szerző:
hvg.hu

Megérte? Mit kezdett a béren kívüli juttatások piacával az állam, amely az elmúlt hat évben ötezermilliárd forint értékű vagyonra tette rá a kezét? HVG Dosszié, hatodik rész.

Agresszív kiszorítósdival vette át az állam, illetve néhány általa kedvezményezett pénzintézet a hatalmat a béren kívüli juttatások piacán. A monopolhelyzetnek az EU Bírósága vetett véget, a kormány pedig több jelét mutatta már annak: inkább bedarálja az egész rendszert, mint hogy visszaengedje a korábbi főszereplőket.

Mohóságból elkövetett jogsértés

Lényegében halálra ítélték az étkezési jegyek piacának korábbi főszereplőit azzal, hogy 2012-től kizárólag az állami hátterű Erzsébet-utalvány és a Széchenyi-pihenőkártya adóterhét szabták meg kedvező, 30,94 százalékos kulccsal, a többi béren kívüli juttatásét pedig 51 százalékra emelték. Vagyis a munkabérrel azonos adózási sávba kerültek az egyeduralkodó három francia hátterű cég, a Sodexo, Le Cheque Déjeuner és Edenred Magyarország Kft. utalványai.

©

A kiszorítósdi célja az volt, hogy a hatalmas profit ne külföldi magáncégek zsebébe vándoroljon. Ez sikeres is volt. Az Erzsébet-utalvány hátterében a Magyar Nemzeti Üdülési Alapítvány áll, egy szakszervezeti és állami tulajdonú intézmény.

Az állam azonban sokat nem profitált ebből, sőt, támogatást is nyújtott az alapítvány működéséhez. A francia cégekkel szemben diszkrimináció miatt aggódó Brüsszelnek pedig azt a sztorit próbálta eladni a kormány, hogy a bevételeket szociális célokra, főleg táboroztatásra fordítja.

Ez persze csak részben igaz. Az Erzsébet-cégcsoport az utóbbi pár évben már 100 milliárd forintot meghaladó értékű (2015-ben például 150 milliárd forintnyi) utalvány dobott piacra, a munkáltatók 2,5 százalékos kezelési költséget, az elfogadók átlagosan 5 százalékos jutalékot fizetnek, a be nem váltott utalványok aránya pedig 10-20 százalék. Vagyis több tízmilliárd forint pluszt kellene hoznia a kibocsátásnak. Ezzel szemben az alapítvány mindössze évi 3-4 milliárd forint körüli összeget költött szociális üdültetésre – azt is jobbára állami támogatásból, hiszen a költségvetésből 3 milliárdot kaptak erre a célra.

©

A többi pénz útja kifürkészhetetlen. Az Átlátszó.hu keresetére ugyanis bíróság is kimondta: miután a Magyar Nemzeti Üdülési Alapítvány nemcsak a tulajdonában álló társaságokkal, hanem más cégekkel is együttműködik, ezeket a szerződéseket nem kell nyilvánosságra hoznia.

Jutott puccos reklámbrosúrákra, de a jutalék nagy részét ingatlanokra költötték. Az Erzsébet-cégcsoporthoz került az egykori zánkai úttörőtábor, sőt az Erzsébet téri Akvárium is. Az Üdülési Alapítvány résztulajdonosai, a szakszervezetek sem kifogásolták az ingatlanügyleteket. Ennek is kézzel fogható magyarázata van: az Üdülési Alapítvány résztulajdonában lévő Hunguest Hotels Zrt. minden évben legalább 350 millió forint osztalékot fizetett nekik.

Bukás előtt, bukás után

A három francia természetesen fellépett a kiszorítása ellen, nemzetközi választottbíróság előtt és Brüsszelben is. Az EU volt gyorsabb: az Európai Bíróság február végén kimondta, meg kell semmisíteni azt a törvényt, amely hátrányos helyzetbe hozta őket. Bukott a Széchenyi Pihenőkártya is. Itt a bírák szerint abban nyilvánult meg a diszkrimináció, hogy a törvény olyan szigorú feltételeket szab a kibocsátáshoz, hogy azt mindössze három bank – az OTP, az MKB és a K&H – tudja teljesíteni. Ezen elméletileg könnyű lenne korrigálni, más kérdés, hogy a szinte telített piacon van-e még esélye a régi/új szereplőknek.

