szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Mit tegyünk, ha csökkenteni szeretnénk a munkanélküliséget? Gerjesszünk inflációt, gyengítsük a pénzünket, vagy pumpáljunk új hiteleket? – teszi fel a kérdést a Pénzügyi Szemle Online blogja.

A munkanélküliség korunk egyik legégetőbb gazdasági problémája, különösen itt Európában, ahol nem ritkák a 20 százalék fölötti értékek sem. A nagy kérdés az, hogy mit tehet a gazdaságpolitika annak érdekében, hogy csökkentse a munkanélküliséget. Pörgesse fel az inflációt, csökkentve ezzel a reálbéreket? Gyengítse a devizát, bízva abban, hogy az exportszektor felpörgése munkahelyeket hoz létre? Támogassa a hitelezést, ami új vállalkozásokat és így munkahelyteremtést ígér? – teszi fel a kérdést a Pénzügyi Szemle Online blogja.

Közgazdász kutatók – Guillermo Calvo, Fabrizio Coricelli, Pablo Ottonello – egy tanulmány keretében azt vizsgálták, hogy ez a három gazdaságpolitikai eszköz – infláció felpörgetése, devizaleértékelés, hitelkínálat növelés – sikeresen alkalmazható-e a munkanélküliség csökkentése érdekében. A vizsgálatok a feltörekvő piacokra irányultak, így Magyarország is szerepel a mintavételben. Az eredmények néhol igencsak meglepőek.

Az infláció felpörgetése például kimutathatóan csökkenti a munkanélküliséget, elsősorban azért, mert az árszínvonal emelkedése csökkenti a reálbéreket, vagyis a vállalatoknak relatíve olcsóbbá válik a munkaerő. Logikus, ha a reálbérek csökkennek, a munka ára csökken, akkor az iránta jelentkező kereslet emelkedik. A hazai deviza leértékelése, és az exportszektor fellendülése ugyanakkor csalóka, önmagában ez az eszköz ugyanis nem csökkenti kimutathatóan a munkanélküliséget. Abban az esetben viszont igen, ha a deviza leértékelése felpörgeti az inflációt, vagyis a fókusz itt ismét az infláción és a reálbéreken van. A harmadik eszköz, a hitelezés felpörgetése viszont megint csak alkalmas a munkanélküliség csökkentésére. A kutatók itt tanácsot is adnak: a bankszektort érdemes megszabadítani a veszteségektől és a rossz hitelektől, a nemzetközi szervezetek segítségül hívása pedig ugyancsak hasznos lehet, ami megnyugtatóan hat a befektetőkre és csökkenti a nagymértékű tőkekivonás veszélyét.

Mit kell tehát tennie – a tanulmány alapján – egy feltörekvő országnak, hogy csökkentse a munkanélküliséget? Engednie kell felpörögni az inflációt, ha ezt elősegíti, akkor gyengítheti a hazai devizát, engednie kell, hogy a reálbérek csökkenjenek, és végül gondoskodnia kell arról, hogy a hitelállomány növekedjen, illetve érdemes a nemzetközi szervezetek támogatását is (és megnyugtató méretű devizatartalékot képezni) megnyerni a külföldi befektetők megnyugtatásához.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
"Egyre fokozódó ütemben fogunk lemaradni" – Filippov Gábor a HVG Teraszon

"Egyre fokozódó ütemben fogunk lemaradni" – Filippov Gábor a HVG Teraszon

Nem lesz idén Nobel-díjátadó ünnepség

Nem lesz idén Nobel-díjátadó ünnepség

A Balatonon találtak helyet Mészáros egyik menedzserének

A Balatonon találtak helyet Mészáros egyik menedzserének