szerző:
hvg.hu

Egy számítási módszertani módosítással a Központi Statisztikai Hivatal megfelezheti a Magyarországon élő szegények számát, tehát szó sincs arról, hogy egyik évről a másikra radikális eredménnyel számolná fel a kormány a szegénységet. Akár kétmillió főt is kisorolhatnak a szegények rétegéből, pusztán azzal, hogy átírják a minimális ételbevitel értékét.

A legfrissebb jelentések szerint a lakosság 40 százaléka él a létminimum alatt, összesen 3,6-3-8 millió főről beszélhetünk az országban, akik nélkülözésben élnek. A KSH új módszertana teljesen átrajzolná a számokat, akár 1,2-2 millió fővel is csökkenhet statisztikailag a szegények száma – írja a Világgazdaság. A hivatal szerint az új módszer jobban tükrözi majd, hogy valójában hány szegény él az országban.

A lap Ferge Zsuzsa szociológust idézi, akit a KSH tájékoztatott arról, hogy az új módszerben a létminimum fogalma nem azt jelenti, hogy az alatta élők szegények, hanem csak azt, hogy "különböző hiányokat szenvednek el az emberek". Az eddigi módszertan alapján a létminimum alatt élők és a szegények között szinte egyenlőségjelet lehetett tenni, ugyanis ebbe a rétegbe tartoznak azok, akik nem képesek finanszírozni egy váratlan kiadást, nem tudnak évente elmenni nyaralni, hiteltörlesztési gondjuk van, vagy nem jut hús az asztalra minden második nap.

A KSH szerint azonban csak egy sokkal szűkebb réteg, az eddigi fele valóban szegény. Még nem dőlt el, hogy egyszerűen áttérnek-e az amerikai módszertanra, vagy a jelenlegit módosítják úgy, hogy csökkentik a napi minimális kalóriabevitel értékét – szerintük 1800 kalória is elegendő egy felnőtt számára, ez szembemegy a táplálkozási szakemberek véleményével. Az új eredmények vélhetően a lakosság 18-25 százaléka közé teszi majd a szegények számát.

Az eddigi rendszer szerint fejenként 87 300 forint volt a létminimum összege egy felnőtt számára, de egy átlagos négyfős családnak 253 ezer forintra volt szüksége havonta. Az amerikai módszer 76 ezer forintra módosítaná le a küszöböt, és 160-180 ezer forint közé módosulhat a családi érték – írja a gazdasági lap.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!