szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Alig lesz ország a világon a PwC szerint, ahol jobban fognak nőni a következő évtizedekben a fizetések, mint a lengyeleknél. És bármilyen furcsa ez első olvasásra, ez nem feltétlen jó hír.

Az összes európai ország közül Lengyelországban nőhetnek a legjobban a bérek hosszú távon – erre jutott legalábbis a PwC elemzése, amelyet a napi.hu szemlézett. Az elemzők szerint a lengyel béremelkedés a következő két évtizedben a világ öt leggyorsabbja között lesz. A lista első helyére India és Malajzia került.

Ami a lengyel béreket illeti: ott most a versenyszférában az átlagkereset bruttó 4900 zloty, azaz 361 ezer forint. Az elemzés szerint mire a mostani óvodások felnőnek, 837 ezer forintnak megfelelő fizetéssel állhatnak munkába.

Ez viszont nem tisztán örömteli hír a lengyelek számára. Azt mutatja ugyanis: a következő évtizedekben tovább mélyülhet a munkaerőhiány. Ahogy egyre több lengyel vándorol ki, a munkaadók kénytelenek lesznek emelni az otthon maradók fizetését, és várhatóan még tovább mélyül a demográfiai válság a következő években. Ahhoz, hogy minden jól működjön a lengyel gazdaságban, a következő hat évben másfélmillió új dolgozó kellene.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Úgy látszik, túl korán kezdtek el azzal riogatni, hogy a brit vírusmutáns halálosabb

Úgy látszik, túl korán kezdtek el azzal riogatni, hogy a brit vírusmutáns halálosabb

Eladó egy szinte nem is létező ritkaság, egy kombi Mercedes S-osztály

Eladó egy szinte nem is létező ritkaság, egy kombi Mercedes S-osztály

A Központ mellett egy másik helyet is bezártak a bulinegyedben

A Központ mellett egy másik helyet is bezártak a bulinegyedben