szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Ha műanyagra éhezik, más forrásból érdemes fedeznie.

Csekély mennyiségű mikroműanyagot találtak a magyarországi halgazdaságok tavaiban – derül ki a Laboratórium.hu oldalon megjelent kutatásból, amelyet a pénteki Világgazdaság ismertet.

A vizsgálatban az öt milliméternél kisebb műanyagdarabkákat számolták a vízben, illetve a tavak üledékében. A tavakban általában 5-20 műanyagrészecskét találtak köbméterenként, ami kedvező eredmény például a Dunához képest, ahol tavaly 50 darabot mértek. A legrosszabb példaként a tanulmány egy kínai tavat említ, amelynek vizében 3-5000 ilyen törmelék található.

A magyar halastavak üledékében sok esetben egyáltalán nem mutattak ki műanyagot, vagy kevés, 0-4-1,6 darab körül mértek kilogrammonként.

A kimutatott műanyagok többsége a legnagyobb mennyiségben gyártott és felhasznált, elsősorban a csomagolóanyagokból származó morzsalék: polipropilén, polietilén és polisztirol.

A tanulmány megjegyzi, hogy a mikroműanyagok élettani hatásai egyelőre kevéssé ismertek.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!