szerző:
Lengyel Miklós

Bajban vannak a nyugdíjasok Nagy-Britanniában (is). Elég fölütni a konzervatív bulvárlapot, a Daily Mailt, hogy egy friss összeállításból megtudják: ők az utolsók a fejlett államok között az OECD listáján, még Kelet-Európa és Latin-Amerika országai is jobban állnak náluk. Az állami nyugdíj a szigetországban ugyanis csak az átlagfizetés 29 százaléka.

Londonból elég átpillantani a Csatorna túloldalára, mert ott található az OECD nyugdíjrekordere: Hollandia. Ott 100% a nyugdíj és a fizetés aránya (nálunk nagyjából 60%). Mindez természetesen nem véletlen, hiszen Thatcher asszony neoliberális reformjai épp ezt célozták a múlt század nyolcvanas éveiben. A Vaslady szerint az állam rossz gazda, mindenki gondoskodjon magáról! Ha jó nyugdíjat akarsz, akkor ne az államra várj, hanem fizess be a magán-nyugdíjpénztárba. Ha fontos az egészséged, akkor ne a közegészségügyben várakozz vég nélkül, hanem fizess be a magán-egészségpénztárba. Ez a felfogás ma is él, igaz, hogy nem annyira Európában.

Donald Trump nemrég beleszólt a brit vitákba. Pontosabban a Twitteren azt írta, hogy az NHS (a brit közegészségügyi rendszer) vacakul működik. A brit válasz nem maradt el, az üzenetváltásban sokan vették védelmükbe a rendszert, Trump pedig megtapasztalhatta, hogy a kommentelőkkel nem bölcs dolog ujjat húzni, a közmondásos brit hidegvér pedig a Twitteren valahogy nem jellemző.

Macron francia elnök Davosban udvariasabban, de ezt üzente az Egyesült Államok elnökének, hogy a huszonegyedik században az államnak egy fejlett országban gondoskodnia kell a polgárairól különösen akkor, ha azok szegények, öregek vagy betegek.

A vita mögött mélységes társadalmi probléma lapul: a fejlett világ társadalma gyorsan öregszik. A nyugdíjasok pedig egyre tovább élnek. Erre a nyilvánvaló tényre hívta fel a figyelmet Ros Altmann bárónő, aki nemrég még a nyugdíjasok ügyeivel megbízott miniszter volt Őfelsége kormányában. Azt mondta a Daily Mailnek: hiába utolsó Nagy-Britannia az OECD nyugdíjaslistáján, az állami nyugdíjakat nem lehet emelni. Sőt, csökkenteni kell! A nyugdíjkasszának ugyanis ez az alacsony nyugdíj is sok. Jelenleg az állami nyugdíj átlaga 122 font egy hétre Nagy-Britanniában (a magyar átlagnyugdíj havi 120 ezer forint körül van). Ha átszámítjuk a brit ellátást forintra, akkor egészen csinos összeget kapunk, de ha ebből Londonban kell megélnünk, akkor hamar megértőek leszünk a brit nyugdíjasok bánata iránt.

A baj az, hogy a nyugdíjasoknál csak a fiatalok szomorúbbak, ha nyugdíjas éveikre gondolnak. Erre meg is van minden okuk – magyarázza a nyugdíjasügyekkel megbízott egykori miniszter asszony. A jövőben ugyanis csökkenteni kell az állami nyugdíjakat, ha nem akarunk adót emelni – figyelmeztet Ros Altmann bárónő. Pénz ugyanis nincs az államkasszában, hiszen csak a Brexit kapcsán 50 milliárd fontot ígért az EU-nak Theresa May kormányfő.

2030 után tehát csökkenteni kell az állami nyugdíjat, amely jelenleg sem magas. De ez nem elég, emelni kell a nyugdíjkorhatárt. Jelenleg a férfiak nyugdíjkorhatára 65, a nőké 63 év. 2020-ban egységesen 66 év lesz. Ám a kormány előrejelzése szerint ezt 2050-re 70, majd 2060-ra 71 évre kell emelni. Nemrég még ennyi volt a várható élettartam a férfiaknál.

 Egész életemben melózzak, hogy aztán a fizetésem egynegyedét kapjam meg nyugdíjként?

– háboroghat a brit polgár, ha belegondol a nem is olyan távoli jövőbe. Abba pedig jobb nem belegondolni, hogy mi vár a gyermekek, az unokák generációjára.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Hetedik a magyar válogatott, a románok mégis örülhetnek

Hetedik a magyar válogatott, a románok mégis örülhetnek

Megkérték a sárga mellényeseket, hogy inkább ne tüntessenek

Megkérték a sárga mellényeseket, hogy inkább ne tüntessenek

Miniinterjút készítettek Orbánnal

Miniinterjút készítettek Orbánnal

Többször is könnygázt vetettek be a Kossuth téren a rendőrök

Többször is könnygázt vetettek be a Kossuth téren a rendőrök

Leopárd ölte meg az erdőben meditáló szerzetest

Leopárd ölte meg az erdőben meditáló szerzetest

Megdőlt egy népszerű tévhit a rejtvényfejtésről

Megdőlt egy népszerű tévhit a rejtvényfejtésről