szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Majdnem két hónap után süllyedt új mélypontjára a forint.

Soha nem volt még annyira gyenge a forint, mint most. Az eddigi történelmi mélypontot – szeptember 27-én került 336,24 forintba egy euró – kedden délelőtt 9 óra után néhány perccel érte el az árfolyam, amint kinyitottak Európa legnagyobb tőzsdéi. És nem volt megállás: alig fél órával később már a 337-es szintet is elérte az árfolyam,

az új történelmi mélypont 337,02.

Azóta egy kicsit visszaerősödött a forint, 336,8-336,9 körül mozog az árfolyam.

A Magyar Nemzeti Bank egy hete döntött úgy, hogy változatlanul hagyja az alapkamatot. Akkor is, ahogy hónapok óta mindig, ugyanaz volt a kulcsüzenet: az MNB számára csak a 3 százalékos inflációs cél elérése számít, az árfolyam nem.

Az előző, szeptemberi mélypont után egy kis időre még 328-ig is visszaerősödött a forint, de november eleje óta újra a 330 fölötti tartományban mozog az árfolyam.

A forint ma más devizákhoz képest is gyengül: egy dollár a reggeli 304-hez képest már 305,9 forintba is került, a svájci frankhoz képest pedig 305,4-ről 306,3-ig mozdult az árfolyam.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Sztojcsev Iván hvg360

Így mozgatja kilenc ember a forint árfolyamát

Sokan mondják, hogy a jegybank léphetne, ha ennyire gyenge a forint, de ritkán gondolunk bele, mit jelent pontosan ez az állítás. Hogyan tudja egy kis testület irányítani a forintárfolyamot, és egyáltalán, mi történik, amikor ők eldöntik, mi legyen a kamatokkal?

Fukuyama: A végén a demokrácia győz, csak körbejárnak a rendszerek

Fukuyama: A végén a demokrácia győz, csak körbejárnak a rendszerek

Megvan, ki veheti meg az LG mobilgyártó részlegét

Megvan, ki veheti meg az LG mobilgyártó részlegét

Nagyobb hatótávra képesek az új Porsche Taycan villanyautók

Nagyobb hatótávra képesek az új Porsche Taycan villanyautók