Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Megpróbáltuk összeszámolni, mennyi pénzébe kerülhet az adófizetőknek az az ígérethalom, amely a miniszterelnök évértékelőjén hangzott el. Több százmilliárd forintról lehet szó, ám a családvédelmi akcióterv leghangzatosabb pontjai valószínűleg nem sokakat fognak lázba hozni.

1. Fiatal házasok gyermekvállalási támogatása

Minden 40 év alatti nő, aki első házasságát köti, 10 millió forint kedvezményes kölcsönt kaphat. A törlesztést az első gyermek érkezésekor 3 évre felfüggesztik, a másodiknál újból 3 év haladékot kap, és elengedik a tőketartozás harmadát, ha pedig még egy gyerek születik, az egészet elengedik.

Nem tűnik túl életszerűnek, hogy a nőkre rátukmálják a hitelt, hiszen ahhoz is kell fedezet, hogy valaki azt törleszteni tudja. De az egyszerűség kedvéért tételezzük fel, hogy minden nő az anyakönyvvezetőtől egyből a bankba megy. Az első házasságot kötő nők száma nagyjából 40 ezer, és mintegy 90 százalékuk 40 év alatti. De tegyük fel, hogy megnő a házasodási kedv, és akár 40 ezres lehet az érintettek köre. Ez 400 milliárd forintos tétel – ám nem az államé, hiszen az csak a kamatkedvezmény költségét vállalja át, ami ennek töredéke.

Persze nem világos, hogy a tízmillió forintos hitel mire jár? Lakás megszerzésére, felújítására szóló jelzáloggal terhelt kölcsön vagy szabad felhasználású? Mindez nemcsak a kötöttségek miatt lehet érdekes, de azért is, mivel ezeknek a kamatai között több százalékpontos eltérés lehet.

©

Az sem látható még, mi van akkor, ha a nő már gyermeket nevel a házasságkötéskor. Ha mondjuk megszüli a másodikat, már gyűrűvel az ujján, az második gyermeknek számít,vagy elsőnek? Mindez nem kevés nőt érint: a KSH 2016-os adatai szerint az első házasságkötéskor a nők több mint 25 százalékának volt már gyereke – 3 százalékuknak legalább három.

Szükséges forrás: ha mindenki igénybe veszi a lehetőséget, az az első évben évi 10 milliárdos nagyságrendű tétel (a kamatpótlás, ugyebár), később az új hitelek hasonló összegben hozzáadódnak

2. A csok bővítése

Kettő- és többgyermekes családok használt lakások vásárlására is igénybe vehetik, így a két gyermeket vállaló házaspárok maximum 22 millió, a 3 gyereket vállalók 35 millió támogatást kaphatnak.

A falusi csok lett volna a beszéd nagy dobása, ám ez elmaradt. Nem véletlen, hiszen itt nem elég az olyan ígérgetés, mint az első házasságkötéssel „járó” hitel. A támogatás célja az lenne, hogy a kistelepüléseken tartsa a fiatalokat, ami nem olyan egyszerű – más kérdés, hogy nincs is miért rohannia Orbán Viktornak, elég, ha az önkormányzati választás kampányában dob majd valami nagyot e téren.

Ami az ígéret többi részét illeti: az új lakás vásárlására járó támogatott hitel – tízmillió forint – kétgyermekesekre kiterjesztéséről még tavaly év végén döntött a kormány, ugyanekkor három gyereknél 15 milliórra nőtt a felvehető kedvezményes hitel maximális összege. Az akkori bejelentés szerint a csokot igénybe vevők körének duplázódását reméli a kormány ettől (ez éves szinten 40-50 ezer családot jelenthet), most pedig – mondhatnánk – még többen kaphatnak kedvet lakásvásárláshoz.

Ez azonban nincs így: a csok is hozzájárult ugyanis ahhoz, hogy az elmúlt években nőtt a lakások ára. A felső határ megemelése így jobbára csak a piaci viszonyokhoz igazította a támogatást, amely eddig is inkább azokat érintette, akiknek amúgy is volt pénzük (a csokra folyósított összegek csaknem kétharmada ment 2017-ben új lakásra).

