szerző:
hvg.hu

Folytatódik a 2010 óta tartó hagyomány: idén is találkozik Orbán Viktor és Vlagyimir Putyin. A magyar kormányfő és az orosz elnök közös sajtótájékoztatón számol be a tárgyalások eredményeiről, legalábbis azokról, amiket a nyilvánosságnak szánnak.

1 2
Sorrend megfordítása

Véget ért a sajtótájékoztató

Köszönjük, hogy velünk tartottak.

Orbán már nagyon találkozna az ukrán elnökkel

Az utolsó kérdés a Russia Today újságírójától érkezik, ismét Ukrajnáról: sikerül-e a nacionalistákat Ukrajnában leküzdeni? Putyin szerint Zelenszkij ukrán elnök nem úgy néz ki, mint egy ukrán nacionalista, de nem tudja megmondani, hogy sikerrel jár-e és jól tette-e, hogy a frontvonalon próbálta őket meggyőzni arról, hogy menjenek haza.

Orbán kiemelte, hogy Magyarország a normandiai négyektől reméli a megoldást, hiszen az Európai Unió tagja.

"Amíg valakit nem ismerünk meg személyesen, nem mondunk róla véleményt. Várom, hogy találkozzam Ukrana elnökével" - fejezte be a sajtótájékoztatót Orbán.

"A magyar politika kézikönyvét 1000 éve írták"

Az Origo azt kérdezi, miért tartották fontosnak, hogy a közel-keleti egyházak vezetőivel találkozzanak. Orbán kezdi a választ: Magyarország ezer éves politikai tapasztalattal és gyakorlattal rendelkezik, a "magyar politika kézikönyvét 1000 éve írták". Csak addig tudunk fennmaradni, amíg a kereszténységben megmaradunk, de ennek semmi köze az egyházhoz. A magyaroknak ezért kötelessége, hogy segítsen a világ keresztényeinek, pélsául iskolák, kórházak, templomok építésével. Magyarország egész falvakat állít helyre, ahova ezek az emberek visszatérhetnek - mondta Orbán.

Putyin szerint a Közel-Kelet a kereszténység bölcsője, ahol azonban bajban vannak, ezért tesz meg mindent Oroszország, hogy segítse őket az érintett országok legális hatóságainak együttműködésével. Ez azonban nem csak a keresztényekre igaz, az orosz katonai és rendőrségi jelenlét elég nagy ahhoz, hogy az észak-kaukázusi muzulmánok képviselőit is segítsék.

Magyarország érdeke , hogy csatlakozzon a Török Áramlathoz

Az orosz sajtó kérdésére Putyin elmondta, hogy ami Magyarország csatlakozását illeti a Török Áramlathoz, ez Magyarország számára érdek.

Ha ez megtörténik, csak üdvözölni fogjuk

- mondta az orosz elnök. A Fekete-tenger alatt már befejezték a munkálatokat, magyar területen összesen 15 kilométernyi vezetéket kell létesíteni. Ha Magyarország ebben érdekelt, akkor pozitív fejleményről beszélhetek - tette hozzá.

Orbán Viktor hozzátette, hogy a magyarokat nem olyan nehéz megérteni, mert "bizonyos tekintetben fixáltak a szuverenitásra". Ez az energiára is igaz, szeretünk függetlenek lenni abban a tekintetben, honnan szerezzük az energiát: az az érdekünk, hogy minél több helyről. Nem akarunk függeni egyetlen tranzitországtól sem, ha csak Ukrajnán keresztül jön az energia, az nekünk nem jó, abban vagyunk érdekeltek, hogy más irányból is jöjjön az orosz gáz. Ezért örülnénk a Török Áramlatnak - mondta a magyar miniszterelnök.

Orbán el tudja képzelni, hogy ugyanez a szerbeknek is fontos, valószínűleg szeretnének ők is több helyről gázt szeretni, ami nekünk tranzitkiesést jelent, de ezt el kell fogadnunk.

Orbán szerint a vétó brutális kifejezés

Elsőként a Magyar Televízió kérdezhet, amely arra kíváncsi, hogy Magyarország miért vétózta meg a NATO-megállapodást Ukrajnáról.

"Megvétózni brutális kifejezés, inkább csak további megfontolásra ajánlottuk" - mondta Orbán. A vita szerinte arról szól, hogy mit kezdjünk a magyar kisebbségek jogi diszkriminációjával és fenyegetettségével. A magyar fél azt javasolja, hogy ha elfogadunk egy ilyen dokumentumokat, akkor az ukránok legalább annyit válllaljanak, hogy elkötelezik magukat a Velencei Bizottság javalastai mellett. Ha ez a dokumentumban nincs benne, azt nem tudjuk elárulni, mert olyan lenne, mintha feladnánk a határon túli magyarok segítségét" - tette hozzá.

A magyar pozíciót ukrán-orosz kontextusban értelmezi a nemzetközi sajtó, ami a magyar kormányfő szerint egy teljes félreértés, hiszen a magyaroknak megvannak a saját problémái Ukrajnában. Most új elnök van, ami új reményeket és új lehetőségeket jelent, remélem hamarosan sikerül összehozni egy találkozót - üzent Orbán Kijevbe.