A kormánynak nem is ebben az irányban indult el: a miniszterelnök először azt közölte, a cafeteriajuttatásokat pénzzel válthatják ki a cégek. A Szép-kártyával sokat profitáló szállodalobbinak  tudható be, hogy egyelőre mégsem szűnt meg rendszer. A hazai vidéki szálláshelyek bevételének nagyobb része ugyanis ma már Széchenyi Pihenőkártyáról származik, ami ráadásul a NAV számára is nyomon követhető pénz.

©

Így még jövőre is a Szép-kártya lehet a cafeteria legnépszerűbb formája. A közszférában évente 200 ezer forintban, a versenyszektorban 450 ezer forintban maximálták a kedvezményes adóterhelésű juttatásokat 2017-től. A szálláshely alszámlára 225 ezer, a vendéglátásra 150 ezer, a szabadidőre 75 ezer forint utalható kedvezményes adóval. Emellett készpénzben évi százezer – vagyis havi 8333 – forint cafeteria adható.

A rendszer jövője azonban bizonytalan. A Magyar Nemzet friss értesülése szerint 2018 januárjától a Szép-kártya is megszűnhet, ami végképp a készpénz felé tereli azokat a munkaadókat is, amelyek még kitartottak a béren kívüli juttatások mellett.

Nincs ellenfél

Lehet tehát, hogy a pénz mindössze néhány évig dől a kiválasztott cégekhez, ám az állam elérte a célját: kiszorította a nemzetközi szereplőket a piacról, hiába adott aztán nekik igazat a bíróság. A perek ugyanis hosszú évekig elhúzódnak.

©

A pereskedő cégek ráadásul nem is vehetik biztosra a sikert. A nemzetközi választottbíróságok elé kerülő ügyek többsége a magyar állam győzelmével zárult. (A kormány esetenként több százmillió forintot költ ügyvédekre.) A sukorói telekügylettel kapcsolatban például a Világbank mellett működő testület kimondta: a Nemzetgazdasági Minisztérium 2011 januárjában jogszerűen mondta fel az izraeli befektetőkkel korábban kaszinó létesítésére kötött koncessziós szerződést. Nem járt jobban a valamikori Sláger Rádiót működtető Emmis Communications és a Danubius Rádiót működtető MEM Magyar Elektronikus Média sem, amelyek a két adó frekvenciáinak 2009-es elvétele miatt indítottak pert az állam ellen.

Van kivétel is. A Ferihegyi repülőtér 2/B termináljának megépítése fejében a Horn-kormány 1997-ben egy ciprusi bejegyzésű csoportnak 12 éves üzemeltetési jogot adott, majd 2001 végén az Orbán-kormány egy miniszteri rendelettel megfosztotta azt ettől a lehetőségtől. A washingtoni választottbíróság ugyanis nem fogadta el, hogy a kisajátítás közérdekből történt, a magyar államot 76 millió dollár kártérítésre ítélte.

A cikksorozat korábbi részei:

Az állam visszavesz: Ha Orbán Viktor képe virítana minden törikönyvben

Az állam visszavesz: Gázárcsökkentési ámítás felsőfokon

Az állam visszavesz: Szemetesek lekukázva, kéményseprők kiseperve

Az állam visszavesz: A nagy kiszorítósdi után épp csak tengődik a vízügy

Az állam visszavesz: A műtét sikerült, az egészségügy belerokkant

 

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Nem nyomoz az ügyészség a magyarországi Microsoft korrupciógyanús ügyei miatt

Nem nyomoz az ügyészség a magyarországi Microsoft korrupciógyanús ügyei miatt

Boszorkányok készülnek rontást küldeni Trump főbírójára

Boszorkányok készülnek rontást küldeni Trump főbírójára

Mint az IKEA-ban: kiadnak egy okostelefont, amit önnek kell összeszerelnie otthon

Mint az IKEA-ban: kiadnak egy okostelefont, amit önnek kell összeszerelnie otthon

Egészen aranyos választ adott Mark Zuckerberg lánya arra, hol is dolgozik az édesapja

Egészen aranyos választ adott Mark Zuckerberg lánya arra, hol is dolgozik az édesapja

Havas Henrik visszatér

Havas Henrik visszatér

Többtucatnyi pedofil pap nevét hozta nyilvánosságra a washingtoni érsekség

Többtucatnyi pedofil pap nevét hozta nyilvánosságra a washingtoni érsekség