szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Finnországban a nyolcvanas évek végén indult a meg a „lakást mindenkinek” program. Ekkortájt az öt és fél milliós országban kb. húszezer hajléktalan élt az utcákon.

Eleinte ott is a szállókkal próbálkoztak, amelyek egy-két éjszakára menedéket nyújtottak a szörnyű hideg elől. De a régóta utcán élők ragaszkodnak az életmódjukból adódó szabadságukhoz, és persze az összes ebből adódó negatívumhoz is. Ezért a finn politikai elit az önkormányzatokkal és a civil szervezetekkel együtt egy új programba vágott bele.

Olcsó bérű lakásokat bocsátottak a hajléktalanok rendelkezésére. Ezek egy részét bérbe vette az önkormányzat a tulajdonosoktól, de építettek is új, olcsó lakásokat. A költségvetés 170 millió eurót áldozott a programra. A finnek felismerték, hogy a hajléktalanok szociális gondozásra, tanácsadásra és nem rendőri zaklatásra szorulnak. Aki kapott egy kétszobás, alapkomfortos lakást, az egyfajta felelősséget is vállalt. A lakbér kb. 400 euró, ez a mindenkit megillető támogatásból kifizethető. Amit pedig az alkalmi melókból keresnek, az marad a megélhetésre. De a lényeg az, hogy a szociális munkások, akik részben állami vagy önkormányzati, de inkább civil szervezetek tagjai, visszavezetik a normális életbe az utcára szorult, és a társadalomból kizuhant embereket.

Jelenleg Helsinkiben az éjszakai menedéket nyújtó hajléktalanszállókon mindössze 50 ágy van, és ezek nagy része is üres. A hajléktalanokat lakáshoz és a normális életbe való visszailleszkedéshez juttatta ugyanis a kormányzati program, amelyről a tamperei egyetem számításai alapján kiderült: többe került az államnak harminc éve az utcán bajba jutott hajléktalanok kórházba, szállásra juttatása, sürgősségi ellátása, mint a látszólag drága, de hosszú távon nagyon is jövedelmező lakáshoz juttatás. Egyébként a finn alkotmányban az emberhez méltó lakhatás alapvető jog. A dolgok jelenlegi állása szerint Finnország az egyetlen európai állam, ahol ezt a passzust valóban komolyan veszik. (via l’express; képünk illusztráció)

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Nem esnek ki a közmunkából azok se, akik tíz éve benne vannak

Nem esnek ki a közmunkából azok se, akik tíz éve benne vannak

Ukrán külügyminiszter a HVG-nek: Túl vagyunk a jégkorszakon Magyarországgal

Ukrán külügyminiszter a HVG-nek: Túl vagyunk a jégkorszakon Magyarországgal

Egyre hevesebbek az Etna kitörései – videó

Egyre hevesebbek az Etna kitörései – videó