szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A világon működő cégek nagyjából harmadát nő vezeti vagy pedig női tulajdonosa van. Érdekes, hogy a legtöbb női főnök nem is az esélyegyenlőségre sokat adó országokban van, hanem három, kevésbé fejlett gazdasággal rendelkező kis államban – derül ki az Nemzetközi Munkaügyi Szervezet, az ILO friss tanulmányából. Magyarország a 106-os lista második negyedében van, a sor legvégén egytől egyig arab országok vannak.

A legtöbb női főnök az ILO adatai szerint Jamaicában van: ott pár tized híján eléri a 60 százalékot az arányuk. Kolumbia van a második helyen 53,1 százalékkal, és egy kis szigetállam, Saint Lucia a harmadik helyen 52,3 százalékkal.

A Fülöp-szigetek, Panama, Fehéroroszország, Lettország, Guatemala, a Bahamák és Moldova került még be az első tízbe.

Magyarország 38,6 százalékos aránnyal a 106-os lista második negyedében van, azonos helyen Botswanával és a Dominikai Köztársasággal.

Az Egyesült Államok a vezetők nagyjából 43 százaléka nő, ez a teljesítmény a 15. helyre volt elég. Kanada viszont csak a 43., ott a főnökök 36 százaléka nő, az Egyesült Királyságban pedig a vezetők 34 százaléka. Utóbbi a 49. helyre volt elég az ILO-listán.

Algéria, Pakisztán és Jemen áll az utolsó három helyen, öt százalék alatt van ebben a három országban a női vezetők aránya. Jemenben épphogy meghaladja a két százalékot ez a mutató.

A teljes felsorolás a The Washington Post cikkében található.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!