szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Négy éve ismert, hogy a Kocsis István egykori MVM-vezér felesége állt a 3,5 millió eurós horvátországi szállodabérleti szerződés mögött. A nő most gyanúsítottá vált, az ügyben a nyomozást augusztus 15-ével le is zárhatják. A férj pere április óta tart.

Értesüléseink szerint az Magyar Villamos Művek pénzátutalásaival kapcsolatban folytatott hatósági vizsgálat alapján a Nemzeti Nyomozó Iroda meggyanúsította K. Istvánnét, aki minden bizonnyal Kocsis István, az MVM 2005-2008 közötti vezérigazgatójának a felesége. Az információnkat az eljárás törvényességi felügyeletét ellátó Fővárosi Főügyészség szóvivője a hvg.hu megkeresésére nem cáfolta.

Bagoly Bettina közölte: az MVM gazdálkodásával kapcsolatos, az alapügytől elkülönített ügyeket érintő nyomozásnak, amelyet hűtlen kezelés bűntette és más bűncselekmény gyanúja miatt folytat a Nemzeti Nyomozó Iroda, jelenleg négy gyanúsítottja van. Hozzátette: az ügy negyedik érintettjét két hete pénzmosás és más bűncselekmény elkövetésének gyanúja miatt hallgatták ki. A nyomozás lezárásnak határideje egyébként 2013. augusztus 15.

Mégis ő „Mrs. Istvan Kocsis”

Mint azt még 2009-ben, egy brit vállalkozás nyilvános cégdokumentumaiból Bodoky Tamás, az Index újságírója (aki jelenleg az atlatszo.hu-nál dolgozik) kiderítette: „Mrs Istvan Kocsis” volt 2008-ban a valódi tulajdonosa annak a brit bejegyzésű, offshore hátterű cégnek, amely közel egymilliárd forintért egy horvátországi szállodát adott bérbe az MVM leányvállalatának.

Kocsis István, amikor még BKV-vezér volt
©

A szövevényes sztoriból az derült ki eddig, hogy az MVM 2008. januárjában 4,3 millió eurónyi kölcsönt utalt át a NIKER nevű horvátországi leányvállalatának, hogy azt a cégcsoport dolgozói üdültetésére költse. A 25 évre kötött üzletet Kocsis és (a NIKER részéről) Varga-Sabján László ügyvezető írta alá. A leányvállalat ebből 3,5 millió eurót a brit bejegyzésű Jadran Investments Limited nevű cégnek utalt át, mert az offshore hátterű cég bérelte ki az MVM számára a vodicei Hotel Bili Kamen szállodát. A NIKER és a Jadran azonban azt követően, hogy Kocsist elküldték az MVM-től, szerződést bontott. A megállapodás szerint a bérleti díjat vissza kellett volna téríteni, de a Jardan nem fizetett.

Bodoky négy éve hosszú cikksorozatot írt az MVM elszivárgott milliárdjairól, melynek nyomán aztán a Nemzeti Nyomozó Iroda is vizsgálódni kezdett. A hatóság tavaly áprilisban már 11 "esemény" elkülöníthetőségéről beszélt. Ennek egyike volt az "elveszett szálloda" ügye.

Az ügy kipattanásakor Kocsis úgy nyilatkozott, hogy neki és a családjának semmi köze sincs az egészhez, és csak arról lehet szó, hogy gyakori név az Istvan Kocsis. Jogi lépéseket is kiltásba helyezett, „hogy tisztázzák, hogy kiről van szó, mert a névazonosság vagy a névbitorlás félreértésekre adhat okot". Aztán mégsem lépett semmit.

Bűnszövetkezet, per

A nyomózók által vizsgált ügyek közös vonása, hogy az állami tulajdonú cég különböző jogcímeken nagyobb összegeket fizetett ki bizonyos szerződések ellentételezésként ismeretlen hátterű offshore cégeknek. E pénzek zömét az MVM azóta sem tudta visszaszerezni – miközben a szerződésben szereplő szolgáltatásokat sem kapták meg.

A nyomozás már két éve lényegében négy fő személyre szűkítette azt a kört, amelyet „bűnszervezetben elkövetett, különösen jelentős vagyoni hátrányt okozó hűtlen kezeléssel” vádol.. Az egykori MVM vezérigazgatón kívül megvádolták Szász Andrást (Kocsis tanácsadóját), Molnár Lászlót (az akkori MVM vezérigazgató-helyettest) és Varga-Sabján Lászlót (a Paksi Atomerőmű törzskari és humánpolitikai igazgatóját). 2011 októberében a hűtlen kezeléssel megvádolt Molnár hirtelen meghalt.

Kocsis pere márciusban a Kaposvári Törvényszéken kezdődött el. A vád: 15 milliárd forint értékű vagyoni hátrányt okozó hűtlen kezelés.

Kocsis István "rendes ember"

Kocsis Istvánt az atlatszo.hu Kis Oligarchahatározója jól barátkozó, nagy túlélőművésznek nevezte, aki simán túlélte a Tocsik-botrányt, az energiaszektor ’90-es évek második felében történt privatizációját (amikor privatizátorként az állammal szemben, az egyik vevővel fújt egy követ), a 2003-as paksi nukleáris balesetet (amikor felfelé bukott, és lett a Paks-tulaj, MVM vezérigazgatója). Amikor Mártha Imre lett 2008-ban az MVM vezetője, Kocsist nevezték ki a BKV élére, ahol a 2010-es kormány és városvezetés-váltást is túlélte. Csak 2011-ben vették le a BKV éléről a rendszerváltás utáni magyar gazdaság szürke eminenciását, aki különböző állami tisztségek mellett számos magánérdekeltséggel rendelkezett, és fontos embereket tudhatott barátai között. Egyikük, Csányi Sándor, az OTP elnök-vezérigazgatója az 50 születésnapján beszédében “rendes ember”-nek nevezte, amit az ország akkori gazdasági és politikai vezetői közül jó néhányan harsányan megtapsoltak. 

 

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Hogyan hallgatható a Klubrádió most, akár az FM 92,9-en is?

Hogyan hallgatható a Klubrádió most, akár az FM 92,9-en is?

Ganxsta Zolee alkoholproblémákkal küzd, de nem akar leszokni

Ganxsta Zolee alkoholproblémákkal küzd, de nem akar leszokni

Jobban van az autóbalesetben súlyosan megsérült Tiger Woods

Jobban van az autóbalesetben súlyosan megsérült Tiger Woods