A három gyerekes család 40 százalékos önerővel és CSOK támogatással házat épít Debrecenben 2016-ban
©

Ezért is kemény dió a falusi csok, hiszen például a telekárak drasztikus emelkedése önmagában akadálya lehet a lakásvásárlásnak, márpedig kedvezményes hitelt arra nem lehet felvenni.

Szükséges forrás: A lakhatási támogatásra szánt összeg a 2018-as költségvetésben még 100 milliárdos tétel volt, de 2019-ben már 228 milliárdot különítettek erre a célra. Ez gyakorlatilag a csok, hiszen állami bérlakásépítési programról eddig sem esett szó, és most sem került be a gyermekvállalást segítő eszközök közé. (A központi rászorultsági támogatás elhalt 2010 után.)

3. Hiteltartozás csökkentése

A második gyerek születésekor a fennálló lakáshitelből kétmillió forintot elengednek, a harmadiknál négyet, minden továbbinál újabb 1-1 millió forintot vállal át az állam.

Itt sem új intézkedésről van szó, hanem egy 2017-ben bejelentett támogatás bőkezű felturbózásáról, hiszen eddig a harmadik gyerektől járt az egy-egymilliós elengedés, amely közvetlenül a tőkét érintette. Erre akkor 17 milliárd forintot szánt a kormány, ennek most a többszöröse lehet a kiadás. De nézzük a jó oldalát: ha csökken egy támogatott lakáshitel összege, a kamattámogatás is kevesebb pénzt vesz el az adófizetőktől.

Pluszforrás: Több tízmilliárdos tétel.

4. Adómentesség

Azok az asszonyok, akik legalább 4 gyereket szültek és nevelnek, mentesülnek az szja fizetése alól.

Ha hihetünk a Magyar Idők októberben megírt értesülésének, amely szerint a háromgyerekes anyákat érintette volna az szja-mentesség, a kormány visszalépett, és nem is kicsit. A családok nagyjából 15 százaléka nagycsalád – vagyis nevel 3 vagy annál több gyereket –, ám négy vagy több gyermeket a KSH 2016-os mikrocenzuson alapuló adatai szerint mindössze 29 ezer családban, 12 ezer élettársi kapcsolatban és 8 ezer egyedülálló nő mellett találunk.

Azt is valószínűsíthetjük, hogy ezekben a családokban (már ha kétszülős háztartásokról beszélünk) a fő kereső nem az anya – márpedig a lehetőség csak őket érinti. Az sem egészen világos, hogy ez mennyire sérti a nemi alapú diszkrimináció tilalmát – az egyéb családtámogatások nem az anyának, hanem az egyik szülőnek szólnak. A KSH idézett adatsora szerint 2016-ban 725, legalább négy gyereket egyedül nevelő férfi volt az országban, ők elesnek a támogatástól.

Képünk illusztráció
©

Pluszforrás: Nehéz megállapítani, hogy a négygyerekes anyák közül mennyien végeznek munkát, és ezt mennyi pénzért teszik. Ráadásul az sem világos, hogy a most bejelentett adómentesség mellett a másik szülő igénybe veheti-e a családi adókedvezményt. Ezért egyszerűsítettünk, feltételezve, hogy minden legalább négy gyermeket nevelő nő dolgozik, és bruttó bérük megfelel a (közfoglalkoztatottak nélkül számolt) átlagnak (azzal most nem kalkuláltunk, hogy a nők mennyivel keresnek kevesebbet a férfiaknál – csak hogy ne menjünk messzire a nemi alapú megkülönböztetéstől). Egy főre számítva évente 660 ezer forintot jelenthet a mentesség, összesen pedig több mint 32 milliárdot. A valóság azonban ennél jóval alacsonyabb lehet.

