Gyükeri Mercédesz
Gyükeri Mercédesz

Lebéníthatja az útépítések mentén végzett régészeti feltárásokat egy túl szigorúra sikerült jogszabály. A kormányrendelet gyakorlatilag kizárja a magáncégeket a feltárásokból, ám az nem világos, hogyan pótolják a kiesést.

„Erre készültünk évek óta, óriási szakmai kihívásnak tartottuk a feladatot, ezért nagyon rosszkor jött az a rendeletmódosítás, amely miatt legfeljebb alvállalkozóként vehetünk részt a munkában” – a Jász-Nagykun-Szolnok megyei múzeum igazgatója értékelte így a hvg.hu-nak azt a január 2-tól hatályos kormányrendeletet, amely az útépítéseknél gyakorlatilag kizárja a régészeti feltárásokra akkreditált szervezeteket a részvételből. Ennél egy fokkal megengedőbb a nagyberuházások szabályozása, ám ott is csak a központi szervezet (jelenleg éppen a Budavári Ingatlanfejlesztő és Üzemeltető Kft.) megbízottjaként vehetnek részt benne. Így a megyei múzeumok – egészen pontosan a megyei hatókörű városi intézmények –, köztük a szolnoki Damjanich János Múzeum továbbra is részt vehetnek a régészeti munkálatokban, ám csak alvállalkozóként – emelte ki Horváth László.

A módosítás, amely a hatályba lépés előtt mindössze öt nappal jelent meg a Magyar Közlönyben, azért jött rosszkor a szolnokiak számára, mivel nemsokára indul az M44 autóút legnagyobb szakaszának az építése. A Tiszakürt és Kondoros közötti, 61,4 kilométeres szakaszból negyven kilométer húzódik Jász-Nagykun-Szolnok megyében, a múzeumigazgató szerint az előzetes felmérések alapján itt 22 lelőhelyet kellene feltárni.

©

A Damjanich-múzeum három brigáddal, vagyis hatvan emberrel készült fel erre, ám ez is kevés lehet, ha a beruházó gyorsan szeretné elvégeztetni a munkát – véli Horváth László. Jelenleg a szakasz átadását 2019 harmadik negyedévében tervezik, vagyis szoros menetrend várható, különösen, hogy a lelőhelyek, a földviszonyok eltérései, de az időjárás is kiszámíthatatlanná teszi, mennyi időre lesz szükségük a régészeknek. A törvény egy helynél 30 napos munkát engedélyez, a lapunknak nyilatkozó szakértők szerint egy profi csapat ennyi idő alatt egy hektárt tud feltárni.

A helyi múzeumok látszólag nyertesei az intézkedésnek, hiszen a módosítás azokat a magáncégeket szoríthatja ki, amelyek az elmúlt években – éppen a nagy megbízások reményében – akkreditációt szereztek. Kérdéses azonban, hogy egy közintézmény képes-e bevonni annyi embert a munkálatokba, ahányan a törvényben meghatározott 30 nap alatt el tudják végezni a feladatot.

Állandó változásban

Nem aggódik ennyire Rosta Szabolcs, a Kecskeméti Katona József Múzeum vezetője. Szerinte a múzeum kapacitásai a mostani módosítás mellett is elegendőek lehetnek a következő időszak feladatainak ellátására – igaz, náluk jelenleg nincs tervben olyan komoly feltárás, mint a szomszédos megyében. A szakember, aki egyben a Budavári Központ Ásatási Bizottságának is a tagja, ugyanakkor hozzátette: nem csak a feladatok mennyisége, de az egyes intézmények felkészültsége között is nagy különbségek vannak.

Lassányi Gábor, a Magyar Régész Szövetség elnöke is azt tartja aggasztónak, hogy rengeteg kérdőjelet hagy az elmúlt években számtalan alkalommal módosított és most újra átírt szabályozás. A hvg.hu-nak kiemelte: arra a helyzetre nem dolgoztak ki megoldást, ha egy nagyobb útépítésnél nem szakaszolva, tucatnyi lelőhelyen egyszerre kell dolgozni.

A szakember szerint a legnagyobb gond nem is a mostani rendelet, hanem a kiszámíthatatlanság. Ez ássa alá a rendszert, és részben ez magyarázza azt is, miért hagyják el sokan ezt a szakmát is.

A régészeti feltárások rendje 2010 óta olyan sokszor alakult át, hogy ember legyen a talpán, aki követni tudja még. Az első átalakítás nem sokkal a kormányváltás után történt: ekkor megszűnt a mindössze három évvel korábban életre hívott állami Kulturális Örökségvédelmi Szakszolgálat. Létrehozták – a Magyar Nemzeti Múzeum alá sorolva – a Nemzeti Örökségvédelmi Központot, de a régészeti feladatok nagyja a megyei múzeumokhoz került.

