szerző:
Lengyel Miklós
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Kurz kancellár átvert – állítja a Szabadságpárt lebukott vezére, aki az Ibiza-gate során veszítette el a politikai befolyását Ausztriában. Heinz-Christian Strache az orosz Rt.com-nak nyilatkozott bukásának hátteréről.

Minél előbb vissza akarok térni a politikai életbe – hangsúlyozta a szélsőjobboldali politikus, aki az európai választások előtt két héttel bukott le egy videó miatt, melyet két évvel ezelőtt készítettek Ibizán. "Csapdába estem, melyet a titkosszolgálatok állítottak nekem!" – közli a Szabadságpárt vezére anélkül, hogy megnevezné, melyik állam titkosszolgálatára gondol. Korábban a Moszadra célozgatott, illetve Tal Silberstein politológiai tanácsadóra, aki a szociáldemokratákat segítette a korábbi választásokon. Sebastian Kurz kancellár ugyancsak őt emlegette.

A kancellár átvert engem!

"Négyszemközt azt ígérte nekem, hogy csak nekem kell távoznom a kormányból a videó miatt, a Szabadságpártot a botrány nem érinti. Aztán követelni kezdte Herbert Kickl belügyminiszter lemondását is, mondván, nem lenne képes tárgyilagosan ellenőrizni a vizsgálatot, amely az Ibiza-ügyben folyik. Azután pedig Kurz – valószínűleg külső nyomásra követelni kezdte az egész Szabadságpárt távozását a kormányból. Ezután jött a parlamenti szavazás, amely a Kurz-kormány bukásához vezetett" – mondta Strache.

Ilyen előzmények után Ausztriában szeptember 29-én tartanak előrehozott választásokat. Ezen azonban Kurz a hírek szerint nem a Szabadságpárttal kíván koalíciót kötni, miután Néppártja az európai választáson 35 százalékot szerzett, míg a Szabadságpárt csak 17 százalékot.

Mi zavarta az osztrák közvéleményt az Ibiza-videón?

A videón Heinz-Christian Strache arra kér egy fiatal nőt, akit ő egy orosz oligarcha unokahúgának vélt, hogy vásárolja meg neki a Kronen Zeitung részvényeinek a felét, majd pedig teremtsen neki olyan médiabirodalmat, mint amilyet Orbán Viktor összehozott Magyarországon. Cserébe felajánlotta: ha hatalomra kerül, akkor az orosz oligarcha és Vlagyimir Putyin más emberei is kedvező szerződéseket kapnak az osztrák államtól.

A fiatal nőről persze kiderült, hogy nem orosz, hanem bosnyák, és 7000 euróért vállalta el a csábító szerepet Ibizán. De miért hitt neki Heinz-Christian Strache? Mert a Szabadságpárt hosszú évek óta kiváló kapcsolatot ápolt Putyinnal, aki nyíltan támogatta a szélsőjobboldali szervezetet, mely cserébe az orosz érdekeket képviselte az európai intézményekben. Jó példa erre, hogy nyíltan lobbizott azért, hogy Európa szüntesse meg a szankciókat Oroszországgal szemben.

Putyin elnök táncolt a külügyminiszter asszonnyal annak esküvőjén

A Szabadságpárt által a koalícióba delegált politikus távolról sem volt az egyetlen, akinek fontos volt az orosz kapcsolat. Herbert Kickl belügyminiszter legalább ilyen intenzíven ápolta a jó viszonyt Moszkvával. Olyannyira, hogy a CIA jelezte: Ausztriát kizárhatják a titkosszolgálatok berni klubjából, mert fennáll a gyanú, hogy az osztrák titkosszolgálat néhány tisztje együttműködik az oroszokkal.

A berni klub a nyugati titkosszolgálatok nem hivatalos egylete, ahol a NATO-tagállamokon kívül olyan semleges államok is részt vesznek, mint Ausztria, Svájc, Svédország vagy Finnország. Sebastian Kurz kancellár azonnal megértette a CIA finom figyelmeztetését: saját kezébe vette a titkosszolgálatok ellenőrzését, és javasolta Herbert Kickl leváltását a belügyminiszteri posztról. Ez vezetett szakításhoz Heinz-Christian Strache és Sebastian Kurz kancellár között.

Az egész ügyet nehezíti, hogy időközben letartóztattak egy osztrák ezredest, aki a nemzetbiztonságnál is szolgált, és körözést adtak ki egy orosz hírszerző ellen, aki az osztrák ezredes felső kapcsolata lehetett.

"Németországban sokan szimpatizáltak a jobboldali-szélsőjobboldali koalícióval"

Legalábbis ezt állítja a Szabadságpárt bukott vezére, aki maga is elismeri: Angela Merkel kancellár egyáltalán nem tartozott ebbe a csoportba. "Az Európai Unióban sokak szemét csípte a jobboldali-szélsőjobboldali koalíció Bécsben" – fejtegeti Strache, aki szerint onnan ösztönözhették Kurzot a koalíció felmondására.

Persze az EU-ban sem mindenkit zavart a jobboldali-szélsőjobboldali koalíció Bécsben. Heinz-Christian Strache többször is Orbán Viktor vendége volt, aki az Európai Néppártnak is azt javasolta: a szélsőjobboldallal kössön koalíciót ne a baloldallal. Hasonló koncepciót képvisel Matteo Salvini olasz belügyminiszter, aki úgy akar Itália miniszterelnöke lenni, hogy a támogatói között ott legyen a hagyományos jobboldal vezéregyénisége, Silvio Berlusconi is. Ez a koncepció az európai választáson elbukott.

A Merkel–Macron-vonal épp a szélsőjobboldali erők megállítására vállalkozott

Az európai választások után olyan paktumok születtek, melyek nem kínálnak európai fórumot a szélsőjobboldalnak. Heinz-Christian Strache ugyan mandátumot szerzett, de a saját pártja kérte, hogy mondjon le. Némi nyomásgyakorlás után ezt sikerült elérni, de a Szabadságpárt bukott vezére nem tágít: nejét besegítette képviselőjelöltnek a hazai választásokra.

Maga Heinz-Christian Strache csak akkor térhet vissza a közéletbe, ha lezárul a vizsgálat az Ibiza-gate ügyében. "Alig várom a vizsgálat végét" – nyilatkozta az orosz Rt.com-nak, mint aki tökéletesen biztos a felmentésben.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
Skót miniszterelnök: jövőre újabb függetlenségi népszavazást kell tartani

Skót miniszterelnök: jövőre újabb függetlenségi népszavazást kell tartani

Csökkent az ingatlaneladások száma

Csökkent az ingatlaneladások száma

Erdei Sándor, vagyis Rokker Zsoltti is képviselő lett Miskolcon

Erdei Sándor, vagyis Rokker Zsoltti is képviselő lett Miskolcon

Jól érzi, hogy hőség van, majdnem rekordmeleget mértek

Jól érzi, hogy hőség van, majdnem rekordmeleget mértek

Aláírást gyűjtenek Győrben, hogy lemondassák Borkai Zsoltot

Aláírást gyűjtenek Győrben, hogy lemondassák Borkai Zsoltot

Megrémült mormota, patkánybanda és a párosodás művészete – Íme, az év természetfotói

Megrémült mormota, patkánybanda és a párosodás művészete – Íme, az év természetfotói