5. Nagycsaládosok autóvásárlási programja

Ha legalább 3 gyerek van egy családban, legalább 7 személyes új autó vásárlásához 2,5 millió vissza nem térítendő támogatást kaphatnak

Itt teljesül be igazán az első Orbán-kormány nagy álma: három gyerek, három szoba, négy kerék – mind állami támogatással. A lehetőséggel azonban valószínűleg megint nem fognak sokan élni. Egy új hétszemélyes autó alsó hangon 7-8 millió forint, de ennek a duplája is lehet – még a 2,5 millió forintos diszkonttal is súlyos tétel elég sok családnak. Így várhatóan hasonló lesz ennek a támogatásnak a kihasználtsága az elektromos autók után járó ingyenpénzhez, vagyis néhány ezren vehetik majd igénybe.

Pluszforrás: Abból kiindulva, hogy az elektromos autóknál másfél millió a támogatás, a keret pedig 3 milliárd volt, nagyjából 5-10 milliárdos tétellel számolhat a kormány.

6 Teljes bölcsődei ellátás

Három év alatt 21 ezer új férőhely, ebből még idén 10 ezer épül meg, jövőre újabb ötezer, 2021-ben pedig hatezer

A bölcsődeépítés az első igazán nagy ígéret, és az első olyan, amely valós szükségletet elégít ki. A kisgyermekes anyák alacsony aktivitásának egyik fő oka a férőhelyek szűkössége, különösen a nagyvárosokban. Az Állami Számvevőszék nemrég megjelent elemzésében olvasható ez: „a férőhelyhiány elsősorban Budapestre jellemző, míg az ezer fő alatti falvakban a bölcsődei intézményrendszer szinte teljes hiánya volt eddig tapasztalható”. Az ÁSZ azt is hozzáteszi, hogy ez nemcsak változott 2017-től, de megvan a kormányzati szándék is a bővítésre. A kérdés az, hogy ez milyen forrásból valósul meg, az önkormányzatoka vár továbbra is a kormány, vagy a központi költségvetésből csoportosít át erre forrásokat.

Nagy pluszforrásról azonban nem lehet beszélni, hiszen a bölcsődék és óvodák fejlesztésére – legalábbis ha hihetünk a korábbi nyilatkozatoknak – eddig is százmilliárd forintot szánt a kormány, a minibölcsődék és bölcsődék üzemeltetését is folyamatosan támogatja (tavaly majdnem 40 milliárddal).

Pluszforrás: Százmilliárdos tétel, ám valószínűleg már eddig is ott volt a költségvetésben, például a Modern Falu Programban.

©

7. Nagyszülői gyed

Ez a legkevésbé világos ígéret, hiszen nem derül ki belőle, hogy

  • csak nyugdíjasok számára nyílik meg a lehetőség, vagy fiatalabb nagyiknak is
  • csak a nagymamák, vagy a nagypapák is igénybe vehetik-e
  • a gyed alapja a fizetésük/nyugdíjuk lesz-e, vagy valami más
  • a gyed a nyugdíjon túl jár-e, vagy azt helyettesíti
  • és legfőképpen: hányan veszik majd igénybe.

Pluszforrás: nehéz megjósolni, ám mivel a gyed alapja a korábbi jövedelem, és annál mindenképpen kevesebb, jó eséllyel nem igényel pluszforrást majd.

+1

A kormány mantraként ismételgeti, hogy szükség van a versenyképesség növelésére, különben nem lesz tartható a 4 százalékos (vagy ahogy most a miniszterelnök mondta, az EU átlagánál 2 százalékponttal magasabb, értsd: kb. 3,5 százalékos) GDP-bővülés. Ezt Orbán Viktor sem mulasztotta el megemlíteni évértékelőjében, ám arra nem fecsérelt szót, milyen eszközzel akarja ezt elérni a kormány. Vagyis az sem világos, hogy a családtámogatás bővítésére szánt pluszforrásokat miből teremtik elő.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Navalnij egész Oroszországot tüntetni hívja mára, komoly összetűzések lehetnek

Navalnij egész Oroszországot tüntetni hívja mára, komoly összetűzések lehetnek

Fényesen izzó meteor világította be az éjszakát Győr-Moson-Sopron megyében – videó

Fényesen izzó meteor világította be az éjszakát Győr-Moson-Sopron megyében – videó

Már Tokió utcáit járja a Panasonic csomagszállító robotja

Már Tokió utcáit járja a Panasonic csomagszállító robotja