Egy évvel később – a magasba szálló árak miatt – újabb változtatás következett. Ekkor vezették be azt a szabályt, hogy a beruházás értékének az egy százalékát csak akkor haladhatja meg a leletmentés díja, ha azt az építtető vállalja. (Alaphelyzetben a költségek 0,9 százalékát szánják erre, és az egyes feladatok díját hatósági árazás szabja meg.)

©

Ezzel párhuzamosan a feltárás és engedélyeztetés központosított rendszerét szétszedték, hogy aztán 2014-ben újra mindent egy szervezet, ezúttal a Forster Központ alá soroljanak. 2014 végétől pedig – a megnövekedett feladatok ellátásának biztosítása érdekében – újra teret engedtek a magáncégeknek. Kidolgoztak viszont egy akkreditációs rendszert, amelyben a magáncégek és a közintézmények, múzeumok is részt vehettek. A cél az volt, hogy kialakítsanak egy olyan szakmai kört, amely felkészültsége alapján részt vehet a feltárásokban.

Úgy tűnik, ezzel konszolidálódott a rendszer, ám a változások nem álltak le. A következő lépés a Forster Központ megszüntetése lett: az örökségvédelmi intézmény részben a Miniszterelnökség alá sorolódott be, műtárgyai a Magyar Művészeti Akadémiába, a régészet koordinációja pedig 2017-től a Budavári Ingatlanfejlesztő és Üzemeltető Nonprofit Kft.-hez került.

Félresikerült lobbizás 

Jó üzlet

Az már látszik, kik rúgnak labdába a kelet-magyarországi útépítések feltárásainál. Az uniós közbeszerzési értesítőben olvasható keretszerződés alapján az előkészítő és a lezáró gépi és kézi földmunkát a West Hungária Bau Építőipari Kft. vezette konzorcium végezheti, összesen 3,6 milliárd forintért. A Paár Attila vezette cégcsoport – amelybe nemrég Tiborcz István, a miniszterelnök veje is bevásárolta magát – az elmúlt időszakban számos közbeszerzést nyert el, a műemlékvédelemben is.

Ez az állami tulajdonban levő kft. tehát az, amelyik szerződhet a feladatra a beruházást koordináló Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt.-vel, ám kapacitása neki sincs arra, hogy ellássa a munka nagyját. Fővállalkozóként mindenesetre diktálhatja a feltételeket, ami a múzeumok számára is kedvezőtlen. Nem csak a szakmai büszkeség miatt: egy lapunknak nyilatkozó szakértő azt emelte ki, hogy a közintézmények számára komoly bevételi forrás a feltárás, ebből sokszor más, nem profitábilis tevékenységeket is finanszírozni tudtak. Azt nem tudni, hogy alvállalkozóként a megbízási díjuk mennyivel apad majd, a kötött árak miatt azonban mindenképpen erre számítanak.

„A magáncégek kizárása érdekében talán a múzeumok lobbizhattak, a végül megszületett rendeletnek azonban már ők is vesztesei lettek” – kommentálta a hvg.hu-nak a változást a szakértő. A korlátozást alapvetően jó iránynak tartja Lassányi Gábor is, aki emlékeztetett: sokszor ott is magáncégek végezték a feltárást, ahol meglett volna a kapacitás, akár a szomszédban is. A tervezetlenség, a kapkodás azonban szerinte is rossz irányt jelent.

Ahogy a régész, úgy a lapunknak megszólaló többi szakember egyike sem tudott választ adni arra, mi történik, ha a korlátozások miatt kifutnak az időből. Leginkább kivitelezésben dolgozó tapasztalt szakemberek rugalmasságában bíznak, és abban, a következő változás már nem a szakma szereplőit állítja szembe egymással.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A kormánylap megmagyarázza a „rabszolgatörvényt”: a kínaiak 12 órát dolgoznak

A kormánylap megmagyarázza a „rabszolgatörvényt”: a kínaiak 12 órát dolgoznak

Álmodik a nyomor, a szupergazdagok mindig kibújnak az adóprés alól

Álmodik a nyomor, a szupergazdagok mindig kibújnak az adóprés alól

Adventi irodalmi naptár – december 12.

Adventi irodalmi naptár – december 12.

Nesze nektek, Apple-rajongók: több iPhone-t is betiltottak Kínában

Nesze nektek, Apple-rajongók: több iPhone-t is betiltottak Kínában

102 évesen is kiugrott egy repülőből a világ legidősebb ejtőernyőse – videó

102 évesen is kiugrott egy repülőből a világ legidősebb ejtőernyőse – videó

Kormánybiztos: azért mennek Ausztriába dolgozni a magyarok, mert itthon nem túlórázhatnak eleget

Kormánybiztos: azért mennek Ausztriába dolgozni a magyarok, mert itthon nem túlórázhatnak eleget