szerző:
hvg.hu

Pozitívan hatott a Nemzetközi Befektetési Bankra, hogy Magyarországra helyezte át a székhelyét, például sokkal kedvezőbb feltételekkel tudnak forrásokat bevonni – hangzott el a bank keddi sajtótájékoztatóján. A költözés óta 21 projekt finanszírozásáról született döntés, kettőt dobtak vissza, Magyarországon és Oroszországban. Hamarosan meglesz a végleges székházuk, de egyelőre nem árulják el, hol. Azt állítják, tényleg csak a bank elnöke és felesége kaptak teljes diplomáciai mentességet.

Beszámolt székhelyének Moszkvából Budapestre történt áthelyezése óta elért eredményeiről a Nemzetközi Befektetési Bank (International Investment Bank, IIB), a magyar és külföldi újságíróknak tartott keddi tájékoztatón a pénzintézet teljes felső vezetése részt vett. Ez az a nemzetközi pénzintézet, amelyet sokan azzal gyanúsítottak meg, hogy valójában az orosz hírszerzés trójai falova.

Erős kémelhárításról számolt be a kémkedéssel gyanúsított moszkvai bank vezetője

Minden leendő munkavállalóját több szintű háttérellenőrzésnek veti alá a Moszkvából Budapestre költöző Nemzetközi Beruházási Bank, elnökhelyettese szerint nem szivároghatnak be titkosszolgálati emberek a soraik közé.

Nyikolaj Koszov elmondta, hogy a költözés óta eltelt időben felgyorsult a bank növekedése. Fél év alatt a befektetési portfoliója 11 százalékkal nőtt, számszerűen ez 98 millió eurót jelent. A portfolió értéke ezzel elérte a 990 millió eurót, a vezetőség szerint év végére bőven meglesz az egymilliárd eurós érték.

A költözés óta a bank három kötvénykibocsátást hajtott végre, egyet-egyet Magyarországon, Romániában és Csehországban. Ezekkel összesen 275 millió eurónyi forrást sikerült bevonni, „rekord alacsony kamatok” és jelentős túljegyzés mellett. Koszov szerint a székhely Európába helyezése egyértelműen kedvezően hatott a bank működésére, a forrásbevonások költsége meredeken lecsökkent.

Két projektet utasítottak el

Az elmúlt fél évben összesen 21 projektet bíráltak el befektetési céllal, ebből 19-et hagytak jóvá, 373 millió euró értékben. A két elutasított projektből egy Oroszországban, egy pedig Magyarországon valósul meg – mondta el a hvg.hu kérdésére Georgij Potapov befektetési tevékenységekért felelős alelnök. Koszov nem árulta el, pontosan mely projektekről van szó, az egyiket azért utasították el, mert túl hosszú lett volna a megtérülési idő, a másiknál úgy ítélték meg, nem elég biztonságos a finanszírozása – vagyis mindkét projekt esetében üzleti alapú befektetői döntést hoztak. Az IIB-nek minden tagországára vonatkozóan van befektetési stratégiája, de általánosságban igaz, hogy főleg kis- és közepes vállalkozásokba (kkv-kba) fektetnek, a jellemző finanszírozási érték relatíve alacsony, 25-30 millió euró.

"Nem vagyunk kémek"

Kérdésre válaszolva Koszov megerősítette, hogy a bank alkalmazottai közül csak ő és felesége kaptak teljes értékű diplomáciai mentességet Magyarországon – a pénzintézet többi alkalmazottja "az ilyen intézményeknél szokásos" funkcionális immunitást élvez. A költözés óta egyébként a személyzet egyre nagyobb részét teszik ki az uniós állampolgárok, főleg a magyarok. Az elnök szerint most már igazán szót sem érdemes vesztegetni a kémvádra, a működésük eredményei, illetve a működés nagyfokú átláthatósága mindennél jobban bizonyítja, hogy a vádak megalapozatlanok.

Hamarosan meglesz a végleges székház

A bank ugyan már áthelyezte székhelyét Budapestre, de egyelőre ideiglenes irodából működnek. Kérdésre válaszolva Potapov azt mondta, végleges székházra „van pár, vagy esetleg csak egy jelöltjük”, a tárgyalások folyamatban vannak. Koszov ezt azzal egészítette ki, hogy a tárgyalások 1-2 héten belül lezárulhatnak, a bank 2020-ban esedékes, 50. születésnapját már a végleges helyükön akarják ünnepelni. Pletykák szerint egyébként Közép-Európa legdrágább irodaépületében, a Lánchíd Palotában kaphatnak helyet.

Nem prioritás az orosz-magyar kereskedelem pörgetése

Az IIB befektetései szerepet játszhatnak az orosz-magyar külkereskedelmi volumen növelésében – mondták el a bank vezetői. Ez annak kapcsán merült fel, hogy Orbán Viktor miniszterelnök és Vlagyimir Putyin elnök legutóbbi találkozójukon a két ország külkereskedelmének megduplázását tűzték ki célul. Az IIB-nek van kimondottan kereskedelem-finanszírozási programja, ebben különleges a befektetési bankok közt. Mindenesetre Potapov szerint egyáltalán nem kulcskérdés az orosz-magyar külkereskedelem növekedésének finanszírozása. Koszov szerint egészen biztos, hogy a növekedést nem ők fogják hajtani, mivel jellemzően csak kisebb összegű befektetéseket hajtanak végre kkv-knál.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
Seres: Ellenség a kapukon belül

Seres: Ellenség a kapukon belül

Változnak a magyarországi rendszámok, több újdonság is jön

Változnak a magyarországi rendszámok, több újdonság is jön

A Pokémon Go alkotói egy másfajta világra vágynak, csinálnak is egy különleges szemüveget

A Pokémon Go alkotói egy másfajta világra vágynak, csinálnak is egy különleges szemüveget

Életfogytiglant kapott a bőnyi rendőrgyilkos

Életfogytiglant kapott a bőnyi rendőrgyilkos

Így búcsúzik el a világ a fehér decemberektől

Így búcsúzik el a világ a fehér decemberektől

Az Atlético az utolsó továbbjutó a BL-ben

Az Atlético az utolsó továbbjutó a BL-ben