szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Négy éve ismert, hogy a Kocsis István egykori MVM-vezér felesége állt a 3,5 millió eurós horvátországi szállodabérleti szerződés mögött. A nő most gyanúsítottá vált, az ügyben a nyomozást augusztus 15-ével le is zárhatják. A férj pere április óta tart.

Értesüléseink szerint az Magyar Villamos Művek pénzátutalásaival kapcsolatban folytatott hatósági vizsgálat alapján a Nemzeti Nyomozó Iroda meggyanúsította K. Istvánnét, aki minden bizonnyal Kocsis István, az MVM 2005-2008 közötti vezérigazgatójának a felesége. Az információnkat az eljárás törvényességi felügyeletét ellátó Fővárosi Főügyészség szóvivője a hvg.hu megkeresésére nem cáfolta.

Bagoly Bettina közölte: az MVM gazdálkodásával kapcsolatos, az alapügytől elkülönített ügyeket érintő nyomozásnak, amelyet hűtlen kezelés bűntette és más bűncselekmény gyanúja miatt folytat a Nemzeti Nyomozó Iroda, jelenleg négy gyanúsítottja van. Hozzátette: az ügy negyedik érintettjét két hete pénzmosás és más bűncselekmény elkövetésének gyanúja miatt hallgatták ki. A nyomozás lezárásnak határideje egyébként 2013. augusztus 15.

Mégis ő „Mrs. Istvan Kocsis”

Mint azt még 2009-ben, egy brit vállalkozás nyilvános cégdokumentumaiból Bodoky Tamás, az Index újságírója (aki jelenleg az atlatszo.hu-nál dolgozik) kiderítette: „Mrs Istvan Kocsis” volt 2008-ban a valódi tulajdonosa annak a brit bejegyzésű, offshore hátterű cégnek, amely közel egymilliárd forintért egy horvátországi szállodát adott bérbe az MVM leányvállalatának.

Kocsis István, amikor még BKV-vezér volt
©

A szövevényes sztoriból az derült ki eddig, hogy az MVM 2008. januárjában 4,3 millió eurónyi kölcsönt utalt át a NIKER nevű horvátországi leányvállalatának, hogy azt a cégcsoport dolgozói üdültetésére költse. A 25 évre kötött üzletet Kocsis és (a NIKER részéről) Varga-Sabján László ügyvezető írta alá. A leányvállalat ebből 3,5 millió eurót a brit bejegyzésű Jadran Investments Limited nevű cégnek utalt át, mert az offshore hátterű cég bérelte ki az MVM számára a vodicei Hotel Bili Kamen szállodát. A NIKER és a Jadran azonban azt követően, hogy Kocsist elküldték az MVM-től, szerződést bontott. A megállapodás szerint a bérleti díjat vissza kellett volna téríteni, de a Jardan nem fizetett.

Bodoky négy éve hosszú cikksorozatot írt az MVM elszivárgott milliárdjairól, melynek nyomán aztán a Nemzeti Nyomozó Iroda is vizsgálódni kezdett. A hatóság tavaly áprilisban már 11 "esemény" elkülöníthetőségéről beszélt. Ennek egyike volt az "elveszett szálloda" ügye.

Az ügy kipattanásakor Kocsis úgy nyilatkozott, hogy neki és a családjának semmi köze sincs az egészhez, és csak arról lehet szó, hogy gyakori név az Istvan Kocsis. Jogi lépéseket is kiltásba helyezett, „hogy tisztázzák, hogy kiről van szó, mert a névazonosság vagy a névbitorlás félreértésekre adhat okot". Aztán mégsem lépett semmit.

Bűnszövetkezet, per

A nyomózók által vizsgált ügyek közös vonása, hogy az állami tulajdonú cég különböző jogcímeken nagyobb összegeket fizetett ki bizonyos szerződések ellentételezésként ismeretlen hátterű offshore cégeknek. E pénzek zömét az MVM azóta sem tudta visszaszerezni – miközben a szerződésben szereplő szolgáltatásokat sem kapták meg.

A nyomozás már két éve lényegében négy fő személyre szűkítette azt a kört, amelyet „bűnszervezetben elkövetett, különösen jelentős vagyoni hátrányt okozó hűtlen kezeléssel” vádol.. Az egykori MVM vezérigazgatón kívül megvádolták Szász Andrást (Kocsis tanácsadóját), Molnár Lászlót (az akkori MVM vezérigazgató-helyettest) és Varga-Sabján Lászlót (a Paksi Atomerőmű törzskari és humánpolitikai igazgatóját). 2011 októberében a hűtlen kezeléssel megvádolt Molnár hirtelen meghalt.

Kocsis pere márciusban a Kaposvári Törvényszéken kezdődött el. A vád: 15 milliárd forint értékű vagyoni hátrányt okozó hűtlen kezelés.

Kocsis István "rendes ember"

Kocsis Istvánt az atlatszo.hu Kis Oligarchahatározója jól barátkozó, nagy túlélőművésznek nevezte, aki simán túlélte a Tocsik-botrányt, az energiaszektor ’90-es évek második felében történt privatizációját (amikor privatizátorként az állammal szemben, az egyik vevővel fújt egy követ), a 2003-as paksi nukleáris balesetet (amikor felfelé bukott, és lett a Paks-tulaj, MVM vezérigazgatója). Amikor Mártha Imre lett 2008-ban az MVM vezetője, Kocsist nevezték ki a BKV élére, ahol a 2010-es kormány és városvezetés-váltást is túlélte. Csak 2011-ben vették le a BKV éléről a rendszerváltás utáni magyar gazdaság szürke eminenciását, aki különböző állami tisztségek mellett számos magánérdekeltséggel rendelkezett, és fontos embereket tudhatott barátai között. Egyikük, Csányi Sándor, az OTP elnök-vezérigazgatója az 50 születésnapján beszédében “rendes ember”-nek nevezte, amit az ország akkori gazdasági és politikai vezetői közül jó néhányan harsányan megtapsoltak. 

 

Ránk számíthatsz – mi is számítunk Rád!

A koronavírus korunk legnagyobb krízise, melyben szó szerint létfontosságú a hiteles forrásból való tájékozódás. A HVG-ben ebben a helyzetben is elhivatottan teszünk eleget küldetésünknek: pontos, tényszerű és független tájékoztatást biztosítunk olvasóinak.

Arra kérünk támogasd munkánkat, hogy a nehéz körülmények között is naprakész információval szolgáljunk neked.

Ránk számíthatsz – mi is számítunk Rád!

A koronavírus korunk legnagyobb krízise, melyben szó szerint létfontosságú a hiteles forrásból való tájékozódás. A HVG-ben ebben a helyzetben is elhivatottan teszünk eleget küldetésünknek: pontos, tényszerű és független tájékoztatást biztosítunk olvasóinak.

Arra kérünk támogasd munkánkat, hogy a nehéz körülmények között is naprakész információval szolgáljunk neked.
Így lesz pihentető az alvás a karanténban

Így lesz pihentető az alvás a karanténban

Lezárták az Irgalmasrendi kórház belgyógyászatát koronavírus-fertőzés miatt

Lezárták az Irgalmasrendi kórház belgyógyászatát koronavírus-fertőzés miatt

Ronaldinhót kiengedték a börtönből

Ronaldinhót kiengedték a börtönből