Dercsényi Dávid
Dercsényi Dávid
Tetszett a cikk?

Érdekes levelet kapott pár szervezet a NAV címéről arról, milyen tevékenység végzésért róhatnak ki rájuk 25 százalékos büntetést. Azt írták nekik, hogy gyakorlatilag a külföldieknek adott bármilyen segítségnyújtás ebbe a körbe tartozik: az is, ha Magyarországon törvényesen tartózkodó külföldieket segítenek és az is, ha valaki külföldieket szólít meg magyarországi munkavégzést vagy itt tartózkodást propagáló reklámmal. Nem akarjuk hinni, hogy a NAV küldte a levelet, ezért megkerestük az adóhatóságot. Azt írták, nem ők voltak.

Pár civil szervezet egy létező NAV-címről kapott érdekes levelet, amelyben a bevándorlási különadóról tájékoztatják őket. Mint ismert, a kormány nemcsak a hetedik Alaptörvény-módosítást és a Stop Soros-törvényt vitte keresztül a parlamentben, hanem az adótörvényeket módosító salátatörvény beterjesztett javaslatába visszacsempészte a Stop Soros első verziójában még szereplő bevándorlási különadó ötletét is, azzal, hogy az azzal kapcsolatos adóhatósági feladatokat a NAV látná el.

A szervezetekhez beesett levél végigveszi, miért is kell majd fizetniük, ha érintettnek bizonyulnak. Minden olyan program, akció, tevékenység, amely közvetve vagy közvetlenül a bevándorlás elősegítését elősegíti; médiakampányok, médiaszemináriumok folytatása, abban való részvétel; hálózatépítés és működtetése; a bevándorlás pozitív színben való feltüntetése propaganda keretein belül – az ezekre kapott anyagi juttatások után 25 százalékos különadót kell fizetni.

A levél konkretizálja is különadó-esélyes tevékenységeket, és itt egy elképesztő felsorolás következik, amely nyomokban emlékeztet ugyan a bevándorlási különadóról beterjesztett törvényjavaslat meghatározásaira, de még azoknál is keményebb:

- Magyarországon törvényesen vagy törvénytelenül tartózkodó harmadik országbeli állampolgárnak nyújtott segítség, külföldi állampolgár hozzásegítése magyarországi lakás szerzéséhez, vagy segítségnyújtás ügyintézés során.

- anyagi segítség nyújtása külföldi személyek magyarországi lakhatásához

- kifejezetten külföldi állampolgárokat célzó reklámkampányok folytatása, amelyben a magyarországi munkavállalást népszerűsítik, beleértve, ha az Önök szervezete hirdet állásokat külföldi személyeknek

- külföldi állampolgároknak célzott, magyarországi lakásvásárlásra biztató kampányok szervezése

- olyan médiakampányok vagy előadások szervezése, amelyek alkalmasak lehetnek arra, hogy a külföldiek számára Magyarországot letelepedés szempontjából előnyös országként láthassák

- Magyarországon menedékkérő, menekült, letelepedett vagy bevándorolt státuszban élő külföldiek nagy nyilvánosság előtt történő szerepeltetése és pozitív színben történő bemutatása

- olyan tartalmak (könyvek, filmek, sajtóanyagok, hangfelvételek) terjesztése, amelyek pozitív színben tüntetik fel külföldi személy vagy személyek bevándorlását Magyarországra.

Simán el tudjuk képzelni, hogy trollkodásról van szó: egy szervezet létező mailcíméről hackerek is képesek levelet küldeni, a szövegben található ténybeli tévedések pedig több mint gyanúsak. Ugyanis a szóban forgó állítólagos NAV-levél már tényként beszél a vonatkozó "szja-törvény" megszavazásáról, mintha az június 20-án már megtörtént volna, de többszörösen téved, egyrészt a bevándorlási különadó nem az szja-törvénybe kerül bele, hiszen alanyai szervezetek, nem magánszemélyek lesznek, másrészt még nem is fogadták el, az adócsomag, amelynek ez is a része, egyelőre a részletes vita előtt tart a parlamentben.

Kérdéseinkkel megkerestük a levél állítólagos küldőjét, az adóhivatalt. Mint írták, a levelet nem a NAV küldte.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Antitest-terápia segíthetett egy koronavírusos gorillának

Antitest-terápia segíthetett egy koronavírusos gorillának

SZFE: a közmédia vallási műsorainak szerkesztője indít dokumentumfilmes osztályt

SZFE: a közmédia vallási műsorainak szerkesztője indít dokumentumfilmes osztályt

Hiányos utastájékoztatásért, lejárt menetrendért, lekésett éjszakai csatlakozásért is fizethetett a MÁV

Hiányos utastájékoztatásért, lejárt menetrendért, lekésett éjszakai csatlakozásért is fizethetett a MÁV