szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A nyáron helyettesítenék a honvédek a szabadságon levő rendőröket, ezer katonát irányítanak a szerb–magyar határra.

 "Átállunk a nyári üzemmódra" – indokolta a honvédség határra irányítását Balogh János országos rendőrfőkapitány. Ezer katona áll be a határon dolgozó rendőrök mellé, váltásonként kétszázzal lesz több egyenruhás. Ezt Röszkén közösen jelentette be a rendőrkapitány és Korom Ferenc, a Honvéd Vezérkar főnöke.

Első körben azzal magyarázták a tavaly nyáron visszavont honvédség ismételt szolgálatba állítását, hogy az idei statisztikai adatok szerint nő a nyomás a határszakaszon, a tavalyihoz képest megduplázódott azoknak a száma, akik próbálnak átjutni a határon. Ez azt jelenti, hogy tavaly hetente átlagosan alig százan kísérleteztek a kerítésen átjutni, most heti kétszáz körüli a számuk.

©

A második körben arra is rátért a rendőrfőkapitány, hogy ki kell adniuk a szabadságot a jelenleg a szerb–magyar határon szolgáló rendőröknek is, őket fogják már szombattól váltani a katonák. A matek nehezen jött ki, ugyanis a parancsnokok tájékoztatása szerint naponta száz rendőr helyére kétszáz katona áll be, ami azt sejteti, hogy nagyobb létszámgondok lehetnek a rendőrségnél. Balogh János újságírói kérdésre azzal indokolta az eltérést, hogy a katonákkal kiegészített létszámmal új taktikai elemeket is meg tudnak majd valósítani, amelyekkel az embercsempészek módszereinek változására reagálnak.

A rendőrség állományának létszámáról konkrét adatokat újságírói kérdésre sem árult el Balogh János, csak annyit mondott, hogy a sajtóban már sok szó esett erről az utóbbi hónapokban, azóta nem történt változás. Valóban volt szó arról, hogy a fővárosi állomány státuszainak negyede üres, ez már a járőrözésnél is gondokat okoz a BRFK-nál, de országosan pontos adatok nem ismertek.

Korom Ferenc azt mondta, hogy számukra semmi újat nem jelent a határőrizet, ott továbbra is a rendőrség irányít, a honvédség önállóan nem hozhat döntéseket. A tömeges bevándorlás okozta vészhelyzet egyébként is folyamatosan lehetőséget ad arra, hogy a katonák közreműködjenek a határőrizetben.

Azt a rendőrfőkapitány azt is elmondta, hogy a nyári rendezvények, mint a Forma–1 vagy a Maccabi Játékok budapesti megrendezése, nagy feladatokat rónak a testületre.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

Az index.hu eddigi szerkesztősége lényegében megszűnt létezni, az ország elveszítette a legolvasottabb online felületét. Ez a független magyar sajtóra és a tájékozódás szabadságára mért eddigi legsúlyosabb csapások egyike. A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, hogy minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Orbán: A védekezés sikerét az ország intelligenciaszintje dönti el

Orbán: A védekezés sikerét az ország intelligenciaszintje dönti el

George Clooney és felesége milliós adományt küldenek Bejrútba

George Clooney és felesége milliós adományt küldenek Bejrútba

Egymillió koronavírusos van már Afrikában

Egymillió koronavírusos van már Afrikában