szerző:
Szabó Yvette
Tetszett a cikk?

Az Európai Parlament költségvetési ellenőrző bizottsága meghívja a legfőbb ügyészt, hogy számoljon be az OLAF által is érintett ügyekről.

A meghívásról az után döntöttek, hogy kiderült, a magyar kormány kivette azokat a számlákat az Európai Bizottságnak leadandó csomagból, amelyeket Orbán Viktor kormányfő vejének volt cége, az Elios állított ki az elvileg az unió által is finanszírozott közvilágítási projektekről. A dokumentumokat ugyanis az Európai Unió csalás elleni hivatala nem tartotta megfelelőnek. A HVG információja szerint a bizottsági ülés március 4-én lesz.

A meghívás tényét megerősítette Jávor Benedek európai parlamenti képviselő is. Mint Facebook posztjában írta:

a bizottság az uniós források otthoni elköltését ellenőrző másfél évvel ezelőtti magyarországi útjának folytatásaként a zöld frakció javaslata alapján hívta meg Polt Pétert, hogy megvitassunk egy sor olyan kérdést, ami már a tényfeltáró látogatásunk során is felmerült. Az Európai Ügyészséghez csatlakozás kérdése, a szervezett bűnözés elleni fellépés, vagy a nemzetközi együttműködések kérdése mellett a legfontosabb kérdésként az OLAF-jelentések magyarországi bizonyítékként való elfogadásának kérdése is napirendre kerül. Vajon miért nem tudja elfogadni az ügyészség az OLAF által gyűjtött információkat, és miért jutnak a magyar hatóságok számos kényes ügyben sorozatosan más következtetésre, mint az OLAF? Miért véli úgy számos ügyben az ügylszség, hogy az OLAF által gyűjtött bizonyítékok nem elfogadhatóak?

A számlák visszavonását elsőként Jávor Benedek hozta nyilvánosságra. A magyar kormány ezzel 13 milliárd forintról mondott le, amit korábban az uniótól remélt megkapni. "Ez lényegében beismerése annak, hogy a Tiborcz István, foglalkozására nézve vő, érdekeltségébe tartozó cég törvénytelen, korrupt módon nyúlta le az uniós pénzt" – olvasható az európai parlamenti képviselő honlapján.

Az uniós projektekért felelős Innovációs és Technológiai Minisztérium azzal magyarázkodott, hogy a "110 százalékát költöttük el a rendelkezésre álló keretnek, és mind a 100 százalék lehívásra került olyan projektekkel, ahol nem volt vita a kormány és a brüsszeli bizottság között". Azt ugyanakkor nem tudta cáfolni, hogy ezzel az összes Elios-fejlesztést a magyar adófizetők pénzéből finanszírozták.

Az Európai Unió csalás elleni hivatalának jelentése szerint a vizsgált 35 projekt mindegyikében felmerült a visszaélés gyanúja, sőt az esetek felében, 17 pályázatnál egyenesen úgy találta az OLAF, hogy szervezett csalási mechanizmust építettek ki. A magyar ügyészség nyomozást rendelt el az ügyben, de azt később megszüntették.

A 24.hu úgy értesült, hogy két állami megrendeléssel is ugyanaz történhet, mint az Elios-projektekkel. Az egyik problémás ügy a Nemzeti Fejlesztési Programiroda Nonprofit Kft. 5 milliárd forintos megbízása, amely a víziközmű-beruházásokhoz kapcsolódik. A másik a Miniszterelnökség 4,8 milliárd forintos megbízása, amely arra szolgált, hogy segítse az uniós támogatású projektek közbeszerzéseinek szabályosságát. Ez utóbbinál a tanácsadók között volt az Ész-Ker Kft., amelynek tulajdonosa ugyancsak kötődik Orbán Viktor vejéhez.

Bár Tiborcz István a botrány kirobbanásakor, 2015-ben eladta részesedését az Eliosban, az első százmilliókat a vitatott közvilágítási projektekből zsebelte be a kormányfő lányának férje.

A márciusi bizottsági ülésre szóló meghívó nem konkrétan az Eliosról, hanem azokról az ügyekről, nyomozásokról szól, amelyek az OLAF előtt voltak és vannak. Polt Péter meghívásáról a bizottság koordinátorai döntöttek, vagyis a frakciók bizottsági munkacsoportjainak vezetői, akik között egy magyar sincs.

A Legfőbb Ügyészség egyelőre azzal reagált az információra, hogy Polt Péter semmilyen meghívást nem kapott az Európai Parlament költségvetési ellenőrző bizottságától.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!