szerző:
hvg.hu

Finnországban a nyolcvanas évek végén indult a meg a „lakást mindenkinek” program. Ekkortájt az öt és fél milliós országban kb. húszezer hajléktalan élt az utcákon.

Eleinte ott is a szállókkal próbálkoztak, amelyek egy-két éjszakára menedéket nyújtottak a szörnyű hideg elől. De a régóta utcán élők ragaszkodnak az életmódjukból adódó szabadságukhoz, és persze az összes ebből adódó negatívumhoz is. Ezért a finn politikai elit az önkormányzatokkal és a civil szervezetekkel együtt egy új programba vágott bele.

Olcsó bérű lakásokat bocsátottak a hajléktalanok rendelkezésére. Ezek egy részét bérbe vette az önkormányzat a tulajdonosoktól, de építettek is új, olcsó lakásokat. A költségvetés 170 millió eurót áldozott a programra. A finnek felismerték, hogy a hajléktalanok szociális gondozásra, tanácsadásra és nem rendőri zaklatásra szorulnak. Aki kapott egy kétszobás, alapkomfortos lakást, az egyfajta felelősséget is vállalt. A lakbér kb. 400 euró, ez a mindenkit megillető támogatásból kifizethető. Amit pedig az alkalmi melókból keresnek, az marad a megélhetésre. De a lényeg az, hogy a szociális munkások, akik részben állami vagy önkormányzati, de inkább civil szervezetek tagjai, visszavezetik a normális életbe az utcára szorult, és a társadalomból kizuhant embereket.

Jelenleg Helsinkiben az éjszakai menedéket nyújtó hajléktalanszállókon mindössze 50 ágy van, és ezek nagy része is üres. A hajléktalanokat lakáshoz és a normális életbe való visszailleszkedéshez juttatta ugyanis a kormányzati program, amelyről a tamperei egyetem számításai alapján kiderült: többe került az államnak harminc éve az utcán bajba jutott hajléktalanok kórházba, szállásra juttatása, sürgősségi ellátása, mint a látszólag drága, de hosszú távon nagyon is jövedelmező lakáshoz juttatás. Egyébként a finn alkotmányban az emberhez méltó lakhatás alapvető jog. A dolgok jelenlegi állása szerint Finnország az egyetlen európai állam, ahol ezt a passzust valóban komolyan veszik. (via l’express; képünk illusztráció)

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
"Gundel-menüt az iskolákba!" - a pécsiek is tüntettek

"Gundel-menüt az iskolákba!" - a pécsiek is tüntettek

Több ezren tüntettek Trump ellen a Nők menetén

Több ezren tüntettek Trump ellen a Nők menetén

Emlékeznek még a Ford Pumára? Visszatér, persze SUV-ként

Emlékeznek még a Ford Pumára? Visszatér, persze SUV-ként

64 magos processzort ad ki a Huawei, csak úgy emlegetik: szuperchip

64 magos processzort ad ki a Huawei, csak úgy emlegetik: szuperchip

Újra jön a nagy havazás, hat megyére adják ki a figyelmeztetést

Újra jön a nagy havazás, hat megyére adják ki a figyelmeztetést

A berlini falig mentek a magyar tüntetők

A berlini falig mentek a magyar tüntetők