Orbán: ez egy egyensúlytalan helyzet

A sajtótájékoztatót Orbán Viktor kezdi, aki szerint az ilyen találkozóknak az az értelme, hogy áttekintsék a közös dolgaik állását. Fontos viszont, hogy minden évben egyet előre lépjenek a gazdasági és politikai együttműködés területén, ami néha sikerül, néha nem. A tavalyi az előbbi kategóriába tartozott, 2018 rendkívül fontos év volt a két ország gazdasági együttműködésében.

A magyar szándékokat sosem rejtettük véka alá, az őszinteség és a kölcsönös tisztelet az alapja - mondta Orbán. Elismerte, hogy a kereskedelemben óriási többlete van Oroszországnak, hiszen Magyarország olajat, gázt, energiát vásárol, ez azonban egy egyensúlytalan helyzet, amin javítani kell. Az import 2017-ben 4 milliárd dollár, 2018-ban 5,3 milliárd dollár volt.

A magyarok ezt növelnék, ezért befektetéseket szeretnének Oroszországban és exportképes termékeket, amiket az oroszok befogadnak.

Putyin köszöni a barátságos légkört

Vlagyimir Putyin is a sikeres kapcsolatok felsorolásával kezdte beszédét, tavaly például 30 százalékkal növekedett a kereskedelmi forgalom a két ország között, ami 7 milliárd dollárt jelent - emelte ki. Arra törekszünk, hogy ezt még változatosabbá tegyük, de természetesen az energetika van az első helyen, ezt segíti a MOL és a Lukoil megállapodása is arról, hogy emeljék a Barátság kőolajvezeték hozamát.

Szóba került a paksi bővítés is, az új létesítmény megduplázza az atomerőmű kapacitását - hangsúlyozta Putyin. A két ország a metrószerelvényekről és folyami hajók építéséről is írt alá megállapodásokat. A gazdaságon túllépve megemlítette azt, hogy november 26-án Magyarországon az orosz szellemi élet napjait ünnepeljük.

A két politikus az ukrajnai válságról és a szíriai válságról is tárgyalt, a keresztény közösségek helyzete is szóba került.

Orbán a politikai együttműködés pontjait sorolta

A politikai együttműködés része a keresztény közösségek védelme, a migráció kérdése és a közel-keleti helyzet stabilitása - sorolta Orbán. Szerinte ugyanis a Közel-Keleten vannak magyar érdekek, hiszen ha az a térség destabilizálódik, akkor újabb menekültek érkeznek - ismételte meg Orbán a kormány szíriai álláspontját. Magyarország érdekelt a NATO és Moszka közötti együttműködés javulásában is, hiszen ha a kapcsolatok rosszak, azzal Magyarország mindig veszít.

Embergyógyászati, gyógyszeipari, húsipari beruházásokat is sikerrel hoztunk létre Oroszországban - emelte ki a magyar kormányfő a sikereket.

Pár perc és kezdődik a sajtótájékoztató

Orbán Viktor és Vlagyimir Putyin már a teremben vannak. Először szerződéseket írnak alá, összesen nyolcat. Ez eltart egy kis ideig, a magyar kormányfő és az orosz elnök a háttérből figyel.

Orbán véletlenül megmutatta az elnöki autó belsejét

Orbán Viktor több fotót is posztolt a látogatásról saját Facebook-oldalára, bár abban nem vagyunk biztosak, hogy Putyin limuzinjának a belsejét is meg akarta mutatni. Mindenesetre így sikerült:

1 2

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
Nyusztay Máté Világ

Hol helyezkedik el Orbán a Putyin-univerzumban?

Milyen országokba látogatott el Vlagyimir Putyin 2012 és 2019 között? Melyik vezetővel találkozott a legtöbbször? És mennyi ideig váratja tárgyalópartnereit? A mai Orbán-Putyin találkozó előtt összegyűjtöttük egy infografikára az utóbbi évek Putyin-látogatásait.

Rómában egy bolgár nő a vonatsínekre lökött egy peruit, korábban pedig megkéselt egy amerikait

Rómában egy bolgár nő a vonatsínekre lökött egy peruit, korábban pedig megkéselt egy amerikait

Betyárfilm jön Pálfi Györgytől, cége már van hozzá

Betyárfilm jön Pálfi Györgytől, cége már van hozzá

Az új Puskás Arénával már a BL-döntő megrendezését is megcélozta a kormánybiztos

Az új Puskás Arénával már a BL-döntő megrendezését is megcélozta a kormánybiztos

Betiltottak három Huawei-mobilt Tajvanon

Betiltottak három Huawei-mobilt Tajvanon

14 milliárdnyi rezsiutalványt váltottak be a nyugdíjasok

14 milliárdnyi rezsiutalványt váltottak be a nyugdíjasok

Marabu FékNyúz: Ajándék a nemzetnek

Marabu FékNyúz: Ajándék a nemzetnek