokosa, és ha valaki adatigényléssel fordul a szervezethez ezekkel kapcsolatban, nem lesz abban a helyzetben, hogy teljesítse a kérést. A pályázati anyagok kiszórásával egyelőre úgy tűnik, a szervezet minden olyan kísérletet ellehetetlenít, amely azt próbálná bizonyítani, hogy nem jogszerűen születtek a trafikpályázatok eredményei.

Némethné utasítása

A hvg.hu kérdéseire az NDN Zrt. azt válaszolta, azért küldik vissza a nem nyertes pályázatokat, mert Németh Lászlóné fejlesztési miniszter így rendelkezett, továbbá "a pályázati eredmények kihirdetésére, valamint a koncessziós szerződések megkötésére tekintettel megszűnt a nem nyertes pályázatok megőrzésének célhoz kötöttsége". A nyertes pályázatokat a szervezet nem küldte vissza, mivel azok a megkötött koncessziós szerződés elválaszthatatlan mellékletét képezik – fogalmazott válaszában az NDN Zrt..

Pályázatok? Milyen pályázatok?
©

Az NDN lépésével egy folyamatban lévő perben kihúzhatja a szőnyeget a sajtó és a jogvédő szervezetek alól. A trafikbotrány április végi kirobbanása után több médium, a Társaság a Szabadságjogokért, a Transparency International Magyarország és a K-Monitor Közhasznú Egyesület közérdekű adatigényléssel fordult a Nemzeti Dohánykereskedelmi Nonprofit Zrt.-hez és a Nemzeti Fejlesztési Minisztériumhoz. A nemzeti dohányboltokhoz benyújtott nyertes és vesztes pályázatokra, a bírálati szempontokra és a bírálókra voltak kíváncsiak; miután a minisztérium ezt elutasította azzal az indoklással, hogy ezek az adatok nem közérdekűek, az adatkérő szervezetek pert indítottak.

A pályázatok visszaküldésével azonban az NDN Zrt. megszünteti a perelhetőségét, és ettől fogva a sajtónak és a jogvédő szervezeteknek egyénileg kellene megkérniük a veszteseket, hogy mutassák meg a pályázati anyagaikat. Ezeket kellene összehasonlítani a kiperelt nyertes pályázatokkal, azonban az NDN Zrt. ezt követően már hivatkozhat arra, hogy a vesztesek által bemutatott pályázatok nem egyeznek azokkal az anyagokkal, amelyeket benyújtottak.

Az NDN Zrt. egyébként jogszerűen szabadul meg a pályázatoktól, olyan jogszabály ugyanis nincs, amely arra kötelezné, hogy megőrizze a vesztes pályázatokat – mondta a hvg.hu-nak Ligeti Miklós, a Transparency International Magyarország jogi vezetője. Az ugyanakkor a jogi vezető szerint felvetődhet, hogy az NDN Zrt. rosszhiszeműen, pontosan az elindult per miatt szabadul meg azoktól az adatoktól, amelyeknek a kiadására kötelezhetné a bíróság.   

Elolvasták?

A trafikkárosultak az érintetteknek azt tanácsolják, vegyék át, de ne bontsák ki az NDN Zrt. által visszaküldött pályázati anyagokat. Azt remélik, szakértői vizsgálattal bizonyítani tudják, hogy pályázataikat nem is olvasták. Érintett olvasóink azt írták, pályázati anyagaikon semmilyen, a tényleges értékelésre vonatkozó adat vagy nyom nem volt, amikor visszakapták. A dokumentumok fedőlapjára csak egy öntapadó vonalkódos matrica volt felragasztva, jegyzetet, széljegyzetet, értékelési lapot vagy bármi mást, ami arra utalt volna, hogy egyáltalán átnézték a pályázatot, nem találtak – írta egyikük.

Érintetlenek?
©

A lapokat beadás előtt a pályázók tűzőgéppel összetűzték, és úgy vélik, azokat látható nyom nélkül nem lapozhatták át az elbírálók. Többek szerint, ha elolvasták volna anyagaikat, a tűzőkapocs mellett a lapozás következtében hajtási nyom keletkezett volna. Ilyen nyom azonban nincs a lapokon. „Valószínűleg idő- és munkatakarékossági okból még csak el sem olvasták őket” – fogalmazott egyik olvasónk. AZ NDN az észrevételekre úgy reagált, a kiküldött pályázati anyagok „kivétel nélkül feldolgozásra kerültek”.

A pályázatok vesztesei azt sem tudták meg a küldeményből, miért vesztettek. „Nem tudom hány ponttal nem nyertem, és azt sem tudom hány ponttal nyertek előttem, mert nincs pontszám” – írta egy olvasónk. Szerinte csak a pályázati anyag első 4 oldalát nézték meg, amelyből kiderült a pályázó személye, „másra nem voltak kíváncsiak”. Kérdésünkre az NDN Zrt. azzal indokolta, hogy nem küldték el a pontszámokat, hogy a hatályos jogszabályok, valamint a kiírás erre vonatkozóan nem tartalmaz előírásokat. A pályázatok eredményéről csak emlékeztetőt kellett közzétennie az NDN Zrt.-nek, amit a szervezet múlt héten meg is tett. A gond csak az, hogy az emlékeztető gyakorlatilag semmilyen érdemi információt nem tartalmazott a pályázatok pontozásáról, illetve arról, hogy ki miért vesztett vagy nyert.

A szakértői vizsgálattal ugyanakkor nem sokra mennének a trafikkárosultak, azt ugyanis nem lehet bizonyítani, hogy a pályázatukat nem olvasták el a bírálók – mondta a hvg.hu-nak Bagi Péter okmányszakértő. A dokumentumok vegyi vizsgálata, amely esetleg azt mutatná ki, hogy nem lapozták át őket, sok kicsi sokra megy alapon, legfeljebb az utolsó érvek egyike lehetne egy perben a szakember szerint. Nem mellékes az sem, hogy a pályázati anyag szakértői vizsgálata több tízezer forintba is kerülhet. Ugyanakkor ezt a költséget egy per esetén általában a vesztesnek kell megfizetnie.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Mikulástroli és Fénytroli is járja idén Budapestet

Mikulástroli és Fénytroli is járja idén Budapestet

Sorra dőlnek meg a kormány jogi érvei európai szinten

Sorra dőlnek meg a kormány jogi érvei európai szinten

Magyarország számára a jogállamiság-vita nem csak teher, lehetőség is

Magyarország számára a jogállamiság-vita nem csak teher, lehetőség is