szerző:
MTI / hvg.hu

Kocsis Istvánt hűtlen kezelés és más bűncselekmények miatt ítélték el.

Jogerősen öt év börtönbüntetésre ítélte a hűtlen kezeléssel és más bűncselekményekkel vádolt Kocsis Istvánt, a Magyar Villamos Művek (MVM) Zrt. korábbi vezérigazgatóját kedden a Kúria.

A Kúria a harmadfokú eljárásban helybenhagyta a másodfokon eljáró Pécsi Ítélőtábla bűnösséget megállapító döntését, és a törvény kötelező rendelkezése alapján kétmillió forint pénzbüntetést is kiszabott a vádlottra. 

A Fővárosi Főügyészség hároméves nyomozás után 2012-ben emelt vádat hat ember – köztük az MVM-et 2005 és 2008 között vezető Kocsis István, valamint Szász András, az MVM volt főtanácsadója és Kocsis István felesége – ellen bűnszervezetben elkövetett, különösen jelentős vagyoni hátrányt okozó hűtlen kezelés, sikkasztás, pénzmosás és orgazdaság miatt.

A vádirat szerint a vádlottak munkájuk során előnytelen szerződéseket kötöttek, és ezzel

összesen több mint 15 milliárd forint vagyoni hátrányt okoztak az MVM-nek, illetve az MVM cégcsoportjába tartozó Paksi Atomerőmű Zrt.-nek.

A vádpontok között szerepelt hazai és szerbiai erőműfejlesztés, a magyar energianádprogram és több tanácsadói szerződés. A vádirat szerint a bűncselekményekhez a Szász András másodrendű vádlott érdekeltségébe tartozó offshore céget is felhasználták.

A keddi tárgyaláson a Legfőbb Ügyészség képviselője azt mondta, hogy az ítélőtábla megalapozott döntést hozott, és helyesen állapította meg a vádlottak bűnösségét. Kemenes Csaba, az MVM képviselője a tárgyaláson arról beszélt, hogy a másodfokú ítélet helybenhagyását indítványozta, mert véleménye szerint a tényállás megalapozott és a levont jogi következtetés is helytálló. Kérte, hogy az MVM-nek ne kelljen kifizetnie 5 milliárd forintot az egyik, a vádiratban érintett cégnek.

Kocsis István védője viszont megalapozatlannak nevezte az ítélőtábla döntését, Szász András ügyvédje is felmentést kért, Varga-Sabján László védője pedig arra hívta fel a figyelmet, a vádlott nem is volt abban a helyzetben, hogy tudja, mi miért alakult úgy, ahogy. Az utolsó szó jogán Varga-Sabján László azt mondta, nem bűnös, nem terheli semmilyen jogellenes cselekmény vagy mulasztás. A másik két vádlott nem jelent meg a tárgyaláson.

A Kúria viszont végül lényegében helybenhagyta az ítélőtábla döntését, amely szerint Kocsis öt, Szász András pedig bűnsegédként, folytatólagosan elkövetett hűtlen kezelés miatt három év szabadságvesztést kapott. Az ítélőtábla Varga-Sabján Lászlót bűnsegédként elkövetett sikkasztás és pénzmosás miatt két év, három évre felfüggesztett börtönbüntetéssel sújtotta, Kocsis István felesége esetében pedig helybenhagyta a büntetőjogi felelősségét pénzmosásban és orgazdaságban megállapító korábbi törvényszéki ítéletet, így az már akkor jogerőre emelkedett.

A Kúria szerint

"irracionális ügyletek" történtek, alapvető szabályokat nem tartottak be a vádlottak és kihagyták az MVM közgyűlését a döntésekből.

A Kúria annyiban pontosította a táblabíróság határozatát, hogy Kocsis Istvánra a törvény kötelező rendelkezése folytán pénzbüntetést is kiszabott, kétmillió forint értékben, Szász Andrásnak pedig 48 millió forintot a Paksi Atomerőmű Zrt.-nek kell megfizetnie. A jogerős bírósági döntés következménye, hogy az MVM-nek nem kell megfizetnie az egyik törvénytelen ügylet miatt az egyik cégnek polgári bíróság által megítélt ötmilliárd forintot.

Kocsist 2015-ben állították először bíróság elé hűtlen kezelés és sikkasztás miatt, de a Kaposvári Törvényszék akkor felmentette, bár Szász Andrást és Kocsis Istvánnét felfüggesztett börtönbüntetésre ítélték. A Kaposvári Törvényszék ítéletét 2016-ban másodfokon hatályon kívül helyezték, és új eljárást rendeltek el, a Pécsi Ítélőtábla szerint ugyanis az elsőfokú ítélet a rendelkezésre álló bizonyítékok "súlyosan okszerűtlen mérlegelése" miatt megalapozatlan volt. A megismételt első fokú eljárásban aztán a Kaposvári Törvényszék ismét felmentette Kocsist, de másodfokon a Pécsi Ítélőtábla idén márciusban már bűnösnek mondta ki, és öt év letöltendő börtönbüntetésre ítélte. Ezt az ítéletet hagyta most helyben a Kúria.

Hiába vádolták azonban Kocsist hűtlen kezeléssel, a Népszabadság még 2014-ben arról írt, hogy ő segíthetett az Orbán-kormánynak tető alá hozni a paksi bővítésről szóló orosz–magyar megállapodást. Sőt, Kocsis a paksi bővítésért felelős tárca nélküli miniszter, Süli János eskütételén is jelen volt a parlamentben, mint később kiderült, maga Süli hívta meg.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
Migránsozás és sorosozás után most a karácsonyt reklámozza a kormány

Migránsozás és sorosozás után most a karácsonyt reklámozza a kormány

(Re)konstruált múlt

(Re)konstruált múlt

Kovács Zoltán értelmezésében az EU Tanácsa egy Soros-zenekar

Kovács Zoltán értelmezésében az EU Tanácsa egy Soros-zenekar

Mobilhasználók tömegeiről szerzett adatokat egy állami ügynökség

Mobilhasználók tömegeiről szerzett adatokat egy állami ügynökség

80 éves bőr: csak néhány darab készült ebből a különleges Apple Watch-szíjból

80 éves bőr: csak néhány darab készült ebből a különleges Apple Watch-szíjból

Szinte minden megmentett lakáshiteles visszaveszi a lakását

Szinte minden megmentett lakáshiteles visszaveszi a lakását