szerző:
hvg.hu

„Hogyan tudnánk jobban, emberségesebben gondoskodni az idősekről?” Erről a kérdésről zajlik most „nemzeti konzultáció” Franciaországban.

Már ma is rengeteg hetven feletti francia él teljes életet, hála a bőkezű egészségügyi rendszernek. De a prognózisok szerint 2050-ben már 5 millió 85 évnél idősebb francia lesz. És ebben a korban még a legjobb egészségügyi ellátás mellett is komoly problémák adódnak. Hogyan biztosítható a korosztály életviteli autonómiája? Hogyan lehetne megoldani, hogy a rászorulók a saját otthonukban, megszokott környezetükben részesüljenek ellátásban és ne dugják be őket egy öregek otthonába, vagyis egy de facto elfekvőbe? Mostantól kb. tízmillió francia állampolgárhoz fordul a kormány.

A statisztikai szempontok alapján kiválasztott személyek az első körben az egészségügyi minisztérium és több tudományos kutatóközpont már kidolgozott terveire reagálhatnak. Aztán, a második menetben mindenki megteheti a saját javaslatát és persze az eredetileg megkeresettek másokat is ösztönözhetnek a véleménynyilvánításra.  Az állami források, még a nagyon bőkezű francia ellátási rendszervben sem végtelenek. Tehát új megoldásokra, például civil önkéntesek bevonására, vagy az ápolói szakma sokkal nagyobb anyagi megbecsülésére és sok egyéb, ma még újdonságnak számító ötletre lenne szükség. A történet persze elsősorban a pénz előteremtéséről szól, de nem csak erről.

 Az idősek emberi méltóságát tiszteletben tartó ellátás előbb-utóbb mindenkit érint. És ahogy javul az egészségügyi szolgáltatások színvonala, úgy nő a várható életkor és így lesz egyre több nyolcvan, nyolcvanöt év feletti honfitárs. De ebben a korban a mozgásképesség, az autonómia, vagy a szellemi kapacitás már nem a régi. És nem csak az orvosi szakmától, a betegellátástól függ, hogy az idős emberek életük e végső szakaszát a lehető legnagyobb autonómiában és emberi méltóságban éljék meg. Mert ami ma csak az ő problémájuk, holnap a mindenkié lesz.

Ezért indított egy valódi nemzeti konzultációt az időseknek nyújtandó ellátásról, az ehhez szükséges anyagi és emberi erőforrások mozgósításáról, továbbá az elkerülhetetlen életmód- és mentalitásbeli változásokról a francia egészségügyi minisztérium. A konzultáció eredményeit alaposan elemzik és a kormány ígérte szerint maximálisan figyelembe veszik majd a parlament elé jövő februárban terjesztendő törvényjavaslat előkészítésében. (Via Le Figaro)

Ide kattintva eléri a Nyüzsi további cikkeit, azonnali véleményeket, érdekességeket, szórakoztató mémeket, gif-eket, videókat.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Élőszereplős mozi készül a Monopoly társasjátékból

Élőszereplős mozi készül a Monopoly társasjátékból

Domokos László: A fejlett pénzügyi kultúra javítja az életminőséget

Domokos László: A fejlett pénzügyi kultúra javítja az életminőséget

„Az ostobaság nem mentség” – Lakner Zoltán reagált a köztévé melegek „kigyógyításáról” készült műsorára

„Az ostobaság nem mentség” – Lakner Zoltán reagált a köztévé melegek „kigyógyításáról” készült műsorára

A cégek 70 százaléka átveri a dolgozóit vagy a munkaügyi ellenőröket

A cégek 70 százaléka átveri a dolgozóit vagy a munkaügyi ellenőröket

Játékos kedvű vidracsaládot videóztak le Békéscsaba belvárosában

Játékos kedvű vidracsaládot videóztak le Békéscsaba belvárosában

A hazai légi forgalmat is egyre jobban zavarják a drónok

A hazai légi forgalmat is egyre jobban zavarják a drónok