szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Térdprotézisműtétre például 10 hónap a várakozási idő az egri kórházban.

Bár Kásler Miklós emberi erőforrás-miniszter szerint rövidültek a várólisták, Borsod-Abaúj-Zemplén megyében továbbra is van olyan műtét, amire akár 307 napot is várni kell – derül ki az Mfor.hu összesítéséből.

A Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő (NEAK) várólista lekérdezésre szolgáló adatbázisa szerint a transzkatéteres szívbillentyű-beültetésnél átlagosan 195 napot kell várnia a betegeknek (a Gottsegen György Országos Kardiológiai Intézetben 184 nap, a Semmelweis Egyetemen 209 nap a tényleges várakozási idő). Noha a NEAK szerint ezek a tényleges várakozási adatok a mérvadóak a páciensek számára, a legutóbbi tervezett időpont a Semmelweis Egyetemen 2021. augusztus 12., ez pedig 843 napra van.

A lap szerint a várólisták tekintetében Borsod-Abaúj-Zemplén megyében a legkritikusabb a helyzet, ugyanis több beavatkozás esetében is a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Központi Kórház és Egyetemi Oktatókórházban a leghosszabb a várólista: csípőprotézis-műtétre az országos átlagként feltüntetett 93 nappal szemben itt 240 napos a várólista, diagnosztikus szívkatéterezésnél a 18 napos várakozási idővel szemben itt 40 napot kell várni, gerincsérvműtétre az országos átlag 10 nappal szemben 33 napot, mandula- és orrmandulaműtétre 17 nap helyett szintén 33 napot.

A térdprotézisműtéteknél átlagosan 127 napos várólistára lehet számítani a NEAK adatai szerint, Észak-Magyarországon viszont ennél rosszabb a helyzet: a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Központi Kórház és Egyetemi Oktatókórház traumatológiáján 128 napos a várólista, ugyanezen intézmény ortopédiáján viszont már 265 napos, az egri Markoth Ferenc Oktatókórház és Rendelőintézetben pedig 307 napot, vagyis 10 hónapot kell várnia annak, akinek térdprotézisre van szüksége.

A dél-dunántúli régióban gerincstabilizáló beavatkozásra kell sokat várni: a megelőző 6 hónapban az országos átlagos tényleges várakozási idő 47 nap volt, itt viszont 204 nap, a Pécsi Tudományegyetemen 226 napig kell kitartania a pácienseknek.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Vasárnap óraátállítás: a bécsi gyors már a téli időszámítás szerint indul Lőkösházáról

Vasárnap óraátállítás: a bécsi gyors már a téli időszámítás szerint indul Lőkösházáról

49 milliárd forintos szuperszámítógépet rendelt az EU, ez lehet a világ legerősebbje

49 milliárd forintos szuperszámítógépet rendelt az EU, ez lehet a világ legerősebbje

Pető Andrea: Az erőszaktevő katona nem pusztán erőszakoló, hanem a militarista kultúra része

Pető Andrea: Az erőszaktevő katona nem pusztán erőszakoló, hanem a militarista kultúra része