szerző:
hvg.hu

A bank svájci frank alapon folyósított lakásépítési hitelt a felvevőnek, majd amikor az nem fizetett, végrehajtást kért ellene. Az első két bírói fórum leállította a végrehajtást, a Kúria viszont engedélyezte azt.

Bírósági Határozatok Gyűjteményében megjelent jogeset (amelyet a Napi.hu ismertet) kiindulása az, hogy egy magánszemély 12 millió 110 ezer forint lakásépítési hitelt vett fel a banktól, de svájci frankban, amely a szerződés megkötésekor 81 ezer 589 frank volt. Úgy állapodtak meg, hogy a bank az építés ütemében folyósítja a hitelt, de felhívta az ügyfél figyelmét arra, hogy a forint és a svájci frank árfolyama - mire a folyósítás elkezdődik - akár 15 százalékkal is elmozdulhat és az árfolyam kockázat a hitel felvevőt terheli. 

A bank - ahogy épült a ház - előbb 4 millió, majd 3,8 millió, végül pedig 300 ezer forintot ki is fizetett. Ezt követően a felvevő beszüntette a hitel törlesztését, a bank pedig megindította a végrehajtást.

A bíróságtól a hitel felvevője kérte a végrehajtás megszüntetését és az első két lépcsőn nyert is. Akkor még hatályban volt egy 1999-es kormányrendelet, amely a fogyasztóval kötött szerződések tisztességtelen feltételeit tartalmazta. A bíróságok szerint ebből három is érintette az adott szerződést, így az tisztességtelen volt. Emiatt pedig nem záradékolható és így végrehajtásra is alkalmatlan.

A bank felülvizsgálatot kért a Kúriától, amely úgy döntött, hogy végrehajtható a szerződés, a felvevő eljárási illetéke (perköltsége) pedig 4,5 millió forint (ez mind a három bírósági fokozat költségét tartalmazza). A Kúria abból indult ki, hogy a szerződés nem tisztességtelen. Az indoklást és a további részleteket a Napi.hu cikkében találja. (képünk illusztráció)

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!