szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Százmilliárd forint kell ahhoz, hogy valaki a tíz leggazdagabb magyar közé kerüljön – Mészáros Lőrinc vagyona egyetlen év alatt több mint másfélszer ennyivel nőtt. Az is kiderült: két dollármilliárdosa van Magyarországnak.

  • Csányi Sándor lett az első a Napi.hu 100 leggazdagabb magyarról szóló listáján, de ha egy kicsit később zárják az adatfelvételt, Mészáros Lőrinc is oda kerülhetett volna az első helyre.
  • A leggyorsabban Mészáros vagyona nőtt, egyetlen év alatt 160 milliárd forinttal.
  • A gazdagok még gazdagabbak lettek: a top 50-ben csak Simicska Lajos és Spéder Zoltán vagyona nem nőtt.
  • Első alkalommal szerepel a listán Schmidt Mária és családja.
  • A legbefolyásosabb magyarok listáját Orbán Viktor vezeti, de a miniszterelnök felesége és a lányuk is bekerült a legfontosabb szereplők közé. Soros Györgyöt a 16. legbefolyásosabbnak választották.

A lapzárta időpontján múlhatott, hogy Csányi Sándor maradt az első helyezett a Napi.hu listáján, amelyben a 100 leggazdagabb magyart gyűjtötték össze. Akkor ugyanis, amikor összegyűjtötték az adatokat, Mészáros Lőrinc még nem jelentette be, hogy a Konzum PE Magántőkealap teljes egészében az ő, valamint a felesége tulajdonában van, így ekkor még csak a második leggazdagabbnak számított.

Itt még Csányi volt a leggazdagabb

Vagyis ahogy 2011 óta mindig, ezúttal is Csányi Sándor lett a leggazdagabb magyar a Napi.hu kiadványában. Az OTP vezérigazgatójának vagyonát tavaly még csak 260 milliárd forintra becsülték, idén már 320 milliárdja van. Ráadásul folyamatosan nő az összeg, utoljára hat éve volt olyan, hogy csökkent volna a Csányi-vagyon.

©

A kiadvány azt is kiemeli: az OTP Bank tavaly 281 milliárd forinttal fennállásának legnagyobb éves profitját érte el. A bankszférában keresett pénz legnagyobb részét Csányi az agráriumba fekteti, de az ingatlanbefektetései is jelentősek. Az egyetlen terület, ahol kudarcot vallott, a magyar foci felvirágoztatása: hiába ígért még 2011-ben friss MLSZ-elnökként növekvő nézőszámokat és évente két magyar csapatot a nemzetközi kupákban, ez még mindig távoli álom.

Mészáros Lőrinc vagyonát a kiadvány 280 milliárd forintra becsüli. A leköszönő felcsúti polgármester így egy év alatt szerzett 160 milliárd forintot. Ő először 2014-ben került a száz leggazdagabb magyar közé, de akkor még csak 7,7 milliárd forinttal szerénykedett a lista hátsó részén – azóta viszont már nincs, ami megállítsa a vagyona gyarapodását. Ráadásul a 280 milliárd forint a Konzum nélkül jött ki, és csak ez nagyjából 65 milliárd forinttal gazdagíthatja. Sőt, a számításba nem került be az MKB Bank eredménye sem, mert azt még nem közölték. De nehezíti a becslést az is, hogy Mészáros a legtöbb érdekeltségét bonyolult céghálón keresztül birtokolja, igaz, ezek egy része valószínűleg előbb-utóbb be fog kerülni valamelyik tőzsdei cégbe.

©

A lista harmadik helyére Demján Sándor örökösei kerültek: a márciusban elhunyt üzletember a becslés szerint 260 milliárd forintos vagyont hagyott hátra. Az elmúlt egy évben nagyjából százmilliárd forinttal növelte a vagyonát, nagyrészt az ingatlanpiac szárnyalásának köszönhetően. Demján vagyona egyébként tíz éve, a világgazdasági válság előtt még 300 milliárd forint volt – Csányi Sándor mostani gazdagodásával most először történt meg, hogy valaki ezt túlszárnyalta volna.

©

Ahhoz, hogy valaki a tíz leggazdagabb magyar közé kerüljön, 100 milliárd forintra van szüksége. Kétszázmilliárd forintnál több pénze a három leggazdagabbon kívül az online erotikus szolgáltatásokból meggazdagodott Gattyán Györgynek, valamint a Nitrogénműveket tulajdonló Bige Lászlónak van. Ahhoz, hogy valaki felkerüljön a százas listára, 8,2 milliárd forintra van szükség, azaz egy lottónyeremény már nem elég.

