szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Újabb történelmi mélypontra esett a forint; öt év börtönre ítélték az MVM korábbi vezérigazgatóját; magyar űrhajóst ígért Szijjártó Péter. Ez a hvg.hu heti gazdasági összefoglalója.

Egyre lentebb süllyedt a forint a héten. Először kedden dőlt meg a negatív rekord, amikor 337,02 forintba került egy euró, majd csütörtökön már 337,28 is volt az árfolyam. Innen aztán korrekció következett, egészen 333 közelébe, de az elemzők nem lettek nyugodtabbak. Zsiday Viktor például arról írt, hogy egyedül az MNB felelős az árfolyamért, mert nem tesz semmit, a K&H elemzése pedig tartósan 340-345 forint közötti eurót vizionált 2020-ra.

A forint újabb gyengülése azért is volt aggasztó, mert olyan helyzetben következett be, amikor nem történt semmi különös. Ez pedig azt is jelenti: a nagyar valuta erősen sérülékeny, és nagyobb baj is lehet, ha tényleg rossz hírek érkeznek majd.

Jogerősen öt év börtönbüntetésre ítélte Kocsis Istvánt, a Magyar Villamos Művek Zrt. korábbi vezérigazgatóját a Kúria. A vádirat szerint ő és a többi vádlott előnytelen szerződéseket kötöttek, és ezzel összesen több mint 15 milliárd forint vagyoni hátrányt okoztak az MVM-nek, illetve az MVM cégcsoportjába tartozó Paksi Atomerőmű Zrt.-nek.

©

A Kúria szerint „irracionális ügyletek” történtek, alapvető szabályokat nem tartottak be a vádlottak ,és kihagyták az MVM közgyűlését a döntésekből. A jogerős bírósági döntés következménye, hogy az MVM-nek nem kell megfizetnie az egyik törvénytelen ügylet miatt az érintett cégnek polgári bíróság által megítélt ötmilliárd forintot.

Magyarország öt év múlva ismét űrhajóst akar küldeni az űrbe – jelentette be Szijjártó Péter. Emellett szeretnének magyar műholdat fellőni, mikroműholdflottát felküldeni, valamint mérőeszközöket feljuttatni a nemzetközi űrállomásra.

©

Azt is elmondta, legfeljebb négy magyar űrhajóst képeznének ki, közülük kerülhetne ki az az egy, aki végül Farkas Bertalan nyomdokaiba léphet. A kiképzésük 3 évig tart majd és 7-10 milliárd forintba kerülhet. Mindehhez Oroszországgal működnek majd együtt, mert jelenleg egyedül ők tudnak magyar űrhajóst juttatni az űrállomásra.

A hét képe: mégis visszafestik a kerékpárutat az Arany János utcánál.

©

Évente több tízezren szembesülnek azzal: eddig nem ment ki hozzájuk a kéményseprő, most viszont kötelesek megrendelni a kéményellenőrzést, mert egyéni vállalkozó lett belőlük. Amióta 2016-ban és 2018-ban két lépésben átírták a kéményellenőrzés szabályait (amely szerint a magánszemélyeknek ingyenes, de nem kötelező az ellenőrzés, a vállalkozóknak viszont kötelező), 120 ezer új egyéni vállalkozó lett – nagy részük feltehetően nem azért, mert ez annyira jó opció lett volna a számára, hanem mert nem volt más választása.

©

Maga a sormunka nem vészesen drága, mélyen akkor nyúlhat az ember a zsebébe, ha valamit ki kell cserélni. A Kéményseprők Országos Szakszervezetének elnöke szerint az igazán nagy baj az, hogy sokan tájékozatlanok és felelőtlenek. Hozzászoktak ahhoz, hogy a kéményseprő kijön magától, és nem hívni kell őket.

A munka sztahanovista élharcosai volt sok leváltott polgármester, hacsak nem trükköztek a szabadságaikkal. A városvezetők ugyanis nyugodtan felhalmozhatják a ki nem vett szabadságokat, az ezek után járó pénzt a távozásuk után egy összegben megkapják. A rekorder T. Mészáros András, Érd előző polgármestere, akinek 160 fel nem használt napja gyűlt össze, így 7,3 millió forintot kap. Láng Zsolt, a II. kerület bukott vezetője 154 nap ki nem vett szabadságának pénzbeli megváltását kéri.

Józsefvárosban Pikó András javaslatára elnapolták a döntést arról, hogy kifizessék-e a többmilliós kompenzációt Sára Botond leváltott polgármesternek és alpolgármestereinek. Pikó a hvg.hu-nak adott interjújában arról is beszélt, hogy a Facebook-oldalukat eltulajdonították úgy, hogy a korábbi adminok átnevezték a Józsefváros oldalt. Aztán kiderült, hogy Józsefváros hivatalosnak tekintett Facebook-oldala egy ausztrál magánszemély tulajdonában volt, amikor pedig a közösségi oldal adminisztátori jogot adott az új kerületi vezetésnek, az tulajdonos inkább törölte az egészet.

Bár a csok rövidtávon tovább drágítja majd az építési költségeket és a telekárakat, a konstrukció akár 2040-ig is a piacon maradhatna. A magyar lakásállomány viszont még ebben az esetben is csak több mint 200 év alatt újulna meg.

„Idén reálértéken nagyjából 1 millió forinttal kevesebbet ér egy 10 millió forintos csok-támogatás, mint tavaly” – mondta Rázsóné Szórády Csilla, az újHÁZ Centrum cégvezetője. Az elvárt évi 40 ezer új lakáshoz legközelebb 2018-ban járt a piac: ekkor 36 ezer engedélyt adtak ki – de ebből csak 17 ezer épült meg. Az építési engedélyek és ténylegesen megépült lakások száma között egyre nagyobbra nyílik az olló.

Azért a Putyin–Orbán találkozón merült fel először a Nemzetközi Befektetési Bank Moszkvából Budapestre költözése, mert mégiscsak illett tájékoztatni az orosz elnököt – nyilatkozta Laszlóczki Imre, a bank alelnöke. Arra a kérdésre, hogy a bank vezetését miként érinti, ha többen orosz ügynöknek tartják a bankot, annyit válaszolt: „Hol nevetnek rajta, hol bosszantja őket. Igazából nem foglalkozunk vele, tesszük a dolgunkat. A működést nem befolyásolják a kritikák, a bank soha nem látott mértékben növekszik. A valaha volt legjobb kötvénykibocsátásaink éppen a támadások után voltak, persze nem biztos, hogy van összefüggés.”


Érdekli a gazdaság? Még több cikket talál Facebook-oldalunkon:

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!