szerző:
hvg.hu

Utasként van egy olyan sejtése az embernek, hogy vonattal mintha egyre lassabban lehetne odaérni bárhová. Sok célpont esetében ez így is van – derül ki a korabeli menetrendekből.

Napokkal ezelőtt közleményben tudatta a MÁV, hogy a pályarekonstrukciónak hála, meggyorsult a dél-balatoni közlekedés. A Forbes ezen kapva megnézte, összességében lassult vagy gyorsult-e a vasúti közlekedés a kilencvenes évekhez képest.

Utasként van egy olyan sejtése az embernek, hogy nem: vonattal mintha egyre lassabban lehetne odaérni bárhová. De jöjjenek a tények, az 1991-es és az 1999-es menetrendkönyv, illetve a mostani menetrendről szóló pdf alapján. Mi a helyzet a balatoni célpontokkal? Siófok esetében tényleg javult a helyzet.

  • Siófok 1991: 85 perc, 1999: 93 perc, 2017: 75 perc.
  • Keszthely 1991: 148 perc, 1999: 165 perc, 2017: 166 perc.
  • Balatonfüred 1991: 114 perc, 1999: 142 perc, 2017: 119 perc.
  • Tapolca 1991: 162 perc, 1999: 197 perc, 2017: 197 perc.

A vidéki nagyvárosokról részletes adatokat nem közölt a lap, de a menetrendek alapján Győrbe a Railjet ma éppen annyi idő alatt jut el, mint 1999-ben az Eurocity. Szeged a rendszerváltás óta változatlanul kb. 140 percébe kerül azoknak, akik Budapestről vonatoznak. Debrecenbe a menetidő 5 perccel hosszabb, mint 1991-ben, Miskolcra pedig 10 perccel nőtt a menetidő a rendszerváltás óta. Pécsnél a legnagyobb a csúszás, a Mecsek-expressz régen 160 perc alatt teljesítette a távot, ami most 175 perc alatt sikerül az InterCitynek.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!