szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Jó munkához idő kell – válaszolta a fideszes Nyitrai Zsolt, amikor arról kérdeztük, miért nem valósul meg Orbán Viktor 2010-ben, az állami nyugdíjrendszerbe visszakényszerítetteknek tett ígérete. Be fogják tartani, amit a miniszterelnök ígért, csak nem tudja, mikor, mert nem ő a miniszterelnök – mondta a fideszes Pesti Imre. Magyarország gazdasági csődben volt 2010-ben, a rendszerből kivett pénzből ezt kellett orvosolniuk – magyarázta.

Orbán Viktor miniszterelnök négy évvel ezelőtt azt mondta bele a saját pr-kamerájába, hogy garantált, nyomon követhető, egyéni számlák várják az állami nyugdíjrendszerbe visszakényszerítetteket. Erről azonban kiderült, hogy nem igaz. Kormánypárti képviselőket faggattunk arról, hogy miért mondott olyat a miniszterelnök, amit négy évvel később sem tartanak be.

Jó munkához idő kell – válaszolta kérdésünkre a fideszes Nyitrai Zsolt, aki szerint "az állam mindenképp egy komolyabb garancia, mint egy összevissza működő magánnyugdíjpénztár (manyup)".

Hargitai János KDNP-s képviselőtől azt kérdeztük, hogyan bízzanak ez után az államban a polgárok, mire a KDNP-s honatya azt válaszolta, kérdezzük meg az állampolgároktól. "Tudja, hogy volt három választás ebben az országban? Bíztak benne?" – tette fel a kérdést. Szerinte egyébként nem igaz, hogy nem tartják be, amit ígértek, legfeljebb késnek kicsit a teljesítésével. Hargitai magyarázata szerint azt látták, hogy az emberek megtakarításai nincsenek biztonságban a manyup-oknál. "Nem garantált, hogy egyszer ebből nyugdíjjövedelem is lesz. Ezért szüntettük meg ezt a nem túl hatékony és pazarló rendszert. Azt gondolom, hogy ez egy jó döntés volt" – összegzett a KDNP-s politikus.

A fideszes Pesti Imre szerint a pénz nem a kormányt, hanem Magyarországot szolgálta. "Magyarországot gazdasági csődben adta át az előző kormány" – fogalmazott. A beszélgetés végén hozzátette, hogy be fogják tartatni, amit a miniszterelnök ígért, de nem tudja, mikor, mert nem ő a miniszterelnök.

Mint arról a múlt héten beszámoltunk, egy új törvényjavaslat alaposan átírja a magán-nyugdíjpénztári rendszer szabályozását. A legfontosabb változás, hogy meg kell majd szüntetni azt a pénztárat, amelynél a taglétszámhoz képest a befizetők aránya nem éri el a 70 százalékot a féléves vizsgálati periódusban. Piaci információk szerint a tagdíjfizetési arány ennek csupán a töredéke, vagyis megszűnhet ez a szektor.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Egy PS5-ös konzolüzér közel 12 milliós hasznot csinált egyetlen hét alatt

Egy PS5-ös konzolüzér közel 12 milliós hasznot csinált egyetlen hét alatt

5 milliárdnyival támogat egészségügyi szolgáltatókat az Emmi

5 milliárdnyival támogat egészségügyi szolgáltatókat az Emmi

3000 éves aranygyöngyöt talált egy 9 éves kisfiú Jeruzsálemben

3000 éves aranygyöngyöt talált egy 9 éves kisfiú Jeruzsálemben