szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A kosárlabda és a kézilabda is dobogós.

Több mint 3,8 milliárd forintnyi tao-támogatásról állapították meg, hogy nem volt minden rendben a felhasználásukkal – írja a sportszövetségektől kikért adatok alapján az Mfor. A szabálytalanul használt közpénzek összege sportáganként változik, de a labdarúgás terén a legmagasabb: itt 228 milliárd forintnyi, 2017-ig ide került közpénzből 2,2 milliárdot használhattak fel szabálytalanul.

A kézilabdánál 122 milliárdból 458 millió, a kosárlabdánál 76,2 milliárd forintból 507 millió forint felhasználásánál találtak kisebb-nagyobb problémát, a vízilabda területén 55,3 milliárdból 566 milliót, míg a jégkorong esetében 35,8 milliárdból 101 milliót használhattak fel szabálytalanul az egyesületek.

A labdarúgó egyesületeknél 721 visszafizetéssel érintett sportfejlesztési program volt, a kosárlabdánál 169, a kézilabdánál 94, a vízilabdánál 30, a jégkorongnál pedig mindössze 6-ról derült ki eddig, hogy valamilyen visszaélés, szabálytalan felhasználás történt.

Az Mfor szerint ugyanakkor a támogatások felhasználásának ellenőrzése során nem minden esetben visszaélések miatt kellett szankciókat kiszabni a szövetségeknek: a támogatások igénylésének viszonylag szigorú menetrendje van, amely során nem csak sportszakmai kritériumoknak kell megfelelni, hanem a különböző évadokra meghatározott benchmarkoknak, és az elszámolások összeállításának is megvan a maga jogszabályi előírása. Ha egy sportszervezet például nem ismeri kellőképp ezeket a dokumentumokat és kritériumokat, könnyen véthet a rendszer ellen.

A szabályok értelmében a 300 millió forintot meghaladó sportfejlesztési programok esetében az Emberi Erőforrások Minisztériuma látja el az ellenőrzési feladatokat. Emellett a sportszövetségek által ellenőrzött és felterjesztett programok esetében a szankciókról is a tárcánál döntenek. A sajtóban korábban megjelent hírek szerint azonban nem fordítottak a tárcánál túl nagy energiát erre a feladatra. Volt olyan ügy, mely akár 1,5 évig is elhúzódott, ám az ügymenetet tekintve ez nem is túlságosan meglepő.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Színház és vállalkozás: így még nem láthattuk Shakespeare műveit

Színház és vállalkozás: így még nem láthattuk Shakespeare műveit

Demeter Szilárd lemondását követeli száznál is több magyar értelmiségi

Demeter Szilárd lemondását követeli száznál is több magyar értelmiségi

Meghalt egy 18 éves koronavírusos beteg

Meghalt egy 18 éves koronavírusos beteg