szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A legkisebb kötelező fizetés most csaknem tizedével alacsonyabb Romániában, mint nálunk, mégis majdnem tizedével többet ér.

A legkisebb fizetés az idei emelés után is alacsonyabb maradt Romániában, de vásárló ereje megelőzte a magyarét. A GKI szerint az utolsó helyre csúszhatunk vissza a régióban. A kormány viszont azt közölte, hogy nálunk nőtt legjobban a minimálbér, de arra nem válaszoltak, mikor érhet ismét annyit, mint a románoké – hangzott el a szombati RTL Híradóban.

Januártól 8 százalékkal, bruttó 138 ezer forintra nőtt a minimálbér itthon, ez 91 770 forint nettót jelent. Máshol is emeltek, így a lengyeleknél, a szlovákoknál és a cseheknél is magasabb maradt a minimálbér a magyarnál – derül ki az Európai Unió statisztikai hivatalának friss kimutatásából.

A legkisebb kötelező fizetés most csaknem tizedével alacsonyabb Romániában, mint nálunk, mégis majdnem tizedével többet ér. A Fidesz értelmezése szerint ez azt jelenti, hogy egy szinten van a régió.

Hidvéghi Balázs, a Fidesz kommunikációs igazgatója azt mondta: a magyar minimálbér gyakorlatilag egy szinten van a szomszédainkéval, „egészen minimális eltérések létezhetnek”, ez függhet régióktól és gazdasági teljesítménytől is.

A GKI Gazdaságkutató szerint a statisztika nem ezt jelenti. A minimálbér vásárlóerejét tekintve a románok néhány hónapja beelőzték a magyarokat.

Molnár László, a GKI Zrt. vezérigazgatója elmondta: ha az Eurostat adatait nézzük, akkor mind a lakossági fogyasztásban, mind a jövedelmekben szépen lassan az utolsó helyre csúszunk vissza a régióban. Már a románokkal versenyzünk, de szépen lassan a bolgárok is megelőznek bennünket – magyarázta.

A magyar kisvállalkozók egy része a mostani magyar minimálbért sem tudja kitermelni, és ezt a munkavállalók érdekvédői is elismerik. Kordás László, a Magyar Szakszervezeti Szövetség elnöke szerint gazdaságpolitikai fordulatra van szükség, amely csökkenő adóterheket és emelkedő béreket jelent. 

A Nemzetgazdasági Minisztérium szerint a magyar minimálbér 2010 óta 73,5 százalékkal emelkedett. Ez a növekedési ütem az Európai Unió tagállamainak körében a harmadik legnagyobb, a V4-eknél pedig a legnagyobb volt nemzeti valutában számolva.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Világjárvány ide vagy oda, a pusztuló környezet tehet be a leginkább a világgazdaságnak

Világjárvány ide vagy oda, a pusztuló környezet tehet be a leginkább a világgazdaságnak

Elkezdték vizsgálni az orosz vakcinát az OGYÉI emberei

Elkezdték vizsgálni az orosz vakcinát az OGYÉI emberei

A kormány állja Kanadában egy SMA-s gyermek kezelési költségeit

A kormány állja Kanadában egy SMA-s gyermek kezelési költségeit