szerző:
hvg.hu

A legszegényebbek helyzete még annál is rosszabb, mint ahogy eddig gondoltuk, nyolc dollármilliárdosnak van összesen annyi pénze, mint a Föld szegényebb felének.

A világ nyolc leggazdagabb emberének akkora a vagyona, mint a legszegényebb 3,6 milliárdnak – ezt állítja a szegénységgel foglalkozó brit Oxfam intézet vizsgálata.

A szervezet tavaly még úgy számolt, hogy a leggazdagabb 62 ember vagyona akkora, mint a Föld szegényebb feléé. Azóta viszont pontosították a számításaikat. A tavalyihoz képest mért különbség oka nem elsősorban az, hogy a szupergazdagoknak még több pénzük lett, hanem az, hogy a szegények helyzete még annál is sokkal rosszabb, mint ahogy eredetileg mérték. Az előző becsléshez képest elsősorban Indiában és Kínában romlottak a legszegényebbek mutatói.

Ráadásul a társadalmi különbségek egyre nőnek. A Föld lakóinak 70 százaléka olyan országban él, ahol az elmúlt harminc évben nagyobb lett az egyenlőtlenség. A nők és férfiak bérei között is nagy az eltérés. Az Oxfam itt egészen extrém számot húzott elő: ugyan csökken a két nem fizetése közötti különbség, ha ez a mostani tempóban folytatódna, akkor alig 2187-ig kellene várni, hogy azonosak legyenek a bérek.

Akiknek együtt annyi pénzük van, mint a világ szegényebb felének

Bill Gates, a Microsoft alapítója (75 milliárd dollár)

Amancia Ortega, a Zara-tulajdonos Inditex alapítója (67 milliárd)

Warren Buffet, befektető (60,8 milliárd)

Carlos Slim Helu, a Grupo Carso tulajdonosa (50 milliárd)

Jeff Bezos, az Amazon alapítója (45,2 milliárd)

Mark Zuckerberg, a Facebook alapítója (44,6 milliárd)

Larry Ellison, az Oracle alapítója (43,6 milliárd)

Michael Bloomberg, a Bloomberg LP tulajdonosa (40 milliárd)

Az Oxfam adatait sokan kritizálják. Ben Southwood, az Adam Smith Institute kutatásainak vezetője például azt nyilatkozta most a BBC-nek: hiába igazak a számok, egyszerűen nem azt mérik, ami igazán fontos volna. A lényeg ugyanis szerinte nem az, hogy mennyi pénzük van a szupergazdagoknak, hanem az, hogy a szegények helyzete a saját korábbi állapotukhoz képest javul-e. Márpedig javul – és ennek semmi köze nincs ahhoz, hogy a legpénzesebbeknek hány milliárd dollárjuk van.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Simonka György „társainak” fejét is követelik Békés megyében, nehogy újabb milliárdokról dönthessenek

Simonka György „társainak” fejét is követelik Békés megyében, nehogy újabb milliárdokról dönthessenek

A karácsonyi vásár közepén kiáltotta el magát, hogy nincs is Mikulás

A karácsonyi vásár közepén kiáltotta el magát, hogy nincs is Mikulás

Így telt az újabb zajos szombat Franciaországban

Így telt az újabb zajos szombat Franciaországban

Fájhat Orbán feje: a kormánypárti sajtó tapos a lelkébe

Fájhat Orbán feje: a kormánypárti sajtó tapos a lelkébe

Párbeszédet ígér a sárgamellényesekkel a francia kormányfő

Párbeszédet ígér a sárgamellényesekkel a francia kormányfő

A rák nem fog eltűnni, de kezelhetővé válhat

A rák nem fog eltűnni, de kezelhetővé válhat