A tíz leggazdagabb magyar

Csányi Sándor – 320 milliárd
Mészáros Lőrinc – 280 milliárd
Demján Sándor örökösei – 260 milliárd
Gattyán György – 240 milliárd
Bige László – 220 milliárd
Széles Gábor – 142 milliárd
Veres Tibor – 130 milliárd
Felcsuti Zsolt – 122 milliárd
Kasza Lajos – 108 milliárd
Rákosi Tamás – 100 milliárd

Simicska bukott, de nem elviselhetetlenül nagyot

Simicska Lajos az elmúlt két évben hatmilliárd forintot vesztett el, de még így is gazdagabb Andy Vajnánál. Pedig a Közgép állami megrendelések nélkül már csak vegetál, a médiavállalkozások akkora veszteségeket szenvedtek, hogy a Magyar Nemzetet már be is kellett zárni, és a közterületi reklámmal foglalkozó Simicska-cégek sem kapnak már állami megrendeléseket. A Fidesz egykori gazdasági igazgatójának így is 77 milliárd forint maradt a vagyona, amivel a 13. leggazdagabb magyar. Egyetlen helyezéssel előzi meg Andy Vajnát: a nemzeti filmipar fejlesztéséért felelős kormánybiztosnak most 69 milliárd forintja van.

©

A leggazdagabbak tavaly még gazdagabbak lettek

A top 50-ből Simicska Lajos az egyetlen, akinek csökkent a vagyona egy év alatt. A lista első felében rajta kívül egyetlen ember volt, akinek nem nőtt, csak stagnált a becsült vagyona: a szintén Orbán Viktor kegyeit elvesztő Spéder Zoltán.

Az év abszolút győztese Mészáros Lőrinc, akinek több pénzzel gyarapodott a vagyona, mint amennyi a hatodik leggazdagabb magyarnak van, de nem csak ő zárta óriási pluszban az előző évet. Gattyán György felnőtt tartalmat kínáló portálja több tízmillió dolláros nyereséget termel, így ő egy év alatt 60 milliárddal gazdagodott.

Óriásit gazdagodott Szemerey Tamás, Matolcsy György jegybankelnök unokatestvére is. Tavaly jelentették be, hogy az MKB Bank résztulajdonosa lett, de ő vezeti az NHB Növekedési Hitel Bankot és testvérével megvette a pécsi sörgyárat is, a vagyona pedig a két és félszeresére, 47 milliárd forintra nőtt. De a Főtaxit, a BÁV Zrt.-t és több ingatlanos céget is birtokló Nagy Elek is majdnem megduplázta a vagyonát egy év alatt, így most már a 21. leggazdagabb.

A nagy újonc: Schmidt Mária és családja

A top 100-ban mindössze négy olyan név található, aki soha nem volt még a leggazdagabbak között. A leggazdagabb közülük a rögtön a 26. helyen nyitó Jellinek Dániel ingatlanbefektető, a legismertebb újonc viszont Schmidt Mária és családja. A családi cég 90 százalékos tulajdonos a Budapesti Ingatlan Nyrt.-ben, így a becsült vagyonuk 38 milliárd forint.

©

Orbán felesége és lánya is a legbefolyásosabbak közé került

A leggazdagabbak mellett elkészült a legbefolyásosabb magyarok listája is. Abban semmi meglepetés nincs, hogy a legbefolyásosabb magyar, ahogy évek óta mindig, úgy ezúttal is Orbán Viktor lett, és a miniszterelnök mögött Csányi Sándor második helye is bebetonozottnak mondható. Újdonság viszont, hogy Mészáros Lőrinc már a harmadik ezen a listán, míg az eddig a dobogó legalsó fokán álló Lázár János a kilencedik helyre esett vissza. A top 10-ben rajtuk kívül Matolcsy György, Andy Vajna, Habony Árpád, Garancsi István, Rogán Antal, valamint Pintér Sándor szerepel.

©

Egyre nagyobb a miniszterelnök családjának befolyása is. Lévai Anikó, Orbán felesége és lányuk, Orbán Ráhel is felkerült a listára idén először, rögtön a 18., illetve a 21. helyen. Náluk előkelőbb helyre az újonnan oda kerültek közül csak egyvalaki jutott: a 16. legbefolyásosabb magyarnak választott Soros György.

Ránk számíthatsz – mi is számítunk Rád!

A koronavírus korunk legnagyobb krízise, melyben szó szerint létfontosságú a hiteles forrásból való tájékozódás. A HVG-ben ebben a helyzetben is elhivatottan teszünk eleget küldetésünknek: pontos, tényszerű és független tájékoztatást biztosítunk olvasóinak.

Arra kérünk támogasd munkánkat, hogy a nehéz körülmények között is naprakész információval szolgáljunk neked.

Ránk számíthatsz – mi is számítunk Rád!

A koronavírus korunk legnagyobb krízise, melyben szó szerint létfontosságú a hiteles forrásból való tájékozódás. A HVG-ben ebben a helyzetben is elhivatottan teszünk eleget küldetésünknek: pontos, tényszerű és független tájékoztatást biztosítunk olvasóinak.

Arra kérünk támogasd munkánkat, hogy a nehéz körülmények között is naprakész információval szolgáljunk neked.
Nem akar visszamenni az irodába az új-zélandiak többsége

Nem akar visszamenni az irodába az új-zélandiak többsége

Amit még Darwin is alig hitt el az evolúcióból, pedig láthatóan igaz

Amit még Darwin is alig hitt el az evolúcióból, pedig láthatóan igaz

Történelmi aszály sújtja Belgiumot, több településen vízhasználati korlátozást vezettek be

Történelmi aszály sújtja Belgiumot, több településen vízhasználati korlátozást vezettek be